Mikro İhracat, ETGB ve Hızlı Kargo Nedir?
  • Mayıs 12, 2020
  • Blog

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB), özellikle hızlı ticaretin artan taleplerini karşılamak amacıyla geliştirilen bir düzenlemedir. ETGB, yurtdışından Türkiye’ye gelen ya da Türkiye’den yurtdışına gönderilen düşük değerli ve belirli bir sınırın altındaki ürünler için gümrük işlemlerinin hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlar. Bu kapsamda, hızlı ticaretin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan ETGB, klasik gümrük beyannamesinden daha sadeleştirilmiş bir sürece sahiptir.

 Bu beyanname, elektronik ortamda hazırlanmakta ve bu sayede gümrük işlemleri hızla tamamlanmaktadır. Hızlı ticaret, özellikle e-ticaret platformları üzerinden yapılan alışverişlerde büyük bir öneme sahiptir. ETGB sayesinde, bu tür alışverişlerde ürünlerin gümrük işlemleri hızlandırılırken, aynı zamanda gümrük vergileri ve diğer harçlar da yasal çerçevede tahsil edilmektedir. 

Bunun yanı sıra, ETGB ile birlikte işletmelerin ve tüketicilerin gümrük işlemleri daha şeffaf ve izlenebilir hale gelir. Hızlı ticaretin gereksinimlerine uygun olarak ETGB’nin kullanımı, hem satıcılar hem de alıcılar için büyük kolaylık sağlar ve uluslararası ticaretin hızlanmasına önemli katkıda bulunmaktadır.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) Hakkında Genel Bilgiler

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, e-ihracatı son derece tercih edilebilir, cazip bir seçenek haline getiriyor. E-ticaret ile uğraşan ve çeşitli ülkelere satış yapmayı arzu eden firmalar için maliyet avantajı sunan ETGB ihracat için son derece avantajlı bir konumda yer almaktadır. Çeşitli kolaylıkları da beraberinde getiren bu sistem sayesinde zaman ve maliyet avantajı sağlanması da mümkün hale gelmektedir. Gerekli şartların sağlanması halinde, ihracat yapmak isteyen firmaları çeşitli fırsatları da beraberinde getirmektedir. ETGB ihracat, mikro ihracat ya da hızlı ihracat olarak da bilinir. ETGB mikro ihracat kendine özgü kuralları olan, özel bir ihracat şeklidir. Bu beyanname yolu ile yapılması mümkün olan ihracat şeklinde brüt ağırlığı 300 kilograma kadar olan ürünün yurt dışına gönderilmesi mümkündür. Aynı şekilde yurt dışına gönderilecek olan ürünlerin 15.000 Euro bedelini aşmaması gereklidir. 

Bu şartlar sağlandığı takdirde, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi beyanı ile çeşitli ürünlerin yurt dışına ihracatının yapılması söz konusudur. ETGB beyanı ile mikro ihracat yapılabilmesi için gerekli şart ve belgeler söz konusudur. Dolaylı temsil yetki belgesi, mikro ihracat gönderi bilgi formu olarak adlandırılan iş emri, istenen belgeler arasında yer almaktadır. Maliyenin onay vereceği ihracat faturasının aslı ve ürünlerin yurt dışına gönderiminin mümkün olabilmesi için Türkçe faturaya uyumlu bir İngilizce belge gerekli olacaktır. 

Yurt dışına gönderilmesi planlanan ürünlerin gerekli belgeler eşliğinde, ihracatı gerçekleştirecek olan lojistik operatörüne teslim edilmesi gereklidir. Yapılacak olan bu teslimat sonrası elektronik ticaret gümrük belgesi eşliğinde mikro ihracat süreci de resmen başlamış olur. Bazı durumlarda ETGB yoluyla mikro ihracatın yapılması söz konusu değildir. Mikro ihracata dahil olmayan ihracat türleri arasında, tamire giden ürün, fuara giden ürün ve hariçte işleme yer almaktadır. ETGB kapsamına girebilmesi için ürünlerin yalnızca satış amaçlı yurt dışına gönderilmesi gereklidir.

