Suudi Arabistan Taşımacılık

Bir tıkla
hızlı,esnek,rekabetçi
teklif al!​

    35 milyon nüfuslu Suudi Arabistan hem nüfus hem de coğrafi olarak Arap Yarımadası’nın en büyük ülkesi. Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 850 milyar dolara yaklaşan Suudi Arabistan’ın kişi başına düşen ortalama milli geliri 48 bin dolar seviyesindedir.

    Suudi Arabistan’ın zengin bir ülke olmasında rol oynayan en önemli kaynak ise şüphesiz ki petrol. Öyle ki ülkenin tüm gelirlerinin %85’i, devlet gelirlerinin ise %90’ı petrol ihracatından elde ediliyor. Suudi Arabistan’ın ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada Çin ve BAE yer alıyor. Ülke Çin’e ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne her yıl ortalama 9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Suudi Arabistan’ın ihracat yaptığı diğer önemli ülkeler arasında ise ABD, Singapur, Almanya, Hindistan ve Birleşik Krallık yer alıyor. Suudi Arabistan’ın en çok ithalat yaptığı ülke 26,5 milyar dolarla Çin. Çin’in ardından da Amerika Birleşik Devletleri ikinci, Japonya ise üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkiler son 10 senede altın çağını yaşıyor. 2019 verilerine göre Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi istikrarlı bir şekilde 5 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Türkiye Suudi Arabistan’a her sene 3 milyar dolardan daha fazla ihracat gerçekleştiriyor. Buna karşın ülkemizin Suudi Arabistan’dan ithal ettiği ürünlerin toplam değeri ise 2 milyar dolara yakın. Suudi Arabistan’dan ağırlıklı olarak petrol ve kimyasal ürünler ithal eden Türkiye ülkeye halı, elektronik ürünler, inşaat demiri ve mobilya ihraç ediyor. İki ülke arasında hala aktif olarak işleyen ikili iş birliği mekanizmaları ise Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı ve Türk-Suudi İş Konseyi.

    advanced divider

    Suudi Arabistan Denizyolu Taşımacılığı

    Denizyolu ticareti tarih boyunca Akdeniz ve Doğu Asya ülkeleri için olduğu kadar Arap Yarımadası için de oldukça önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Arap Yarımadası ülkeleri önceleri denizyolunu yalnızca Doğu Afrika, Basra Körfezi ve Hindistan bölgeleri ile ticaret yapmak amacıyla kullanmaktaydı. Coğrafi keşiflerle yeni ticaret yollarının keşfedilmesi sayesinde ise Arap Yarımadası’ndaki ülkeler için deniz ticaretinin menzili başta Avrupa ve Uzak Doğu olmak üzere oldukça genişledi. Yarımadanın en büyük ülkesi olan Suudi Arabistan da denizyolu taşımacılığını dünyanın en doğusundaki ve en batısındaki ülkelerle gerçekleştirdiği ticari münasebetlerinde yaygın olarak kullanmaktadır. Denizyolu taşımacılığı ülkenin Çin, ABD, Almanya, Hindistan ve Birleşik Krallık gibi ülkelerle gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerinde kritik bir rol oynamaktadır. Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ticari ilişkileri açısından da benzer bir durum söz konusudur. Süveyş Kanalı’nın iki ülke arasındaki denizyolunu bir hayli kısaltması Türkiye ve Arabistan arasındaki denizyolu ticaretinin gelişmesinde rol oynayan en büyük etkenlerden birisidir.

    İki ülke arasındaki ticari faaliyetlerde en sık kullanılan limanlar ise Türkiye’de Mersin, İzmir ve İstanbul limanları; Suudi Arabistan’da ise Duba, Cidde ve Kral Abdullah limanlarıdır.

    Suudi Arabistan Havayolu Taşımacılığı

    advanced divider

    Son derece hızlı ve güvenli bir sevkiyat metodu olan havayolu taşımacılığı diğer taşımacılık modlarına kıyasla biraz daha maliyetli bir sevkiyat yöntemidir. Buna karşın özellikle Suudi Arabistan gibi zengin ülkeler yükte hafif ancak pahada ağır ürünlerin sevkiyatında çoğu zaman havayolunu tercih etmektedir. Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ticari faaliyetlerde ise havayolu taşımacılığı daha çok altın, gümüş, takı, mücevherat ve tehlikeli madde sınıfındaki kimyasal ürünlerin nakliyesinde kullanılmaktadır.

    Size özel müşteri temsilcimizden

    Bir tıkla
    hızlı,esnek,rekabetçi
    teklif al!​