Türk makine sektörünün Covid-19 öncesi dönemde ihracattaki payı %10’u aşmıştır. 2018 senesinde makine sektöründe faaliyet gösteren 10 binden fazla işletmede 250 binden fazla çalışan istihdam edilmiştir. Yine 2018 senesinde makine sektörünün ihracattaki payı 17 milyar doları aşmış ve ihracatın ithalatı karşılama oranı bu yılda %64 ile tarihi bir rekor kırmıştır.
Lojistik hizmetleri ülkemizde lokomotif denilebilecek bir sektör haline gelen makine sektörünün bu başarısında büyük rol oynamaktadır. Türkiye’de makine sektöründe faaliyet gösteren her üç işletmeden ikisi İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa veya Konya’da yer almaktadır. Bu işletmelerdeki üretim makine ihracatının %80’inden fazlasını karşılar. Türk makine sanayisinin bu illerde yoğunlaşmasının en önemli sebebi ise bu şehirlerin gelişmiş lojistik hizmetlerinin sunulmasına imkan tanıyan bir altyapıya sahip olmasıdır.
Makine sektöründe ağırlıklı olarak kullanılan nakliye modları denizyolu ve karayolu taşımacılıklarıdır. İhracatta en çok tercih edilen nakliye modu ise denizyolu taşımacılığıdır. Denizyolu taşımacılığı özellikle ağır sanayi üretimi makinelerin sevkiyatı için hem ucuz hem de güvenli bir nakliye olanağı sunmaktadır. Ancak bu durum ülkemizde denize kıyısı olmayan şehirlerde yer alan işletmelerin makine sektöründeki rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Bu şehirlerde yer alan işletmelerin rekabet gücünü artırabilmek adına ise karayolu lojistik hizmetlerinin geliştirilmesine öncelik tanınmalıdır.