ETGB Nasıl Yapılır?

Gümrük süreçlerini kolaylaştıran bir beyanname olarak ifade edilen ETGB belgesi standart yöntemlere göre çok daha kolay bir şekilde ihracat yapılmasını destekler. Mikro ihracat ya da hızlı ihracat olarak adlandırılması mümkün olan ihracat şekillerine destek veren Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, değeri 15.000 Euro’yu geçmeyen yüklerin kolay bir biçimde ihracata tabi tutulmasını sağlamaktadır. 300 kilograma kadar brüt ağırlığına sahip olan yükler de ETGB beyannamesi ile ihraç edilebilir. Bu noktada şartları karşılayıp ihracat yapmak isteyen kişi ve kurumlar, bakanlık tarafında operatörlük yetkisi verilmiş olan posta ve hızlı kargo firmaları sayesinde işlemlerini gerçekleştirebilir. 

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sayesinde gümrük beyanınızın ihracatçı tarafından onaylanmasına gerek kalmamaktadır. ETGB sayesinde gümrük işlemleri ciddi anlamda kolaylaşır. Anlaşma sağlanan operatör firma tarafından eşyalarınızın kapıdan teslim alınması da mümkündür. Ek olarak, gümrük beyanı da dahil olmak üzere tüm gümrük işlemleri bu operatör firma tarafından sizin adınıza yapılır. Eşyaların bu şekilde yurt dışına gönderilmesi mümkün olur. Aynı zamanda, ETGB yoluyla yapılan ihracat modellerinde, KDV iadesini almak da mümkündür.

Elektronik Ticaret Gümrük Belgesi Sorgulama

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile uluslararası ticaret yapmak isteyen firmalar, ETGB sorgulama yaparak sevk edilen ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak ister. Sorgulama işlemlerini yapmak isteyen firmaların, ilk olarak hizmet aldıkları lojistik firması ve müşteri temsilcileri ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Online yük sorgulama hizmeti sunulan web sitelerinde de konşimento numarasını beyannamenin sorgulanacağı ekranında yer alan bölüme yazdıktan sonra sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Böylece, ETGB beyannamesinin numarası ve tarihine rahatça ulaşılabilir. ETGB gümrük süreçlerini kolaylaştırdığı gibi, KDV iadesini de sağlamaktadır. ETGB ile ihracat yapan firmalar, aynı zamanda KDV iadesini alma hakkına eriştiğinden dolayı yapılan ihracat daha da avantajlı hale gelir. 

İhracat yapan kişiler, bu noktadan sonra nasıl KDV iadesi alacağını merak eder. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sonucu yapılması mümkün olan mikro ihracatta KDV iadesi alabilmek için tarafınıza gönderilen yazı ve belgeleri ilgili kurumlara ibraz ederek, yaptığınız ihracat sonucu KDV iadesini talep edebilirsiniz. Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için oldukça avantajlı olan bu ihracat modeli, ETGB sayesinde mümkün olur. Bu sayede global pazarda kendinize ait bir yer bularak rekabetçi gücünüzü ortaya çıkarabilirsiniz.

Mikro İhracat Nedir?

Türkiye’den yapılan brüt ağırlığı 300 kilogramdan az ve bedeli katma değer vergisi (KDV) hariç 15.000 Euro’dan fazla olmayan ETGB ile yurt dışına ürün satışına verilen isimdir. Yalnızca bu şartları taşımakta olan ürünler mikro ihracat şeklinde gerçekleşebilir. Buna ek olarak ETGB açılımı elektronik ticaret gümrük beyannamesidir. Pek çok kişi tarafından tercih edilen, geleneksel olarak da tanımlanan, ihracat tipi gümrük müşavirliği hizmetlerini bünyesinde barındırdığından dolayı maliyeti yüksek bir ihracat tipidir. 

