Burcu Altaş Argemonia'nın 15. Sayısına Konuk Oldu

Argemonia‘nın 25. Yıl Özel Sayısı’na konuk olan Burcu Altaş, 24 yıldır çalıştığı Globelink Ünimar’ın eğitime verdiği önem ile yaptığı çalışmalar sonucu başarılı işlere imza attığını söylüyor. Ünimar’ın kendisi dahil çok sayıda çalışanın kariyerlerine ve hayatlarına dokunduğunu dile getiren Altaş, Ünimar’ın lojistik sektörüne çok sayıda nitelikli insan kazandırdığını belirtiyor.

Globelink Ünimar’ın 25 yıllık başarılı büyüme hikayesinin en yakın tanığı olmanın yanında, şirketin büyümesinde emeği olan İnsan Kaynakları Müdürü Burcu Altaş, Ünimar’a kuruluşunun ilk yılında katıldığını söylüyor ve 24 yıl içinde birçok departmanın kuruluş aşamasında görev aldığını, son 10 yıldır da İnsan Kaynakları Müdürü olarak görev yaptığını belirtiyor. Globelink Ünimar’ın çalışanına verdiği değer ve sunduğu eğitimlerle gelişmeye katkı sağladığını dile getiren Burcu Altaş ile Globelink Ünimar’ın insan kaynaklarına bakışından lojistik sektöründe kadın olmaya kadar pek çok konuyu irdelediğimiz bir zaman yolculuğuna çıktık.

Şirketin kuruluşundan bir yıl sonra ekibe katılmışsınız. Globelink Ünimar çatısı altında geçen yolculuğunuzdan bahseder misiniz?

O zamanki ismiyle Ünimar ile görüşmeye gittiğimde, muhasebe bölümünden yeni mezun olmuştum. Daha yeni kurulan bir firma olmasına rağmen yaptığımız görüşmede Uğur Bey ve Cihan Bey’den aldığım güven hissi lojistik sektörü için bir ışık oldu ve uzun yıllar sürecek iş ilişkimizin temelleri de atılmış oldu. Geçmişe dönüp baktığımda değerli bir girişimcilik projesi olarak tanımlayabileceğim ortamda, Üsküdar’da küçük bir ofiste daktilo ile fatura kesilmesiyle başladığım kariyerimde, zaman içerisinde gerek mesleki gerekse de sektörel işleyişi birinci elden deneyimleme imkanına sahip oldum. Kurucu ortaklarımızın üstün çabaları ile parsiyel ithalat taşımacılığı ile başladığımız yolculuğumuza zamanla diğer hizmet kalemleri de eklendi. Ünimar olarak vizyon ve misyonumuza paralel olarak 2004 yılında da kurumsallaşma yolunda önemli adımlardan birini daha attık. Her biri alanında uzman danışmanlarımızla çizdiğimiz yol haritası ile şirket yapısı ve faaliyetlerimizde de kurumsallaşma hamlelerimizi hızla hayata geçirdik. Bütün bu gelişim süreci içerisinde 2009 yılından itibaren İnsan Kaynakları Müdürü olarak görev yapmaya devam ediyorum.

Globelink Ünimar’ın insan kaynağına bakışı nedir, nasıl bir strateji izliyor?

İnsan Kaynakları olarak temel amacımız; çalışanlarına değer veren, kişisel gelişimlerini sağlayabilmeleri için her türlü imkânı sunan ve iş ortamında huzuru önceliğe alan bir kurum kültürü yaratmak. İnsan kaynakları stratejimiz de bu hedefimizi destekleyecek şekilde planlandı. İnsan kaynakları stratejimiz gereği çalışanlarımız için neler yapabiliriz diye sürekli araştırma içerisindeyiz. Bu noktada iç ve dış müşterilerimizden ve paydaşlarımızdan gelen fikir ve önerileri de değerlendirme sürecimize dahil ediyoruz. Şirket içerisinde genç, dinamik, teknolojiyi yakından takip eden ve yeniliklere açık bir ekibimiz var. Kişisel ve teknik gelişimlerini sağlayabilmek ve kariyerlerine katkıda bulunabilmek adına eğitim programlarımız yıl boyunca devam ediyor. Bu noktada klasik eğitim anlayışını geride bırakarak, çalışanlarımızın eğitim materyallerine zaman ve mekândan bağımsız olarak erişim sağlayabilecekleri ve sınırsız eğitim almanın keyfine varabilecekleri yeni nesil öğrenme yöntemleri ile tasarladığımız Ünimar Akademi’nin temellerini attık.

