Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih edilmesi yüklerin bir noktadan diğerine çok daha hızlı bir şekilde nakledilmesini sağlamaktadır. İntermodal taşımacılık ile farklı ülkelerdeki yükler deniz, hava, kara ve demiryolu ile hızla aktarılmaktadır.
Türkiye’den Fransa’ya Karayolu Taşımacılığı
Türkiye’den Afrika’ya intermodal taşımacılık yolculuğu yüklerin Fransa’ya taşınması ile mümkün olmaktadır. Avrupa ve Asya’nın kesişme noktasında stratejik bir konuma sahip olan Türkiye, Avrupa ve daha ötesine yönelik yükler için önemli bir transit merkezi olarak hizmet vermektedir.
İstanbul, Ankara veya İzmir gibi Türkiye’nin büyük şehirlerinden başlayarak yükler, karayolu taşımacılığına yönelik Avrupa standartlarına uygun kamyonlara yüklenir.
Bu kamyonlar Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan gibi kilit transit ülkelerden geçiş yaparak Fransa’ya ulaşmaktadır. Özellikle Afrika’ya gönderilecek yükler için Fransa’nın önemli bir liman kenti olan Marsilya, bu noktadaki nihai destinasyon olarak öne çıkmaktadır.
Fransa’dan Kuzey Afrika Ülkelerine Denizyolu Taşımacılığı
İntermodal taşımacılık rotasının ikinci ayağı, Fransız limanlarından Tunus ve Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerine deniz taşımacılığını kapsamaktadır. Akdeniz’e kıyısı olan Le Havre ve Marsilya Limanlarından Kuzey Afrika ülkelerine yükler iletilebilir.
Fransa’nın güney limanlarından Kuzey Afrika Limanlarına konteyner taşımacılığı yapılmaktadır. Bu güzergah, Avrupa ve Kuzey Afrika’yı birbirine bağlayan önemli bir rota olarak bilinmektedir. İntermodal taşımacılık ile karayolundan taşınan yükler bu limanda tekrardan elleçlenmeden konteyner taşımacılığı ile ilgili limanlara ulaştırılır.
intermodal Taşımacılık Nedir?
İntermodal lojistik, ilgili yükleri bir noktadan diğerine taşımak için birden fazla taşıma modunu – kamyonlar, trenler ve gemiler gibi – tek bir lojistik ağında kullanmayı içeren bir yöntemdir. Bu yöntemde, taşımacılık yöntemi değiştirilirken yükler tekrardan elleçlenme işleminden geçmez.
İlgili destinasyona her taşımacılığın önemli bir kısmı kullanılarak lojistik süreci en optimize hale getirilir: karayolu taşımacılığının kısa mesafelerdeki esnekliği ve erişilebilirliği; denizyolu taşımacılığının ise okyanus rotalarındaki muazzam taşıma kapasitesi ile bu durum mümkün hale getirilmektedir.
Böylece, intermodal lojistik, tedarik zinciri verimliliğini artırır ve aynı zamanda daha fazla güvenlik imkanı sunar. Bu sayede farklı niteliğe sahip yükler başlangıç noktasından varış noktasına sorunsuz bir şekilde hareket edebilir.