Yunanistan Taşımacılık

Bir tıkla
hızlı,esnek,rekabetçi
teklif al!​

    11 milyon nüfusu bulunan Yunanistan’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 2021 verilerine göre 215 milyar dolardır. Yıllık ticaret hacmi 70 milyar dolar civarında seyreden Yunanistan’da kişi başına düşen milli gelir ise 20 bin dolar seviyesindedir.

    Son dönemlerde ismini ekonomik krizlerle duyduğumuz Yunanistan pandemi dönemini fırsat bilerek ekonomisini yeniden yapılandıracak adımlar atmış ve pandemi sonrası dönemde ekonomik kriz ortamından kurtulabilmeyi başarmıştır. Senelik ortalama 25 milyar dolarlık mal ihraç eden Yunanistan 45 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmektedir. Başlıca ihraç ürünleri petrol yağları, alüminyum, elektronik ekipmanlar ve eczacılık ürünleri olan Yunanistan’ın en büyük ihracat ortakları ise İtalya, Almanya ve Türkiye’dir. Dışarıdan ham petrol, makine, gemi, bot, otomobil ve motosiklet ithal eden ülkenin başlıca ithalat partnerleri ise Almanya, İtalya, Rusya, Irak, Güney Kore ve Çin’dir. Komşu Yunanistan’ın ülkemiz ile ikili ticaret hacmi ise 2021 verilerine göre 9 milyar doları aşmış durumdadır. İki ülkenin de ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkartabilmek için çeşitli girişimleri bulunmaktadır. 2021 verileri göz önünde bulundurulduğunda 5,1 milyar dolarlık mal ihraç ettiğimiz Yunanistan’dan 4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğimiz görülmektedir.

    advanced divider

    Yunanistan Karayolu Taşımacılığı

    Karayolu taşımacılığı denizyolu ile birlikte bilinen en eski sevkiyat yöntemleridir. 212 kilometrelik bir sınırımızın bulunduğu Yunanistan ile yürütülen ticari faaliyetlerde de sıklıkla tercih edilen nakliye yöntemidir. Karayolu taşımacılığı esnek ve güvenli bir taşımacılık yöntemi olması sebebiyle komşumuz ile ticari ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Türkiye ve Yunanistan arasındaki mesafe kısa olduğundan karayolu sevkiyatları büyük tırlarla olduğu kadar kamyon ve kamyonetlerle de gerçekleştirilebilmektedir. Bu sevkiyatlarda taşıtlar Pazarkule ve İpsala sınır kapılarından ülkelere giriş ve çıkış yapmaktadır.

    Yunanistan Denizyolu Taşımacılığı

    advanced divider

    Tıpkı Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili bir deniz ülkesi olan Yunanistan’ın kıyı şeridi 13 bin 500 kilometredir. Dolayısıyla denizyolu taşımacılığı Yunanistan’ın uluslararası ticari faaliyetlerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Yunanistan Akdeniz ülkeleriyle olduğu kadar Atlantik ve Pasifik ülkeleriyle de ticari münasebetlerini büyük ölçüde denizyolu ile sürdürmektedir. Türkiye ise Yunanistan’ın karada olduğu kadar Ege Denizi’nde de bir komşusudur. Bu yüzden iki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin büyük çoğunluğu yaygın olarak denizyolu üzerinden gerçekleştirilmektedir. İki ülke arasındaki mesafenin yakın olması güvenli ve ucuz bir sevkiyat yöntemi olan denizyolu taşımacılığını Yunanistan ve Türkiye için çok daha avantajlı ve cazip bir hale getirmektedir. Başta Atina ve Selanik limanları olmak üzere adalardaki limanlar da bu ticarette en sık tercih edilen güzergahlar arasında yer almaktadır. Ülkemizde ise Yunanistan’la gerçekleştirilen ticari faaliyetlerde daha çok İzmir, İstanbul ve Kocaeli limanları kullanılmaktadır.

    Yunanistan Havayolu Taşımacılığı

    advanced divider

    Son derece hızlı ve bir o kadar da güvenli bir taşımacılık metodu olan havayolu taşımacılığı uluslararası ticari ilişkilerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer taşımacılık yöntemlerine kıyasla maliyetli olsa da mesafenin kısa olduğu Yunanistan ve Türkiye gibi ülkeler arasında sık sık tercih edilmektedir. İki ülke arasındaki havayolu sevkiyatlarında daha çok Atina, Dedeağaç, Girit ve Selanik ile İzmir, İstanbul ve Esenboğa havalimanları yaygın olarak tercih edilmektedir. Havayolu taşımacılığı bu iki ülke arasındaki değerli maden, takı, mücevherat, tarihi eser ve önem arz eden evrakların sevkiyatında kullanılmaktadır.

    Size özel müşteri temsilcimizden

    Bir tıkla
    hızlı,esnek,rekabetçi
    teklif al!​