Lojistik Sektöründe En Son Trendler Nelerdir?

Teknolojinin kullanım alanının artması sonucunda birbirinden farklı sektörler bu avantajdan rahatlıkla faydalanabilmektedir. Bu sektörler arasında yer alan lojistik sektörü özellikle son yıllarda birbirinden farklı yeniliklere imza atmıştır. Tedarik zinciri için gerekli olan tüm aşamaları bünyesinde barındıran lojistik sektörünün de teknolojik gelişmeler sayesinde dijitalleşmeye gittiği gözlemlenmektedir. Lojistik sektöründe sağlanan en son trendler arasında yer alan dijitalleşme, yeni küreselleşme adımlarının bir parçası haline gelmiştir.

Lojistik sektöründe kullanılan en son trendler, mutlaka teknoloji süzgecinden geçmektedir. Sektörde faaliyet göstermekte olan firmalar tedarik zinciri yönetimi başta olmak üzere, karmaşık yapılardan kurtulmak, verimliliği arttırmak ve artan maliyetleri düşürebilmek için teknolojiyi temel alan bir yönetime geçmektedir. İyi bir biçimde planlanması yapılmış tedarik zinciri uygulamalarını tercih eden lojistik firmaları, tüketicinin ihtiyacını çok daha hızlı bir biçimde gözlemleme fırsatına erişmektedir. Zamanında karşılanan tüketici ihtiyaç ve talepleri, aynı zamanda müşteri memnuniyetini de üst seviyeye çıkarır. Firmaların sağladığı kaliteli müşteri ilişkileri yönetimi, aynı zamanda rekabet ortamını da güçlendirir. Lojistik firmaları arasında yayılan en son trendler sayesinde rekabet ortamında da avantaj elde etmek mümkündür. Lojistik alanında yer alan en son gelişmeleri yakından takip edip uygulamaya geçmek isteyen firmalar, başarılı oldukları takdirde sektörün geleceği hakkında söz sahibi olma hakkını da elde eder. Bu sebeple, sektörün gelecekteki konumu belirleyecek temel eğilimlerin yakından takip edilmesi gerekir.

Lojistik Sektöründe En Son Trend: Dijitalleşme

Lojistik sektöründe uygulanan en son trendler arasında dijitalleşme de yer almaktadır. Son zamanlarda neredeyse her sektörün yakından takip ettiği dijitalleşme, sektörlerin hızlı bir şekilde büyümesini ve istihdam alanının genişletilmesine de katkı sağlar. Dijitalleşme sayesinde pek çok sektörün üretim sisteminin değiştiğini söylemek mümkündür. Üretim sistemi ve hizmet standartları değişen sektörler arasında yer alan lojistik sektörü de dijitalleşmeden oldukça etkilenmektedir. Dijitalleşme üzerine çeşitli yatırımlar yapan lojistik firmaları arasında yer alan Globelink Ünimar da yükselen son trendleri yakından takip etmektedir. Operasyon süreçlerinin çok daha hızlı hale gelmesi, dinamikleşme, düşük maliyetler ve artan verimlilik gibi unsurlar, lojistik sektöründe dijitalleşmenin getirdiği faydalar arasında yer alır. Dijitalleşme yolunda hızlı adımlar eşliğinde ilerleyen lojistik işlemleri aynı zamanda iş süreçlerinin basite indirgenmesine destek olmaktadır. 

Dijitalleşme sayesinde lojistik faaliyetleri esnasında verimlilik artışı söz konusu olur. Lojistik sektöründe dijitalleşme yolunda yapılan çalışmaların en temel dayanağı IoT olarak ifade edilir. Sektörde yer alan pek çok lojistik firması, tercihini nesnelerin interneti teknolojisinden (IoT) yana kullanmaktadır. Bu teknoloji sayesinde verilerin insan girişi olmadan da ağ üzerinden aktarılması mümkün hale gelmektedir. Birbiri ile ilişkili makinelerden meydana gelen sistemler sayesinde, lojistik firmaları şirket envanteri izlemeleri gibi gelişmelere hızlı bir şekilde karşılık verebilmektedir. Lojistik alanı için son derece önemli olan bir başka konu ise depo stoklarının yönetilmesidir. Nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde, depo stoklarının yönetilmesi ve filo rotalarının rahat bir şekilde optimize edilmesi sağlanmaktadır.

Yapay Zeka ve Blockchain Sayesinde Lojistik Sektöründe Trendler Yükseliyor

Lojistik sektöründe en az dijitalleşme kadar yükselen trendler arasında yer alan başka bir trend ise yapay zeka olarak ifade edilmektedir. Sektörün gün geçtikçe dijitalleşmesine ek olarak yapay zeka desteği de sağlanmaktadır. Yapay zekanın fayda sağladığı lojistik alanlarından biri de lojistik taşımacılık olarak ifade edilir. Gelişmiş yapay zeka çözümleri sayesinde lojistik tedarik zinciri alanında, özellikle depolama aşamalarında gözle görülür ilerlemeler söz konusudur. Tedarik süreçlerinde bilgisayar aygıtları eşliğinde insan faktörü tarafından yapılması mümkün olan işler, yapay zeka sayesinde yüz tanıma sistemleri ve insansız araçlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu sayede lojistik kanadında işlerin son derece hızlı bir biçimde gerçekleştirilmesi mümkün hale gelmektedir. Lojistik sektöründe yürürlükte olan en son trendler arasında yer alan yapay zeka, aynı zamanda robotik otomasyon konularında da büyük bir role sahiptir. Yeni nesil robotların çalışmalarının düzenlenmesi ve programlama işlemlerinin halledilmesi için yapay zekadan destek alınmaktadır. Bu sayede, lojistik hizmetleri önemli ölçüde maliyet ve zaman tasarrufu elde edecektir. Lojistik sektöründe kullanılan en son trendler, teknolojinin olumlu getirileri sayesinde gün geçtikçe yenilenerek kendini geliştirmektedir.

