• Temmuz 12, 2023
  • Blog

Dijitalleşmenin son on yılda her geçen gün daha da yükselmesi neticesinde dijital ortamdan alışverişi mümkün kılan e-ticaret, 2019 yılında Covid-19 pandemisinin ortaya çıkışı ve sonrasında yaşanan gelişmeler neticesinde tüm dünyanın kabul ettiği ve hatta tercih ettiği bir gerçek haline gelmiştir.

Gerek internet kullanımının yaygınlığı gerek refah seviyesinin yüksek oluşu Avrupa’yı e-ticaretin önemli pazarlarından biri haline getirmiştir. Bu pazarın gelişmesi ise lojistik hizmetlerine olan ihtiyacı daha da arttırmıştır. Son yıllarda orta ve küçük ölçekli işletmeler de lojistik çözümlerinden faydalanarak ticari kapasitelerini arttırmışlardır.

Avrupa, sahip olduğu nüfus yoğunluğu ve gelişmiş ulaşım imkanları sayesinde Türkiye’den Avrupa’ya e-ticareti karlı kılmaktadır.

Batı Avrupa’ya E-Ticaret Yapmak

Avrupa’nın en gelişmiş noktası olarak kabul edilen Batı Avrupa, dünyanın en güçlü ekonomilerine ev sahipliği yapmaktadır. Alçak ülkeler ve İberya’nın iki ülkesi İspanya ve Portekiz e-ticaretin yüksek oranlarda kullanıldığı ülkelerin başında geliyor. Özellikle elektronik ürünler, mobilya ve kişisel bakım ürünleri bu ülkelerin e-ticarette en sık tercih ettiği ürünler olarak öne çıkıyor.

Türkiye’den Batı Avrupa’daki bu ülkelere deniz yolu ve hava yolu lojistik çözümlerini tercih edebilirsiniz. Özellikle İspanya, Hollanda ve Belçika’dan Türkiye’ye doğrudan denizyoluyla taşımacılık yapılmaktadır. Havayolu taşımacılığı da bu ülkelerle e-ticaret yaparken tercih edebileceğiniz bir diğer lojistik çözümü.

Balkan Ülkelerine E-Ticaret Yapmak

Türkiye ile sınır komşusu olan Yunanistan ve Bulgaristan’ın yanı sıra birçok Balkan ülkesi için Türkiye en sık alışveriş yapılan noktaların başında geliyor. Konfeksiyon ve kişisel bakım ürünleri başta olmak üzere sayısız ürün Türk pazarından satın alınmaktadır.

Ancak Batı Avrupa ülkelerinin aksine Balkan ülkelerinin bir kısmı henüz e-ticarete tam olarak entegre olmamışlardır. Diğer yandan Batı Avrupa’daki ülkelerin aksine Balkan ülkelerinin bazıları alışveriş konusunda çok daha tutumlu bir tavra sahiptir. Buna rağmen Türkiye için Balkan pazarı her geçen gün gelişim göstermektedir.

Türkiye’den  Balkan ülkelerine yapılan taşımacılığın büyük bir çoğunluğu karayolu ile yapılmaktadır. Özellikle Bulgaristan ve Yunanistan ile sınır kapılarından kolaylıkla bu ülkelere karayoluyla taşımacılık yapılmaktadır.

Orta Avrupa Ülkelerine E-Ticaret Yapmak

Avrupa’nın görece daha az gelişmiş bölgesi olan Doğu Avrupa, Türkiye’nin e-ticaret yaptığı ülkelerin arasında yer alıyor. Özellikle Çekya, Macaristan ve Polonya Türkiye’deki birçok ürüne ilgi duymakta. Elektronik eşya, mobilya ve giyim ürünleri Türkiye pazarından bu bölgeye e-ticaret ile giden ürünlerin başında geliyor.

Ancak bu ülkeler Türkiye ile istenilen ticari hacme sahip değildir. Özellikle e-ticaret konusunda bu ülkeler Batı Avrupa ülkelerine göre çok daha düşük bir seviyeye sahiptir. Ancak pandemi sonrasında Polonya ve Macaristan’da e-ticarete olan talep artış göstermeye devam etmektedir.

Almanya

Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük ticari partneri olan Almanya, 3 milyondan fazla Türkiye vatandaşına da sahiptir. Almanya’nın gelişen ekonomisi her geçen gün e-ticaret ile alışverişin de artışına neden olmaktadır. Türkiye’den Almanya’ya e-ticaret ile sayısız ürün gönderilmektedir.

Almanya’nın gelişmiş havayolu altyapısı sayesinde birçok kargo bu sayede Türkiye’den Almanya’ya çok kısa sürede aktarılmaktadır. Ayrıca karayolu taşımacılığı da yine tercih edilen lojistik çözümleri arasında yer alıyor.

advanced divider

PAYLAŞ:

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    Ağustos 28, 2024

    Stevedoring Nedir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Eski dönemlerden beri en yaygın ulaşım ve taşıma yöntemlerinden

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden