E-ticaret Lojistiği

Bir tıkla
hızlı,esnek,rekabetçi
teklif al!​

    Çevrimiçi alışveriş, özellikle son yıllarda pek çok kişi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Giyim, teknoloji, gıda başta olmak üzere tüm ihtiyaçların karşılanabildiği e-ticaret sektöründe lojistik hizmetlerin önemi de büyüktür. Ürünlerin kullanıcılara istenilen zamanda teslim edilmesi ve ürün teslimatında sorun yaşanmaması için e-ticaret ve lojistik sektörlerinin birbiriyle uyum içinde çalışması gerekir. Birbirine entegre olan iki sektörün ortaya çıkardığı kavramlardan biri de e-ticaret lojistiği olarak ifade edilir.

    Hem lojistik hem de e-ticaret sektörü için değerli olan bu kavram, e-ticaret firmalarının envanterlerinin yönetilmesi ile doğru orantılıdır. Kullanıcılarına çevrimiçi alışveriş ortamı sunan e-ticaret firmalarının stok kontrolü ve depolama işlemleri, bir lojistik firması desteğiyle daha kolay yönetilebilir hale gelir. Lojistik firmasının bünyesinde yer alan ‘’WMS’’ olarak adlandırılan depo yönetim sistemi sayesinde, e-ticaret sitesindeki ürünlerin tüketiciye zamanında ve kaliteli bir şekilde ulaşması mümkün olur.

    Depo Yönetimi
    advanced divider

    Lojistik firmalarının kullandığı teknoloji, verimlilik yazılımları, uzmanlık ve işgücü deneyimi sayesinde ürünlerin tüketiciye ulaşma süreci etkin bir şekilde yönetilir.

    E-ticaret siteleri, sektörde deneyimli lojistik firması ile geliştirecekleri ortaklık ile müşteri memnuniyeti avantajı elde edebilirler. Lojistik firması ortaklığı sonucunda e-ticaret sitelerinde müşteri memnuniyetine ek olarak büyüme görülecektir. Birden fazla ürün gamında faaliyet gösteren e-ticaret siteleri, ürün ağlarını oldukça geniş tuttuğu için envanter yönetimi konusunda desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple lojistik firmalarının sektör tecrübesinden destek alarak envanter yönetimini profesyonel şekilde gerçekleştirmeleri de mümkün olacaktır.

    advanced divider

    Envanter hareketlerini gözlemlemek ve lojistik sürecini doğru bir şekilde yürütmek için firmaların e-ticaret lojistiğine çeşitli yatırımlar yaparak lojistik firmaları ile iş birliği elde etmeleri gereklidir.

    E-ticaret firmaları, büyüme ve müşteri memnuniyetini hedeflerine ulaşmak için, lojistik firmaları ile ortak çalışarak e-ticaret lojistiği ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Ürünün tedarikçiden nihai tüketiciye kadar olan süreçlerinde görev alan lojistik firmaları yerel ve uluslararası birçok tedarikçi ile çalışabilmektedir. Gümrük ve depolama işlemlerini de kapsayan bu süreç, temel anlamda ürünlerin stoğa alınması ile başlar. Lojistik firmasının iş birliği içinde olduğu e-ticaret firmaları, çeşitli alanlarda tasarruf elde edebilir. E-ticaret firmaları için yönetilen depoların ortak kullanılması sonucunda, müşterilere maliyet tasarrufu kazandırılması söz konusu hale gelir. Maliyet tasarrufuna ek olarak, aynı depodan temin edilen ürünler sayesinde zaman tasarrufu da elde edilir.

    Stok Takibi

    E-ticaret Lojistiği Sayesinde Nihai Tüketici Memnuniyeti Avantajı

    advanced divider
    advanced divider

    E-ticaret lojistiğinin hem müşterilere hem de sektöre kazandırdığı çeşitli avantajlar söz konusudur.