Mikro ihracat bedeli 15.000 Euro ve brüt ağırlığı 300 kilogramdan az olan ürünlerinizin yurtdışı lojistik işlemlerini ETGB düzenleme yetkileri olan kurumlar tarafından gönderilmesini mümkün kılar. Ürünleri bu kurum ve kuruluşlar aracılığıyla gönderdiğiniz için büyük ölçüde maliyet ve zaman tasarrufu sağlamış olmanız söz konusudur. Bu nedenle, mikro ihracat pek çok sektörde oldukça yoğun bir biçimde kullanılmakta, mal değeri çok yüksek olmayan ve çok fazla ağırlığa sahip olmayan ürünlerin ihraç edilmesi için tercih edilmektedir.

Mikro ihracat size, nakliyeci, gümrükçü ve sigortacı yer almadan ihracat yapabilme fırsatı sunmaktadır. Bilinen ihracattan biraz farklı olarak, kargo sistemine benzer bir yöntem ile ihracat yapmak mümkün hale gelmektedir. Mikro ihracat için düzenlenmekte olan herhangi bir gümrük beyannamesi söz konusu değildir. 

Bunun sebebi mikro ihracatta gümrük müşavirinin yer almamasından kaynaklanır. Gümrük beyannamesi yerine ekspres taşıyıcılar tarafından düzenlenmekte olan elektronik ticaret gümrük beyanı bulunmaktadır. Ayrıca ETGB’yi gümrük müşavirleri de düzenleme yetkisine sahip değildir. 

Elektronik ticaret gümrük beyanı basılı bir belge olmamakla beraber elektronik ortamlarda düzenleme yapılması söz konusu olan bir belgedir. Mikro ihracatın pek çok kişi tarafından tercih edilmesinin sebeplerinden biri de daha az bürokrasi ile uğraşarak ihracat işlemlerini gerçekleştirmektir.

Mikro İhracatın Nasıl Yapıldığı Hakkında

Mikro ihracat yapmak isteyen firmalar, mikro ihracatın nasıl yapıldığı ile ilgili belli başlı sorulara sahip olabilir. Geleneksel ihracat modeli oldukça masraflı ve uğraş gerektiren bir ihracat modelidir. Mikro ihracat ise tam tersi, bürokrasi ile daha az uğraşılan ve daha uygun fiyatlı bir ihracat modelidir. 

Mikro ihracatın şu günlerde pek çok şirket tarafından geleneksel ihracat modeli yerine tercih edilmesindeki bir başka önemli neden ise, mikro ihracatta yapmanız gereken işlemlerin geleneksel ihracat modeline göre çok daha basit olmasıdır. 

Mikro ihracatın yapılabilmesi adına ilgili taşıma firmalarına temsil yetkisi vermeniz gerekmektedir. Aynı zamanda iş emri, Türkçe faturanın orijinali ve yurtdışı için hazırlanmış olan İngilizce ticari faturanın da ibraz edilmesi lazım. Bu esnada ürünler de hazırlanarak taşıyıcıya teslim edilmek üzere doğru yola çıkar. Geri kalan diğer işlemleri ürünleri taşımak ile yükümlü olan taşıyıcı firma üstlenir. 

Mikro ihracat kargo şirketlerine alıcının yer aldığı adrese teslim edilmek için kargo paketi göndermek ile oldukça benzer bir iştir. Ülke bazında, daha düşük vergi oranından faydalanmak adına AB ülkeleri ile Türkiye arasında ticarette kullanılan bir gümrük belgesi tarzı yani ATR gibi bir belgeyi de taşıyıcı firmaların hazırladığını belirtmekte fayda var. 

Ayrıca ATR belgesinde tıpkı mikro ihracat modelinde olduğu gibi tüm ürünler gümrük birliğine dahil olmamıştır. Mikro ihracat limiti bedeli 15.000 Euro’dan ve brüt ağırlığı 300 kilogramdan az olan tüm ürünleri kapsamaktadır. Eğer yurt dışına teslim edilmek üzere şirket ya da firma tarafından alınan sipariş mikro ihracat limiti olan 15.000 Euro ve 300 kilogramı geçerse bu durumda alınan bu siparişler mikro ihracat olmaktan çıkar. Eğer mikro ihracat limiti aşılırsa bu sipariş mikro ihracat kategorisinden çıkıp geleneksel ihracat kategori içerisine girer ve gümrük beyannamesinin açılması söz konusu olur. 