Şeffaflık ve katılımcılık da stratejimiz için en önem verdiğimiz noktalar arasında. Her yıl düzenlediğimiz vizyon toplantılarımız ile hem bir önceki yıl yaptıklarımızı hem de önümüzdeki yıl için planlarımızı ve hedeflerimizi tüm çalışanlarımız ile paylaşıyoruz. Aynı zamanda Ünivasyon ismini verdiğimiz inovasyon ekibimiz aracılığıyla çalışanlarımızdan gelen önerileri topluyor, değerlendiriyor ve hayata geçiriyoruz. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz vizyon toplantımızda yol haritamız ile uyumlu olarak belirlediğimiz mottomuz ise “mutlu çalışan, mutlu müşteri”.

Bildiğiniz üzere, günümüzün büyük bölümünü iş yerinde geçiriyoruz. Huzurlu ve keyifli bir çalışma ortamının oluşturulması, insanların sosyal hayatlarına da olumlu yansıyor. Birbirini olumlu etkileyen tüm bu süreçlerle birlikte iş ortaklarınız da mutlu oluyor ve aranızdaki bağ kuvvetleniyor. Tüm bu sebeplerle stratejimiz ile uyumlu olan mottomuz hem çalışanlar hem de paydaşlarımız tarafından çok beğenildi.

Globelink Ünimar’ı lojistik sektöründe farklı kılan özelliklerinden biri eğitim galiba, var mı başka farklıkları?

Eğitim, insan kaynakları stratejimizin temel kavramlarından bir tanesi ancak tabi ki birçok farklılığımız da mevcut. Globelink Ünimar, kuruluş felsefesi, vizyonu ve misyonu ile paydaşlarından farklı olmayı başarabilen firmalardan bir tanesi. Eğitim programlarımız ışığında çalışanlarımızın daha donanımlı hale gelmesi hem kendileri hem de bizim için büyük bir farklılık yaratıyor. İşin mutfağı olarak da tanımlayabileceğimiz operasyon departmanını baz aldığımızda sektörümüzde bir algı var; “Globelink Ünimar’da başarılı olan çalışan her yerde başarılı olabilir.” Bu algıyı yaratan temel nokta da yaptığı işe ve süreçlere hâkim kalifiye çalışanları yetiştirmenizdir. Bugün baktığımızda, şirketimizde yetişip farklı sektörlerde orta ve üst düzey yönetici olarak görev alan çok değerli arkadaşlarımız olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda performans değerleme ve terfi süreçlerimizle de ön plana çıkıyoruz.

İnsan Kaynakları olarak temel amacımız; çalışanlarına değer veren, kişisel gelişimlerini sağlayabilmeleri için her türlü imkânı sunan ve iş ortamında huzuru önceliğe alan bir kurum kültürü yaratmaktır

Çalışanlara nasıl bir kariyer programı sunuyorsunuz, sirkülasyon oranı nasıl?

Daha önce de belirttiğim gibi insan kaynakları stratejimizin temelinde çalışanlarına değer veren, kişisel gelişimlerini sağlayabilmeleri için her türlü imkânı sunan ve iş ortamında huzuru önceliğe alan bir kurum kültürü yaratmak var. Bu stratejinin ilk adımı olarak işe alım süreçlerinde şirketimizin kimliğine uyum sağlayabilecek adayları tercih ediyoruz. İşe alım stratejilerimiz, performans değerlendirme kriterlerimiz ve kariyer planlamamızın başarılı bir sonucu olarak sirkülasyon oranımızın sektörün çok altında olduğunu söyleyebiliriz.

Sağlıklı bir kariyer planlamasına zemin sağlaması adına “doğru işe, doğru kişi” prensibiyle hareket ediyor ve işe alımlarda bu stratejimizden taviz vermeden hareket ediyoruz. Kariyer planlaması aşamasında çalışanlarımız ile sürekli iletişim halinde olarak geribildirim sağlıyoruz. Eksik olan yanlarını geliştirmeleri için gerekli aksiyonları alarak, kendileri ile de paylaşıyoruz. Şirket içerisinde ortaya çıkan açık pozisyonlarda önceliğimizi mevcut çalışanlarımıza veriyoruz. Yeni açılan pozisyonlar için istekli olan ve istenilen nitelikleri sağlayan çalışanlarımızı ilk tercihimiz olarak konumlandırıyoruz. Örnekleri çoğaltmamız mümkün olsa da denizyolu satış uzmanı olarak şirketimize katılan ekip arkadaşlarımızdan birisi şu anda şirketimizde Satış Müdürü pozisyonunda görev yaptığını söylemek yeterli olacaktır…

Sektördeki kadın yönetici oranını nasıl değerlendiriyorsunuz? Malum son yıllarda sektör içinde farklı iş alanları oluştu. Sektöre ilgi arttı mı?