    Globelink Ünimar, güçlü teknolojik altyapısı ile ürünleri depolanması, stok durumlarının takip edilmesi, elleçlenmesi, paketlenmesi ve nihai tüketicilere teslim edilmesi aşamasına kadar etkin şekilde süreç yönetimi yapmaktadır. Lojistik firmasının kullandığı tam otomasyonel depo teknolojileri eşliğinde, ürünlerin depoda kaldığı sürenin kaliteli şekilde sonlanması beklenir. Stok yönetimini de etkili bir şekilde gerçekleştiren lojistik sektörü, ek olarak e-ticaret firmalarının müşteri memnuniyetinin artış göstermesine katkıda bulunur.

    advanced divider

    Güçlü bir e-ticaret lojistiğine sahip olmanın firmalara sağladığı avantajlardan biri de nihai tüketici memnuniyeti olarak ifade edilir.

    Lojistik firmaları, iş birliği içinde olduğu e-ticaret firmalarına bu avantajı sunarak sektörde etkili olmasını da desteklemektedir. Son zamanlarda e-ticaret sitelerinden çevrimiçi alışveriş yapmayı tercih eden kullanıcılar, ürünleri satın aldıktan sonra gerçekleşen bekleme süresi boyunca çeşitli talepler eşliğinde hizmet bekler. Müşteriler, e-ticaret firmasından ürünlerini teslim alma anına kadar, hızlı, doğru bilgi akışı sağlanabilen, devamlılığı olan teslimat talep edebilirler.

    Elektronik ortamdan sipariş edilen ürünler, lojistik firmaları tarafından kontrol edilir. Ürün akışının kontrol edilmesinin ardından yönetim merkezine yönlendirilerek ürün akışı değerlendirilir. Ürünün onay işleminin ardından, lojistik firması tarafından iş emrinin verilme işlemi gerçekleşir. Ürünün müşteriye ulaşması için depodan yükleme bandına geçerek teslimata hazır hale getirilmesi beklenir. Yapılan işlemin merkeze bildirilmesinin ardından ürünün son tüketiciye ulaşmasını da kapsayan süreci e-ticaret lojistiği adı altında değerlendirmek mümkün olacaktır.

    E-Ticaret Teslimat
    advanced divider

    Müşteri memnuniyetini esas alan e-ticaret lojistiğinde önemli olan bir diğer unsur ise iade süreci olarak ifade edilir.

    E-ticaret, müşterinin ürünü satın almasından sonra oluşan süreçte de devam ettiği için ürünün iade işlemleri de lojistik operasyon sürecine dahildir.

    Globelink Ünimar, sunduğu iade yönetimi sistemi ile iade sürecini de yöneterek başarılı bir e-ticaret lojistiği hizmeti sunmaktadır. E-ticaret sitesinden müşterinin sipariş ettiği ürünün depodan çıkarılması, teslimata hazır hale getirilmesi ve teslim edilmesi gibi aşamaların müşteri tarafından izlenebilir olması da oldukça önemlidir.

    E-ticaret lojistiğinde bu süreçlerin sistem aracılığıyla takip edilebilir hale getirmek, son müşteri memnuniyetini sağlamak açısından gerekli bir aşamadır. Globelink Ünimar, ürünün müşteriye ulaşmasını kapsayan last mile çözümler de dahil olmak üzere tüm süreçlerde müşteri memnuniyetini sürdürür.

    advanced divider

    Müşteriler ile Uyumlu Çalışan E-ticaret Lojistiği Çözümleri

    Çevrimiçi alışverişin gün geçtikçe daha çok tercih edilmesi sonucunda lojistik firmalarına düşen sorumluluk da artmış bulunmaktadır. Tüketici talebinin artış göstermesi ve e-ticaret sektörünün büyüme kazanması sebebiyle, lojistik sektörünün de iş yükü artmaktadır. Ürünlerin tüketiciye ulaşmasında sıkıntı yaşanmaması adına e-ticaret firmaları ve lojistik çözüm ortakları uyum içinde çalışarak e-ticaret lojistiğini yönetebilirler. E-ticaret lojistiği sayesinde yoğun geçen lojistik süreçlerinin etkili bir şekilde yönetilmesi mümkün hale gelir.

