Globelink Ünimar Lojistik A.Ş ‘nin Şile Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirdiği deniz temizleme projesi bölge için önemli bir diğer kuruluş olan Işık Üniversitesi’nin de iştirakler arasına katılmasıyla farklı bir boyut kazandı. Denizlerimizle buluşan iki deniz temizleme aracının sularımızdan topladığı atıklar geleceğin sürdürülebilirlik konularından biri olan ve ülkemizde ilk defa "İleri Dönüşüm" kavramı ile nitelendirilen bir sanat eseri projesine dönüştürüldü. İlklerin projesi hem sanatsal hem de çevresel değer taşımasıyla oldukça dikkat çekiyor.

450 Kilogramı Aşkın Atık

Globelink Ünimar ve Şile Belediyesi iş birliğiyle 2023 yılında hayata geçirilen deniz yüzeyi temizleme projesi kapsamında, Şile’nin eşsiz kıyılarında faaliyet gösteren uzaktan kontrollü iki deniz yüzeyi temizleme aracı sularımızla buluştu. Şile’de iki farklı bölgede konumlandırılan deniz yüzeyi temizleme araçları; etkinlikler, festivaller ve önemli organizasyonlarda kullanılan Şile Limanı’nda ve turizmde aktif bir lokasyon olan Ağva oteller bölgesindeki temizlik faaliyetlerine destek oldu. Her biri toplamda 120 litre katı ve 15 litre sıvı atık kapasitesine sahip olan araçlar, bir yıl içerisinde 450 kilogramı aşkın atık topladı.

Globelink Ünimar & Şile Belediyesi

Globelink Ünimar ve Şile Belediyesi'nin birlikte gerçekleştirdiği deniz temizleme çalışmaları kapsamında denizlerimizden toplanan, istenmeyen materyaller ve atıklar, bölge için önemli kurumlardan Işık Üniversitesi’nin destekleriyle bir sanat projesine dönüştürüldü. Yaklaşık 2.5 metre yüksekliğinde "Döngü" adındaki bu sanat eseri projesi, Globelink Ünimar sponsorluğunda Işık Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Soyhan Baltacı tarafından tasarlanmıştır.

Çevresel Sürdürülebilirlik

Denizlerimizin korunmasına yönelik dikkat çeken “Döngü” sanat projesi, çevresel sürdürülebilirliğin desteklenmesine ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. İleri dönüşüm prensiplerine dayanarak hayata geçirilen Döngü, çevre bilincinin önemini vurgulayan bir sanat eseri olarak projenin temelini oluşturan Şile’nin Yat Limanı bölgesinde konumlandırıldı.

Döngü Sanat Projesi

Eserde kullanılan balık formu, sadece estetik bir obje değil; aynı zamanda hayatın karmaşık dinamiklerini, doğanın döngüselliğini ve insan ruhunun derinliklerini yansıtan bir ayna görevi görmektedir. Sanat tarihindeki yeri, bu canlıyı ve haliyle doğayı anlamamıza yardımcı olan bir köprü görevi görmektedir. Balığın zarif formu ise hayal gücünün denizlerinde yüzerken, sanatın da yaratıcı sularında sonsuz keşif alanları sunmaktadır.