Kendi açımdan değerlendirmem gerekirse, lojistik sektörü benim iş hayatımın başlangıç noktası olması açısından çok kıymetli. Lojistiğin kendi yapısı gereği sahip olduğu dinamik hava benim için biçilmiş kaftandı ve hiçbir zaman sektör değiştirmeyi düşünmedim. Benim sektör içerisine girdiğim zamanda henüz lojistik kavramı zihinlerde oturmamıştı. Yaptığınız işten ve bulunduğunuz sektörden bahsettiğiniz zaman insanların aklında “kamyonculuk” imgesi beliriyordu. Bu şartlar altında da sektör erkek egemen olarak algılanıyordu. Ancak gelişen teknoloji, insanların bilgiye ulaşımının kolaylaşması, globalleşme ve diğer etmenlerle bu algı pozitif anlamda değişti. Lise ve üniversitelerde lojistik özelinde açılan programlarla, gençler lojistiğin aslında ne olduğunu ve ne olmadığını birinci elden deneyimleme fırsatı yakaladılar ve sektörün kendileri için ne kadar uygun bir çalışma alanına sahip olduğunu keşfettiler. 

Mutlulukla belirtmek isterim ki Globelink Ünimar çalışanlarının % 55’i kadınlardan oluşuyor. Geçtiğimiz dönem içerisinde orta ve üst düzey yönetici olarak çalışan kadınların sayısında da yakaladığımız artış devam ediyor. Sektördeki diğer kadın çalışanlar gibi kendilerinin de ciddi başarılara imza attıklarını görmek bizleri gururlandırıyor. Son dönemde sadece lojistik sektörü değil diğer bütün sektörlerde kadınların iş ve sosyal hayata aktif olarak katılması beni son derece mutlu ediyor. Başta KAGİDER olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunun bu alanda yaptığı çalışmaları ilgi ve takdirle takip ediyorum.

İş dünyasının anlamaya çalıştığı ‘Y Kuşağı’ Globelink Ünimar’da fazla sayıda yer buluyor. İnsan kaynakları olarak nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Evet, Globelink Ünimar çalışanlarının % 70’ini Y Kuşağı oluşturuyor. Y kuşağı, diğer tüm toplumsal yapılar gibi, bizim de yakın zamana kadar anlamamız gereken bir konuydu. Türkiye özelinde baktığımızda Y Kuşağı nüfus içinde oran olarak X Kuşağı’ndan daha büyük yer kaplamakta ve kısa süre içerisinde iş hayatında en çok paya sahip kuşak durumuna gelmesi beklenmektedir. Bu anlamda Globelink Ünimar olarak bizim stratejimiz kuşağın getirdiği karakteristik özellikleri kabul ederek iş yapış süreç ve yöntemlerini adapte etmek yönünde oldu.

Bütün sosyal yapılar gibi şirketler de bulundukları ortama uyum sağlamak zorundalar, aksi halde varlıklarını sürdürmeleri mümkün değil. Y Kuşağı’nın önceliği, iş yapma fikrinin yanı sıra aileleri ve sosyal yaşamları. Biz de buna saygı duyuyoruz. Şirket yönetimi olarak, biz onları onlar da bizi anladığında aradaki bariyerler de ortadan kalkmış oluyor. Daha önce bahsettiğim üzere yarattığımız dijitalleşme trendi ile interaktif bir oluşum olan ve Türkiye’de belki de ilk olarak bizim uyguladığımız yöneticilerin fikirlerini rahatlıkla beyan edebildiği ve profesyonel danışmanlar önderliğinde fikir alışverişi gerçekleştirdikleri bir platformumuz var. Bunun dışında Ünimar Akademi bünyesinde oluşturduğumuz sosyal gruplarla bilgisayar ve cep telefonları aracılığıyla şirket içi paylaşım yapılabiliyor ve bu tam da Y kuşağının aradığı şey.

Aramıza yeni katılan çalışanlarımız için şirket oryantasyon sürecini de dijital platforma taşıdık. Şirket içinde kurulan ve çalışanlardan oluşan inovasyon ekibi yine Y kuşağının aradığı bir şey. Şirket için oluşturulabilecek yaratıcı fikirler tartışılıyor ve uygun görülen projeleri doğrudan hayata geçiriyoruz. Dijitalleşme ile birlikte iş dünyasında, iş yapma şekillerinin değiştiğinin farkındayız. Teknolojiyi ve sosyal trendleri yakından takip eden bir firma olarak, değişime ayak uyduracak modüller üreterek, çalışanlarımızın gelişimine katkı sağlayarak, şirketimizi büyütmeye devam edeceğiz.

advanced divider

PAYLAŞ:

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    Gerçek ve Sanal Birliktelikli Bir İşleyiş Modeli Kurguluyoruz
    Mart 15, 2021

    Gerçek ve Sanal Birliktelikli Bir İşleyiş Modeli Kurguluyoruz

    Lojistik dünyasının başarılı kadın yöneticilerinden Alışan Lojistik Yönetim Kurulu

    Yeşil Ekonomi
    Şubat 23, 2021

    Yeşil Ekonominin Büyüyen Gerçeği: Sürdürülebilirlik

    Bugünkü ihtiyaçları karşılarken, geleceğin kaynaklarına zarar vermeyen; çalışan ve