    Lojistik sektörü ile iş birliği sağlayan e-ticaret firmaları, e-ticaret lojistiği adı altında müşterilerine tam entegrasyon sunarak müşterileri ile uyumlu şekilde çalışmaktadır.

    Tam entegrasyon, sepet birleştirme, tekli ya da çoklu şekilde gerçekleştirilen sipariş, müşteri tarafından iptal edilen ürünü silmek, stokta yer alan ürünü zamanında sevk etme, fatura işlemleri gibi aşamaları da kapsamaktadır. Tam entegrasyona ek olarak, kısıtlı süre zarfında doğru ürünü sevk ederek ürünün sistemsel takibini gerçekleştirme süreçleri de lojistik operasyonlar kapsamında gerçekleştirilir. Geniş bir ürün ağına sahip olan e-ticaret firmaları, lojistik hizmet sağlayıcılarla iş birliği gerçekleştirerek ürünlerin teslimatı esnasında sorun yaşanma ihtimalini ortadan kaldırır. Şeffaflık ve doğruluk ilkeleri eşliğinde yönetilen süreç, teslimatın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini destekleyerek müşteri memnuniyetinin oluşmasına katkı sağlar. Ek olarak, e-ticaret lojistiğinde müşteriye uygun bir lojistik sürecinin belirlenmesi de söz konusudur. İade ve şikayet yönetim süreçleri de e-ticaret lojistiğinin sağladığı hizmetler kapsamında ele alındığı için iade ve şikayet yönetimi kontrol sürecini de lojistik sürdürmektedir.

    Çevrimiçi siparişlerin toplanması ve stok yönetiminin etkili bir şekilde yapılmasına katkı sağlayan e-ticaret lojistiği, ürünlerin paketlenmesi ve last mile teslimat süreçleri de dahil olmak üzere pek çok sürece dahil olmaktadır.

    Aynı zamanda, ürünlerin depolanması ve gönderilmesi ile ilgili süreçleri de üstelenerek sürecin iyi bir şekilde yönetilmesini destekler. Dünyanın farklı noktalarından da getirilmesi mümkün olan ürünlerin sisteme girişini yapmak, doğru yere teslim edilmesini sağlamak gibi işlemler de e-ticaret lojistiği bünyesinde değerlendirilmektedir. E-ticaret lojistiği, ürünlerin üreticiden taşınmasından itibaren başlar. Lojistik süreci, ürünün müşteriye teslim edildiği ana kadar devam eder. Müşteriye teslim edilen ürünün iade sürecinin de lojistik bünyesinde yönetilmesi mümkündür. E-ticaret lojistiğinde kritik derecede öneme sahip alanlar arasında, envanter yönetimi, depolama, stok, sipariş karşılama, paketleme ve teslimat süreci yer almaktadır. Tüm bu bileşenler, tek başına son derece önem gerektiren süreçleri kapsamaktadır. Bu sebeple, e-ticaret lojistiğinde büyük öneme sahip olan bileşenlerin bir arada sorunsuz şekilde çalışmasını sağlamak, sektörel tecrübesiyle Globelink Ünimar’ın sunduğu e-lojistik çözümlerinden bazılarıdır. E-ticaret lojistiği süreci boyunca, müşteri kitlesinin yoğun olarak bulunduğu bölgeye yakın bir dağıtım merkezi kurulması da alternatifler arasında yer almaktadır. Bu dağıtım merkezinde e-ticaret firmasının yeterli derecede stok seviyesine sahip olup olmadığı kontrol etmelidir. Özellikle, e-ticaret sitelerinin yapmış olduğu çeşitli kampanyalarda, özel günlerde ve tatil dönemlerinde oluşacak yoğunluğun en etkili şekilde yönetilmesi müşteri memnuniyeti açısından büyük öneme sahiptir. Tedarik zincirinde meydana gelecek herhangi bir iletişim kesintisi ya da uygulama akışının bozulması sonucunda müşteri deneyimi açısından olumsuz bir etkiye sahip olması söz konusudur.