Lojistiğin kullandığı en son trendler arasında blockchain teknolojisi de yer almaktadır. Blockchain teknolojisi sayesinde, lojistik süreçlerinin çok daha şeffaf hale gelmesi mümkündür. Şeffaf hale gelen tedarik süreci, dokümantasyon, ürün taşıma, ürün yönetimi ve ürün izlemesi gibi alanlarda etkilidir. Bu sayede tedarik zincirinin bir parçası olarak ifade edilen süreçlerin şeffaf ve hesap verilebilir hale gelmesi beklenmektedir. Tüketicilerin de ilgiyle takip ettiği bu trend sayesinde, kargo aşamalarında yaşanan sorunların en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır. Müşterilerin sipariş verdikleri kargoyu, eş zamanlı bir şekilde izlemesi, kontrol etmesi için tedarik sürecinin şeffaf olması önem teşkil etmektedir. Bu sebeple blockchain teknoloji, lojistik tüketicilerinin ihtiyacına yönelik bir trend olarak ifade edilebilir. Teknolojideki asıl amaç, tüketicinin firmaya olan güvenirliğini arttırmakla beraber firmanın güvenliğini de aynı doğrultuda artırmaktır. Blockchain teknolojisi, kesintisiz işlemlerin kolaylaştırılmasına, verilerin doğru bir biçimde kaydedilmesini sağlamaya ve olası dolandırıcılıkların önüne geçmeye karşı oldukça etkilidir. Bu özellikler sayesinde Blockchain teknolojisi, lojistik sektöründe çok uzun süre trend olmaya devam edecektir.

Teknolojiyle Doğru Orantılı Lojistik Trendleri

Lojistik sektörünün en son trendlerinin en büyük destekçisi hiç şüphesiz teknolojidir. Lojistik çeşitleri tercih ettiği her trendin gelişim göstermesini teknolojiye borçludur. Bu teknolojik gelişmeler sonucunda veri analizi kavramının lojistik sektöründe ilerleme kaydettiğini söylemek mümkündür. Veri analizi sayesinde lojistik sektörünün arz ve talep tahminlerinin yönlendirilmesi çok daha kolay bir hale gelmektedir. Günlük, haftalık ve aylık operasyonlardan elde edilen veriler, firmaların talep ettiği yüksek talep dönemlerini rahatça öngörmeyi desteklemektedir. Veri analizinin sağladığını avantajlara ek olarak, firmaların pazarda elde ettiği rekabet avantajını çok daha güçlü hale getirecek arz ve talep tahmini yapılmasını sağlamaktadır. Veri analizinin yakıt tüketimi, geri dönüş zamanları hakkında bilgi aktarımı, sevkiyat süreci ve rota optimizasyonu gibi avantajları da vardır. Kesintisiz stok kontrolünün etkili bir şekilde yapılması, lojistiğin trendleri arasında yer alan veri analizi desteği sayesinde mümkün hale gelir. Aynı zamanda yükleme ve boşaltma sürelerinin etkin bir şekilde kontrol edilerek depoların daha yüksek verimle kullanılmasına destek olmaktadır.

Lojistik taşıma esnasında da tercih edilen bir başka lojistik trendi, giyilebilir cihazlar olarak ifade edilmektedir. Bulut teknolojisi sayesinde giyilebilir cihazlar, lojistik sektöründe görev alan çalışanların verilere gerçek zamanlı şekilde erişmesine katkı sağlamaktadır. Giyilebilir teknoloji sayesinde lojistik çalışanları, veri toplama ve veri analizi işlemlerini rahatça gerçekleştirebilir. Giyilebilir cihazlar, son zamanlarda firma stoklarının kontrol edilmesine en büyük yardımcı konumuna gelmektedir. Tüketiciler tarafından gelen ürün taleplerine anında cevap vermeye destekçi olan giyilebilir teknoloji, lojistik sektöründe kullanılan en son trendler arasında yer alır. Depo yönetimi alanında çalışan lojistik depo yöneticileri, bu cihazlar sayesinde stok verilerinin girişlerini daha hızlı ve daha doğru şekilde sağlamaktadır. Sektörde oldukça önemli olan iş güvenliğini de bu teknoloji eşliğinde üst seviyeye çıkarmak mümkündür.

advanced divider

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Şubat 2, 2024

    Türkiye ve Güney Amerika Ticaret Rehberi

      Türkiye, son yıllarda dünyanın birçok noktasıyla denizyolu ticareti

    Almanya’ya Uçak ile Kargo Gönderimi
    Şubat 2, 2024

    Tarihi ve Sanatsal Eserler Niçin Havayolu ile Taşınıyor?

      Havayolu taşımacılığı kara, deniz ve demiryolları taşımacılığına göre