Umman Taşımacılık

Bir tıkla
hızlı,esnek,rekabetçi
teklif al!​

    5 milyonluk nüfusu ve 77 milyar dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası ile Umman Orta Doğu’nun büyük ekonomileri arasında yer alıyor. Kişi başına düşen milli gelirin 16 bin dolar olduğu Umman’da ekonomi büyük ölçüde petrol ve tarıma dayalı.

    Umman neredeyse çeyrek asırdır fazla veren dış ticareti ile bölgenin en güçlü ekonomilerinden olma yolunda adım adım ilerlemektedir. Hızlı büyüyen bir ekonomiye sahip olması sebebiyle ülkenin ithalat ve ihracat faaliyetleri de hızlı bir artış gösterme eğilimindedir. 2020 senesine ait veriler Umman’ın yaklaşık 65 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Yine aynı senenin verilerine göre 36 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Umman’ın yıllık ithalat miktarı ise 29 milyar dolar seviyesindedir. Umman’ın en büyük ticaret partnerleri arasında Çin ve Hindistan başı çekmektedir. Bununla birlikte Brezilya ve ABD de Umman’ın önemli ticari partnerleri arasında yer almaktadır. Türkiye ve Umman arasındaki ticari ilişkiler de son dönemlerde ivme kazanmıştır. Ülkeler arasındaki ikili ticaret hacmi 2019 verilerine göre 700 milyon dolar seviyesinde seyretmektedir ve ikili ticaret büyük ölçüde Türkiye lehinedir. Umman’dan yıllık 150 milyon dolar değerinde ürün ithal eden ülkemiz Umman’a senede 550 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmektedir. Türkiye’den Umman’a ihraç edilen mallar arasında başı mobilya, demir-çelik ürünleri, dokunmuş halı, gıda malzemeleri, makineler ve motorlu taşıtlar çekmektedir. Buna karşın Türkiye Umman’dan ağırlıklı olarak plastik ürünleri, sentetik ve suni lifler, petrol yağları ve alüminyum mamulleri ithal etmektedir. Türkiye ve Umman arasında hala aktif olarak devam eden iki adet iş birliği mekanizması bulunmaktadır. Bunlar Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı ve Türk-Umman İş Konseyi’dir.

    advanced divider

    Umman Denizyolu Taşımacılığı

    Arap Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Umman hem Hint Okyanusu’na hem de Basra Körfezi’ne kıyısı bulunan önemli bir deniz ülkesidir. Bu sebeple ülkenin ticari faaliyetlerinde denizyolu taşımacılığı yüzlerce yıldır önemli bir role sahip olagelmiştir. Coğrafi keşifler neticesinde Ümit Burnu’nun keşfedilmesiyle önemi artan Umman Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla birlikte ise uluslararası denizyolu ticareti için çok stratejik bir konuma sahip olmuştur. Bu durum ülke ekonomisinin gelişmesine de büyük katkı sağlamış ve neticede Umman Orta Doğu’nun en zengin ülkelerinden birisi haline gelmiştir. Ülkenin başlıca ticari partnerleri olan Çin, Hindistan, Brezilya ve ABD ile yürütülen ticari ilişkiler büyük ölçüde denizyolu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu durum Türkiye ve Umman arasındaki ticari faaliyetler için de geçerlidir. Bir deniz ülkesi olan Türkiye ile bir başka deniz ülkesi olan Umman arasındaki ticari faaliyetler çoğunlukla denizyolu üzerinden gerçekleştirilmektedir. İki ülke arasındaki denizyolu taşımacılığında Süveyş Kanalı kritik bir öneme sahiptir. Türkiye ve Umman arasında yük taşıyan gemilerin bu kanaldan geçmeleri zorunludur.

    Ülkenin Türkiye’ye en yakın limanı Hint Okyanusu’nda bulunan Salalah Limanı’dır. Bununla birlikte Basra Körfezi’ndeki Muscat ve Sohar limanları da Türkiye ve Umman arasındaki denizyolu taşımacılığında sıklıkla kullanılmaktadır.

    Umman Havayolu Taşımacılığı

    advanced divider

    Son dönemlerde uluslararası ticarette yaygın olarak kullanılan havayolu taşımacılığı Umman’ın en sık tercih ettiği taşımacılık modlarındandır. Ülke havayolu taşımacılığını daha çok değerli ve işlenmiş madenlerin ithalatında tercih etmektedir. Türkiye ve Umman arasındaki ticari ilişkilerde ise havayolu taşımacılığı daha çok altın, gümüş, takı ve mücevherat sevkiyatlarında tercih edilmektedir. Türkiye’den kalkan uçaklar yüklerini Umman’daki Muscat ve Salalah havalimanlarında boşaltmaktadır. Umman’dan havalanan ticari uçaklar ise yüklerini Türkiye’deki İstanbul ve Esenboğa havalimanlarında boşaltmaktadır.

    Size özel müşteri temsilcimizden

    Bir tıkla
    hızlı,esnek,rekabetçi
    teklif al!​