Letonya Taşımacılık

Bir tıkla
hızlı,esnek,rekabetçi
teklif al!​

    Bir Baltık ülkesi olan Letonya, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması neticesinde kurulmuştur. Türkiye ise 1994 yılından bu yana yaklaşık 30 yıldır Letonya ile ilişkilerini geliştirmektedir.

    Son yıllarda ticari hacmin her geçen gün artış gösterdiği Letonya ve Türkiye ticari hacmi 546 milyon dolar seviyesine yaklaşmıştır. Türkiye’den Letonya’ya yapılan ihracat yıllık bazda 354 milyon dolar seviyesindeyken aynı rakam ithalat için 191 milyon dolar seviyesindedir. 2019 ve 2020 yılları arasında pandemi kaynaklı eksi grafik 2022 itibariyle tekrardan yükselişe geçmiştir. Her iki ülkenin birbiriyle olan ticari hacmi son verilere göre 545 milyon dolar seviyesindedir. Türkiye Letonya’ya genellikle mücevherat yapımında kullanılan makine ve bunların yedek parçalarını ihraç etmektedir. Letonya ise Türkiye’ye tahıl, demir-çelik ve ahşap türevlerini ithal etmektedir. Türkiye ve Letonya arasında yapılan ticaret karayolu, havayolu ve deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir.

    advanced divider

    Türkiye ve Letonya Karayolu Taşımacılığı

    Türkiye ve Letonya karayolu mesafesi açısından birbirlerine oldukça uzak mesafede yer almaktadır.Ancak iki ülke arasındaki lojistik hizmetlerinin önemli bir bölümü karayolu taşımacılık hizmetleriyle gerçekleştirilmektedir. Türkiye’den Letonya’ya olan uzaklık toplamda 3.070 km’dir. Türkiye’den Letonya’ya genellikle Bulgaristan üzerinden Romanya’ya, Romanya’dan Ukrayna’ya ve Ukrayna’dan da Litvanya’ya şeklinde sağlanmaktadır. Ortalama 4-8 günde ulaşım sağlanmaktadır.

    Letonya AB ülkesi olduğu için karayolu taşımacılığında AB standartlarının zorunlu kıldığı belgeler mutlaka hazır olmaldır. CMR belgesi Letonya’ya yapılacak karayolu taşımacılığı için elzemdir.

    Türkiye ve Letonya Havayolu Taşımacılığı

    advanced divider

    Türkiye ve Letonya arasında havayolu taşımacılığı 1995 yılından bu yana yapılmaktadır. Türkiye’deki İstanbul ve Esenboğa( Ankara) havalimanlarından Riga Uluslararası Havalimanı’na havayolu lojistik hizmetleri sağlanmaktadır. Türkiye ve Letonya arasındaki havayolu taşımacılığı genellikle acil veya tehlikeli sınıfına giren yükler için tercih edilmektedir. Türkiye ve Letonya üzerinden doğrudan uçuşla yük gönderimi olduğu gibi Türkiye’den Almanya’ya Almanya’dan Letonya’ya şeklinde aktarmalı uçuşlar da düzenlenmektedir.

    Türkiye ve Letonya Denizyolu Taşımacılığı

    advanced divider

    Baltık Denizi’ne kıyısı bulunan Letonya, sahip olduğu Riga Limanı sayesinde denizyolu taşımacılığında Avrupa’nın önemli limanlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye ve Letonya arasındaki denizyolu taşımacılığı diğer noktalara göre çok daha az bir hacimde seyretmektedir. Bunun sebebi ise iki ülkenin denizyolu açısından birbirine oldukça uzak bir mesafede konumlanmasıdır. Ancak proje ve parsiyel taşımacılık hizmetleri sayesinde İstanbul, Mersin veya İzmir limanlarından Riga’ya denizyolu taşımacılık hizmeti verilmektedir.

    Size özel müşteri temsilcimizden

    Bir tıkla
    hızlı,esnek,rekabetçi
    teklif al!​