Mısır Taşımacılık

Bir tıkla
hızlı,esnek,rekabetçi
teklif al!​

    2018 senesine ait veriler göz önünde bulundurulduğunda Mısır’ın yıllık %5’lik büyüme oranına sahip GSYH’si 250 milyar dolar civarındadır. Yine aynı yıla ait veriler göz önünde bulundurulduğunda Mısır 26 milyar dolarlık ihracat, 64 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirmektedir. Başlıca ticaret ortakları Çin, Almanya, İtalya, ABD ve Suudi Arabistan olan Mısır ile ikili ticaret hacmimiz 5 milyar dolar civarında seyretmektedir.

    2019 senesine ait veriler ülkemizin Mısır’a 3,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor. Başlıca ihracat kalemlerimiz arasında ise tekstil, ham petrol, demir-çelik ve metal ürünleri yer alıyor. Motorlu kara taşıtları da ülkemizden Mısır’a ihraç edilen önemli ticaret kalemlerinden. İthalatta ise Mısır’a her geçen sene biraz daha bağımlı hale gelmekteyiz. 2014 senesinde 1,4 milyar dolarlık ithalat tutarı 2018 senesinde 2,3 milyar dolarla rekor kırmış ve hemen akabindeki senede 1,8 milyar seviyelerine gerilemiştir. Mısır’dan ithal ettiğimiz başlıca ürünler ise tekstil, plastik, gübre, organik kimyasallar ve ham petrol. Türkiye ve Mısır arasında hala işlevini sürdüren 4 farklı ikili iş birliği mekanizması mevcut. Bunlar; ● Ortak Komite ● Yüksek Düzeyli Ticari İstişare Mekanizması ● Türk-Mısır İş Forumu ● İş Konseyi Mısır ve Türkiye arasındaki ilişki yalnızca ticari faaliyetlerle de kısıtlı değil. Her sene 100 binden fazla turist Mısır’dan gelip ülkemizi ziyaret ediyor.

    advanced divider

    Mısır Denizyolu Taşımacılığı

    Kızıldeniz ve Akdeniz’de uzun bir kıyı şeridine sahip Mısır için deniz ticareti binlerce senedir kritik bir öneme sahip. Nil Deltası’na hâkim bir konumda bulunan bu bereketli topraklar Mısır’ı antik dönemlerin en zengin ülkelerinden birisi konumuna getirmişti. Ülke aynı zamanda yüzlerce yıl boyunca Roma İmparatorluğu’nun tahıl deposu olarak hizmet vermiş ve tonlarca tahıl imparatorluğun dört bir yanına büyük yük gemileriyle transfer edilmiştir. Denizyolu taşımacılığı tarihin ilk günlerinden beri bu sevkiyat yöntemini etkili bir şekilde kullanan Mısır ile Türkiye arasında da en sık tercih edilen sevkiyat yöntemidir. Gerek son derece ucuz ve güvenli olması gerekse de denizle katedilen mesafenin bir hayli kısa olması bu modu iki ülke arasındaki ticaretin kritik bir unsuru haline getirmiştir. Öyle ki Mersin’den kalkan ticaret gemilerinin İskenderiye’ye varması normal koşullar altında 24 saatten daha kısa sürüyor.

    İki ülke arasındaki deniz ticaretinde yaygın olarak kullanılan diğer limanlar arasında ise Türkiye’de İzmir, İstanbul ve Kocaeli; Mısır’da da Damietta, Port Said ve El Alemain limanları yer almaktadır.

    Mısır Karayolu Taşımacılığı

    advanced divider

    Mısır ve Türkiye arasında karayolu üzerinden sevkiyat yapabilmek mümkün olsa da bu yöntem iki ülke arasındaki ticari faaliyetlerde yaygın olarak tercih edilmemektedir. Bu durumun öncelikli sebebi iki ülke arasındaki mesafenin denizyolu üzerinden çok daha kısa sürelerde kat edilebilmesidir. Dolayısıyla hem daha ucuz hem de daha güvenli denizyolu taşımacılığı çoğu durumda karayoluna tercih edilmektedir. Ancak karayolu taşımacılığı geniş bir coğrafyaya yayılmış olan her iki ülke için de denizyolu üzerinden sevk edilen malların ülke içerisine transfer edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

    Mısır Havayolu Taşımacılığı

    advanced divider

    Havayolu taşımacılığı tüm dünyada olduğu gibi Mısır’da da yaygın olarak tercih edilen taşımacılık modlarından birisidir. Türkiye ve Mısır arasında ise havayolu taşımacılığı daha çok organik kimyasalların ve değerli eşyaların sevkiyatında tercih edilmektedir. İki ülke arasındaki havayolu ticaretinde en sık kullanılan havalimanları arasında İstanbul, Esenboğa, İskenderun ve Kahire havaalanları yer almaktadır.

    Size özel müşteri temsilcimizden

    Bir tıkla
    hızlı,esnek,rekabetçi
    teklif al!​