İnşaat Sektöründe Lojistik

Bir tıkla
hızlı,esnek,rekabetçi
teklif al!​

    İnşaat Sektöründe Lojistik Hizmetlerinin Önemi

    2015 verilerine göre ülkemizde inşaat sektörünün milli gelir içerisindeki payı yüzde sekizi aşmıştır. Bu oranın bu kadar önemli olmasının nedeni sektörün 2015 senesinde gerçekleştirilen revizyon öncesine kıyasla neredeyse iki katlık bir büyüme göstermiş olmasıdır. Bu oranlara göre Türkiye’nin 2015 senesindeki inşaat harcamaları 132 milyar doları aşmıştır. Uzmanlar tarafından bu harcamaların sonraki senelerde artarak devam edeceği de öngörülmüştür. Sektördeki büyümenin ise senelik bazda yüzde beş oranında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. İnşaat sektörü ilişkili olduğu diğer sektörlerle birlikte değerlendirildiğinde dünyanın en geniş çaplı sektörleri arasında olduğu söylenebilir. Öyle ki ilişkili sektörlerin de büyüklüğü hesaba katıldığında inşaat sektörünün küresel GSMH’nın yüzde on üçüne ulaştığı ve en büyük endüstri dalı olduğu görülmektedir. Her ne kadar pandemi dolayısıyla sektörde dönemsel dalgalanmalar yaşanıyor olsa da ilerleyen dönemde meydana gelecek köklü değişikliklerin sektörü yeniden canlandırması beklenmektedir.

    advanced divider

    İnşaat Lojistiği Nedir

    İnşaat sektörü daima ürün çeşitliliğinin fazla olduğu ve yer yer çok pahalı malzemelerin de kullanıldığı bir sektör olmuştur. İnşaat lojistiği de söz konusu bu ürünlerin tedarik zincirini kapsayan bir süreçtir. Bu detaylı süreç sektörün ürün talep etmesiyle başlar. Daha basitçe ifade etmek gerekirse inşaat lojistiğini inşaat malzemelerinin ihtiyaç duyulan noktalara transfer edilmesini sağlayan lojistik süreçler şeklinde tanımlayabiliriz. İnşaat lojistiği sektördeki üretim planlarının aksamaması ve maliyetlerin de düşürülmesi bakımından son derece hayati bir öneme sahiptir. Bu kapsamda yalıtım malzemelerinden inşaatta kullanılan demirlere, pencerelerde kullanılan camlardan tezgahlara kadar tüm ürünler inşaat lojistiği kapsamında değerlendirilebilir.

    Liman Gemi Görseli

    İnşaat Lojistiğinin Önemi

    İnşaat sektörü çoğu durumda pratik ve hızlı çözümlerin ihtiyaç duyulduğu bir sektördür. Dolayısıyla sektörün verimli bir şekilde işleyebilmesi adına sunulan lojistik çözümlerin de bir o kadar pratik ve hızlı olması gerekir. İnşaat lojistiği tüm taşımacılık modlarının kullanıldığı bir sektördür. Bu sektörün en önemli gereksinimlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Her çeşit hammaddenin muhafaza edileceği özel tesisler, • Her türlü proje taşımacılığını idare edebilecek gerekli donanımlara sahip terminaller, • Her çeşit projeyi teslim almak ve monte edebilmek için gerekli açık hava tesisleri, • Özel taşımacılık için uygun araçlar, • Uzman chartering ekipleri ve gümrük acentesi. İnşaat lojistiği aynı zamanda seramik, kiriş ve diğer yapı malzemeleri gibi mamul ürünlerin kargolanmak üzere konteynerlere yüklenmesi gibi süreçleri de kapsamaktadır.

    İnşaat Sektöründe Proje Lojistiği

    Öncelikle proje lojistiğinin ne anlama geldiğini açıklayarak başlayalım. Proje taşımacılığı olarak da bilinen bu taşımacılık türü özel ekipmanlar gerektiren lojistik faaliyetlerinin başlangıcı ve bitişi belirli olan bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bir inşaat projesine ait iş makinelerinin, her türlü teçhizatın ve sarf malzemelerinin nakliyesini, muhafazasını ve denetimini proje taşımacılığına bir örnek olarak gösterebiliriz.
    Buradan da anlaşılacağı üzere proje taşımacılığı proje sahibi müşterilerin lojistik operasyonlarını gerçekleştiremeyeceği boyutlardaki ve ağırlıktaki ürünlerinin özel ekipmanlarla transfer edilmesini kapsar. Bu tür bir taşıma için uluslararası lojistik faaliyetlerde en sık tercih edilen taşıma modu çoğunlukla denizyolu taşımacılığıdır. Çünkü denizyolu taşımacılığında geminin kapasitesi dışında herhangi bir ağırlık ve boyut kısıtlaması olmaksızın her türlü malzeme kolaylıkla transfer edilebilmektedir.
    Bununla birlikte proje taşımacılığında yaygın olarak kullanılan bir diğer nakliye modu da havayolu lojistiğidir. Karayolu ile taşınması mümkün olmayan boyut ve ağırlıktaki malzemeler Hercules veya Antonov gibi uçaklar başta olmak üzere uzak mesafelere transfer edilmektedir. Söz konusu uzak mesafeler olduğunda bu yöntem en hızlı taşıma modudur. Ancak havayolu ile taşınacak malzemelerin montaj ve demontaj işlemlerinin önceden gerçekleştirilmesi şarttır. Ayrıca bu yöntem taşıma kapasitesine uygun modüler ekipmanların ve donanımların da kullanılmasını gerektirir. Taşıma modu ne olursa olsun ürünlerin inşaat alanlarına ulaştırılması için karayolu taşımacılığı da tercih edilmektedir. Bu noktada yerel otoritelerden alınan izinle birlikte kapıya kadar teslimat yapılabilmektedir.

    İnşaat Sektöründe Lojistik

    Bir tıkla
    hızlı,esnek,rekabetçi
    teklif al!​