Türkiye son yıllarda Orta Asya’da yer alan Türki Cumhuriyetler ile ticari ilişkilerini geliştirmeye hız kesmeden devam etmektedir. 2024 Mayıs ayında Kırgızistan ile imzalanan serbest ticaret anlaşması, Orta Asya ile olan ticari bağları daha da güçlendirmektedir.
Kırgızistan ile Karayolu Taşımacılığı Serbestleşecek
Mayıs 2024 itibariyle iki ülke arasında serbest taşımacılık kurallarının geçerli olacağı Kırgızistan ile Türkiye arasında önemli bir ticaret hacminin gerçekleşeceği öngörülüyor. Karayolu taşımacılığı ile yüksek bir ticari potansiyelin ortaya çıkabileceği beklentiler arasında yer alıyor. Ayrıca iki ülke ticari hacmin çok daha yüksek bir seviyede seyretmesi için çeşitli kuralları da belirlemiştir.
İki ülke arasında imzalanan protokole göre; ikili ve transit taşımalardan geçiş belgesi kotalarının kaldırılması ve serbestleştirmenin önü açılmıştır. Bu protokole göre iki ülkenin tırlarından karşılıklı olarak geçiş ücreti alınmayacaktır. İki ülke arasındaki ticari hacmi artışının uzun vadede Orta Asya’daki ticareti de canlandıracağı beklentiler arasında yer alıyor.
Kırgızistan-Türkiye Arasındaki Yeni Anlaşmanın Ekonomik Etkileri Neler Olabilir?
İki ülke arasındaki anlaşmanın beklenen ilk etkisi iki ülke arasındaki ihracat hacminin artışı olarak biliniyor. Türkiye ürettiği yarı mamul ve mamul malları Kırgızistan’a ihraç etmeyi planlamaktadır. Kırgızistan ise Türkiye’ye çeşitli hammadde ihracatını gerçekleştirmesi öngörülüyor.
Ayrıca, lojistik süreçlerinin hızlanması, ürünlerin daha kısa sürede piyasaya ulaşmasını ve tedarik zincirlerinin daha etkin bir şekilde işlemesini sağlamaktadır.Bu durum, hem Türk hem de Kırgızistan ekonomisine katkı sağlayarak iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmaktadır.
Serbest Ticaret Anlaşması Nedir?
Serbest Ticaret Anlaşması (STA), iki veya daha fazla ülke arasında imzalanan ve taraflar arasında ticaretin serbestleştirilmesini amaçlayan bir anlaşmadır. Serbest ticaret anlaşmaların temel amacı, ticaretin önündeki tarifeler, kotalar ve diğer engelleri kaldırarak farklı nitelikteki yüklerin ilgili ülkelerde bu engellere takılmadan hareketini sağlar.
Serbest ticaret anlaşmaları ülkeler arasındaki ticaret hacmini artırarak ülkesel ve bölgesel ekonomik büyümeyi teşvik etmektedir. Anlaşma kapsamındaki ürün ve hizmetler genellikle belirli kurallar çerçevesinde vergiden muaf tutulur veya düşük vergilendirilir.