    Stok Takibi
    advanced divider

    Çevrimiçi Alışveriş Sepetinden Müşteriye: E-ticaret Lojistiği

    Modern lojistik zinciri olarak da ifade edilmesi mümkün olan e-ticaret lojistiği sayesinde müşterilerin sipariş ettiği ürünlerin en kısa sürede teslim edilmesi söz konusudur. E-ticaretin gün geçtikçe gelişmesi ile tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları da değişkenlik göstermiştir. E-ticaret aracılığıyla yapılan çevrimiçi alışverişin sepetten müşteriye ulaşması esnasında 5 temel faktör bulunmaktadır. Beş temel faktör arasında, tedarikçiler, sipariş karşılama merkezleri, dağıtım merkezleri, ayırma tesisleri ve dağıtıcılar yer alır. Tedarikçiler ya da üreticiler olarak adlandırılan kısım, lojistik hizmetlerinin başlangıç gösterdiği ilk kısım şeklinde ifade edilir. E-ticaret lojistiği için başlangıç sayılan tedarik kısmı, gönderilecek envanterin hazır olduğunu belirtir. Hazır envantere sahip olan firmaların tedarikçi olarak adlandırılması sonucunda, ürünlerin üretilip satın alma siparişinin verilmesinin ardından satıcı firmaya temin edilmesi gerekir. Bu işlemleri yerine getirme ya da dağıtım merkezine gönderme işlemleri de lojistik firmalarının kontrolü altında gerçekleşir.

    E-ticaret lojistiğinde önemli olan ikinci faktör ise sipariş karşılama merkezleri olarak ifade edilir.

    Sipariş karşılama merkezleri, envanteri son tüketiciye yakın bir şekilde tutan büyük veya yerel depoları kapsamaktadır. Aynı zamanda sipariş karşılama merkezleri, müşterilere hızlı teslimat sağlamak için avantajlıdır. Müşterilere hızlı teslimat sunabilmek için her siparişin alınır alınmaz paketlenip gönderilmesi gerekir. Sipariş karşılama merkezleri, bir e-ticaret işletmesine ya da pek çok marka için hizmet veren profesyonel bir perakende satış gerçekleştirme merkezi olabilir. Bu merkez, üçüncü parti bir lojistik hizmet sağlayıcısı olarak ifade edilebilir.

    E-ticaret lojistiğinde öneme sahip olan üçüncü faktör, dağıtım merkezleri olarak bilinir.

    Büyük ya da küçük ölçekli e-ticaret perakendecileri, ürünlerini hem doğrudan tüketiciye hem de işletmeden işletmeye gönderilen siparişler için dağıtım merkezlerini pek çok farklı yerde bulundurmalıdır. Bu noktada da lojistik alanında son derece başarılı ve tecrübeli Globelink Ünimar ile iş birliği içinde olmak mümkündür. Firmalar, sahip oldukları ürünlerin hepsini aynı noktada bulundurabildikleri gibi, pek çok lokasyona dağılmış dağıtım merkezleri de kullanabilirler. Stokların hepsinin tek bir yerde bulundurulması, uzun teslimat sürelerine ya da daha maliyetli lojistik süreçlere yol açabileceği için lokal dağıtım merkezlerinin kurulması gün geçtikçe tercih edilmektedir. Doğrudan tüketiciye ulaşan ürün siparişlerinin paketleme ve e-ticaret depolama ihtiyaçları için ayrı bir tesis açılması da farklı alternatifler arasındadır. Ayırma tesisleri, e-ticaret lojistiğinin 4. önemli faktörü olarak ifade edilir. Büyük ölçekli e-ticaret mağazalarına hizmet eden ayırma tesisleri, aynı anda birden fazla firmaların ürünlerini bünyesinde barındırır. E-ticaret mağazalarının toplu ürün miktarlarını taşıyarak etkili sipariş yönetimine katkıda bulunur. Zincirin son halkası olarak ifade edilen taşıyıcılar ise e-ticaret lojistiği için önemli olan beşinci faktördür.

    advanced divider

    E-ticaret Lojistiğinde Nasıl Başarılı Olunur?

