Cezayir Taşımacılık

Bir tıkla
hızlı,esnek,rekabetçi
teklif al!​

    2018 verilerine göre gayrı safi yurt içi hasılası 200 milyar dolara dayanan Cezayir ekonomisi, her sene %2 oranında büyüyor. İthalat ve ihracat faaliyetlerini dengeli bir şekilde yürüten Cezayir yaklaşık 47 milyar dolarlık ithalat, 43 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştiriyor.

    Akdeniz’e geniş kıyısı bulunan Cezayir’in başlıca ticaret ortakları arasında ise İtalya, Fransa ve İspanya yer alıyor. Bununla birlikte ülke en fazla ithalatı Çin’den gerçekleştiriyor. Cezayir’in başlıca ithalat kalemleri arasında motorlu taşıtlar, makineler, demir-çelik, elektronik cihazlar ve hububat ürünleri yer alıyor. Buna karşın ülke her sene mineral yakıtlar ve yağlar, organik ve anorganik kimyasallar, gübreler, şeker ve şeker mamulü ürünleri ihraç ediyor. Türkiye ve Cezayir arasındaki ticari ilişkilere bakacak olursak ikili ilişkilerin zirve yapmış olduğu 2014 senesinden itibaren düşüş eğiliminde bir trendle karşılaşmaktayız. 2014 yılında 5 milyar dolara yaklaşan ikili ticaret hacmi hemen akabindeki senede 4 milyar dolara, 2016 senesinde ise 3 milyar dolara gerilemiş. Buna karşın Cezayir ve Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi 2019 senesinde yeniden 4,3 milyar dolar seviyesini aşmış durumda. Cezayir ve Türkiye arasındaki ithalat ve ihracat dengesi ise yıllara göre farklılık gösteriyor. 2019 senesinde 2 milyar dolarlık ürün ihraç ettiğimiz Cezayir’den 2,3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmişiz. Cezayir’den ithal ettiğimiz ürünler arasında anorganik kimyasallar, mineral yakıtlar ve yağlar başı çekiyor. Buna karşın her sene Cezayir’e motorlu taşıtlar ve parçaları, demir-çelik ürünleri, makine aksamları ve tekstil ürünleri ihraç ediyoruz. Cezayir ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerde hala işlemekte olan iş birliği mekanizmaları ise İş Konseyi ve Karma Ekonomik Komisyonu’dur.

    advanced divider

    Cezayir Denizyolu Taşımacılığı

    Medeniyetler arasındaki ticari ilişkilerin tarihinin yazıldığı Akdeniz’e 1200 kilometrelik kıyısı bulunan Cezayir için denizyolu taşımacılığı oldukça önemli bir yere sahiptir. Cezayir Akdeniz ülkeleri arasındaki en önemli ticari partnerleriyle gerçekleştirdiği ithalat ve ihracat faaliyetlerinde yaygın olarak denizyolu taşımacılığını tercih ediyor. Çin’den ithal edilen ürünlerin büyük bir kısmını da yine denizyolu üzerinden ülkeye giriş yapıyor. Cezayir’in bir diğer büyük Akdeniz ülkesi olan Türkiye ile arasındaki ticari faaliyetlerde de bu durum değişmiyor. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde en sık kullanılan limanlar arasında Türkiye’ye en yakın liman olan Annaba ve Cezayir’e en yakın liman konumundaki İzmir başı çekiyor.

    Bununla birlikte Türkiye’den Mersin, Kocaeli ve İstanbul limanları ile Cezayir’den Alger, Oran ve Bejaia limanları da ithalat ve ihracat faaliyetlerinde yaygın olarak tercih ediliyor.

    Cezayir Havayolu Taşımacılığı

    advanced divider

    Havayolu taşımacılığı Afrika Kıtası’nın en büyük yüzölçümüne sahip olan Cezayir’in diğer kıtalardaki ticari partnerleriyle gerçekleştirdiği alışverişlerde sık sık tercih ettiği bir sevkiyat yöntemi. Türkiye ve Cezayir arasındaki ticari ilişkilerde ise havayolu taşımacılığı daha çok kimyasal maddelerin, mineral yakıtların ve değerli malların sevkiyatında tercih ediliyor. Bu sevkiyatlarda en sık kullanılan havaalanları ise Cezayir’deki Annaba, Constantine ve Bejaia Havalimanları ile Türkiye’deki İstanbul, İzmir ve Ankara Esenboğa Havalimanları sayılabilir.

    Size özel müşteri temsilcimizden

    Bir tıkla
    hızlı,esnek,rekabetçi
    teklif al!​