Mikro İhracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şirket ya da firmaların mikro ihracat yaparken kullanması gereken birtakım belgeler mevcuttur. Bu belgelerden ilki dolaylı temsil yetki belgesidir. Mikro ihracat gönderi belge formu ya da iş emri gerekli olan bu belgelerden ikincisidir. Üçüncü belge maliye tarafından onaylanmış olan Türkçe faturanın aslı ya da e-faturadır. Mikro ihracat yapmak için gerekli olan son belge ise İngilizce fatura ya da proformadır. Bu belge ya da proformayı kurye firmasından bir örnek alarak temin etmiş olursunuz. 

Mikro ihracat yapan firmalar arasında pek çok firma yer almaktadır. Dünyanın her noktasına teslimat yapan büyük firmalar gibi global firmalar da Türkiye’de mikro ihracat yapmak isteyen şirket ya da firmalar için güçlü birer alternatif haline gelmeyi başarır. Aynı zamanda bazı yerel kargo firmaları fiyat politikaları ya da hızlı gönderim durumu nedeniyle mikro ihracat yapmak için tercih edilen kargo firmaları arasında yer alır. 

Mikro ihracat fiyatları verilen kaliteli hizmete ya da kargo firmasının maliyeti azaltan politikalar izlemesi sebebi ile değişkenlik gösterebilir. Mikro ihracat yöntemine başvurmak isteyen firmalar için kaliteli lojistik hizmeti oldukça önemlidir. Lojistik firmalarının fiyatlandırmaları belli başlı adımlardan oluşur. Lojistik firmaları uygun fiyat politikası izlemesi, kaliteli hizmet anlayışı ve güvenli sevkiyat gibi kategorilere göre incelenip, mikro ihracat yapmak isteyen firmaların tercihi doğrultusunda şekillenir. Mikro ihracat modelini tercih etmek isteyen firmaların KDV ile ilgili endişeleri olabilir. Bu endişelerden biri mikro ihracat yapmadan önce katma değer vergisi (KDV) iadesinin mümkün olup olmayacağıdır.

Pek çok firma mikro ihracat yapmaları halinde KDV iadesi alamayacağını düşünebilir. Bu düşüncenin sebebi ise mikro ihracatta gümrük çıkış beyannamesinin yer almamasıdır. Türkiye sınırları içerisinde KDV kanunları gereğince üretimi sağlanan ürün ve hizmetlerin tüketildiği yerde vergiye tabi tutulması söz konusudur. İhracat yapacak olan firma ya da şirket ürünü başka bir ülkeye sevk edileceğinden dolayı Türkiye sınırları içerisinde o ürüne fatura değerine ek olarak bir KDV uygulaması söz konusu değildir. Ürünün ihraç edildiği ülkede bulunan ithalatçı firma, ürünleri gümrükten teslim alırken gümrük vergilerini ödemekle yükümlüdür. Sadece, eğer ürünün ihraç edildiği ülkede KDV mevcut ise onu da ithalatçı firma ödeyerek ürünlerini teslim alır. Bu durumda ihracatı yapan firmanın KDV ödemesine gerek yoktur.

Mikro ihracat modeli (ETGB) ile yapılmış olan ihracattan sonra KDV iadesi almak mümkündür. Mikro ihracat işlemlerinin tamamlanmasının ardından gönderici firmaya bir ETGB sorgu numarası verilmektedir. Dijital ortamda gerçekleşen bu işlemin ardından ihracatçı firma, mali müşavir ya da muhasebe departmanına ETGB sorgu numarasını iletip mikro ihracat KDV iadesi başvurusu yapması sağlanır. Bu başvuru sonucunda mikro ihracatı yapan firma KDV iadesini geri alabilir.

advanced divider

Siz de ETGB, mikro ihracat, e-ticaret ve hızlı kargo konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız ETGB Hizmetleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Ağustos 28, 2024

    Stevedoring Nedir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Eski dönemlerden beri en yaygın ulaşım ve taşıma yöntemlerinden

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden