Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden ihracat eden ülkeler arasında üst sıralara yükseliyor. Türkiye; demir, bor, krom, mermer ve feldspat gibi madenler açısından oldukça zengin olup özellikle mermerde dünya çapında bir ihracat oranına sahip. Deniz taşımacılığı ise Türkiye’de çıkarılan madenlerin verimli ve uygun maliyetli bir şekilde ihraç edilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
Türkiye’nin Önemli Maden İhracat Partnerleri Kimler?
Türkiye, dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda ülkeye çok çeşitli madenler ihraç etmektedir. Ayrıca günümüzdeki önemli denizyolu taşımacılığı rotalarına da sahip olan Türkiye, bu sayede çıkarttığı madenleri uluslararası pazardaki birçok ülkeye kolaylıkla ihraç etmektedir. Türkiye’nin maden ihracatı yaptığı ülkeler arasında Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İspanya ve Almanya yer almaktadır.
Çin, başta krom ve mermer olmak üzere Türk madenlerinin en büyük ithalatçılarından biri konumundadır. Çin’deki hızlı sanayileşme ve kentleşme bu kaynaklara olan yüksek talebi artırmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri de başta bor ve mermer olmak üzere önemli miktarlarda Türk madeni ithal etmektedir. Ayrıca İtalya ve İspanya gelişmiş seramik endüstrilerinden dolayı Türkiye’den her geçen yıl daha fazla mermer ithal etmektedirler.
Dökme Yük Taşımacılığı İle Maden Taşımacılığı
Dökme yük taşımacılığı, Türkiye’den madenlerin deniz yoluyla taşınmasının ana eksenini meydana getirmektedir. Dökme yük taşımacılığının ana özelliği olan ambalajsız ve yerleştirmeksizin yük taşıma sayesinde yüksek tonajlı ham şekildeki madenler uzun mesafelere kolaylıkla taşınmaktadır.
Türkiye’nin gelişmiş liman altyapısı dökme yük taşımacılığını desteklemekte olup İstanbul, İzmir ve Mersin gibi büyük limanlar maden ihracatı için kilit öneme sahip merkezler olarak hizmet vermektedir. Bu limanlar, büyük hacimli madenlerin sorunsuz bir şekilde elleçlenmesini sağlayan gelişmiş yükleme ve boşaltma tesislerine sahiptir.
Dökme yük gemilerinin tasarımı, yüksek hacimli madenlerin verimli bir şekilde yüklenmesine olanak tanıyarak paketleme ve elleçleme ihtiyacını azaltır. Bu yöntem sadece maliyetleri düşürmekle kalmaz, aynı zamanda ambalaj malzemelerinin çevre üzerindeki etkisini de en aza indirmektedir.