    Artan talep doğrultusunda gelişen e-ticaret ağları, e-ticaret lojistiğinin de gelişmesine katkıda bulunmuştur. E-ticaret lojistiği alanında başarılı olmak isteyen firmaların lojistik ağının da verimli olması gereklidir. Etkili bir şekilde uygulanan lojistik teknolojileri, kaynaklar ve sektörde deneyimli uzman çalışanlar, lojistik ağının verimli olması için yeterli olacaktır. Siparişlerin dağıtılması, e-ticaret lojistiğinde başarı sağlamak için önemlidir. Depo yönetimi sistemlerini etkili bir şekilde uygulamaya geçirdikten sonra e-ticaret lojistiğinde başarı elde etmek mümkündür. Bu sistemler sayesinde, depo performansını izlemek ve depo süreçlerinde iyileştirme sağlanır. E-ticaret lojistiğinde raporlama işlemleri de bu alanda başarılı olmak için gereklidir. Siparişlerin zamanında teslim edilmemesi, sipariş başına firmanın maliyeti ve geçersiz kargo masrafları gibi durumların rapor edilmesi sonucunda uzun vadede iyileştirme sağlanır. Doğru raporlama teknolojisi eşliğinde tedarik zincirinin en iyi şekilde optimize edilmesi ve fazla masraflardan tasarruf edilmesi mümkündür.

    Doğru bir şekilde yönetilen e-ticaret lojistiği firmalara yüksek oranda fayda sağlamaktadır.

    Üçüncü parti lojistik olarak adlandırılan ortaklık sayesinde, firmaların başarısının artması söz konusudur. E-ticaret markaları, Globelink Ünimar ile iş birliği içinde olarak tedarik zincirini optimize edebilir. Bunun sonucunda temel performans göstergelerinde sağlanan iyileştirmelerle birlikte müşteri memnuniyetinin de üst düzeylere çıkarılması sağlanır. E-ticaret pazar yerlerinden satın alınan ürünlerin müşteriye belirtilen teslim süresi içinde gönderilmesi, müşterinin hızlı bir şekilde ürünü temin etmesi açısından gereklidir. Bu sebeple, hızlı gönderim hizmeti sağlayan firmalar hem sektör başarısını hem de müşteri memnuniyetini artırır. Dağıtılmış envanter sayesinde siparişlerin tüketiciye daha hızlı bir şekilde ulaşması mümkün hale gelir.

    Tedarik zincirinde işe faydalı olan ve olmayan faktörleri gözlemlemek için doğru raporlama gereklidir.

    E-ticaret lojistiğinde başarı sağlamak için daha iyi iade işleme kısmına çözüm üretmek gerekir. E-ticaret kısmından gelen iadeleri envantere geri almak, zaman alıcı ve maliyetli olacaktır. Modern e-ticaret lojistiği sayesinde iade ürünlerin envantere geri alınması uygun maliyetli olur. E-ticaret mağazası için e-ticaret lojistiği hizmeti almak adına alanında uzman kadroya sahip firmalar ile ortak çalışmak gerekir.

    Size Özel Hizmetler

    Güçlü bir entegre lojistik hizmet sağlayıcısı olan Globelink Ünimar ile iş birliği yaparak

    e-ticaret lojistiği hizmetlerinizde de verimliliğinizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Globelink Ünimar, lojistik sektöründeki deneyimi, yenilikçi yaklaşımı ve gelişmiş lojistik teknolojileri sayesinde e-ticaret lojistiği için gerekli tüm çözümleri sunmaktadır.

    Performans

    E-ticaret Lojistiği

    Bir tıkla
    hızlı,esnek,rekabetçi
    teklif al!​