Globelink Ünimar'dan SPARC 5665 Robotik Takımı'na Destek

Günümüz eğitim sisteminde kodlama, yazılım ve robot yapımı gibi bilimin ve mühendisliğin iç içe geçtiği dallar, son zamanlarda daha da ön plana çıkmış durumda. Bunun ışığında yol alan gençlerimiz Türkiye’yi dünya çapında düzenlenen robot yarışmalarında temsil ediyor. Bu gençlerin oluşturduğu takımlardan biri olan Sainte Pulchérie Fransız Lisesi SPARC 5665 Robotik Takımı, her yıl düzenlenen FIRST Robotics Competition’da yaptıkları yaratıcı robotları büyük bir gururla sergiledi. Onlara bu yolda destek olanlardan biri de Globelink Ünimar’dı. SPARC 5665 Robotik Takım kaptanı Mina Dündar, Argemonia’nın 14. Sayısına konuk olup sorularımızı yanıtladı.

Ülkemizi, Okulumuzu ve Türk Gençliğini Gururla Temsil Ediyoruz

SPARC 5665, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nin Robotik Kulübü tarafından 2015 yılında kurulan SPARC 5665 Robotik Takım Kaptanı Mina Dündar, FIRST Robotics Competition’a kuruldukları ilk yıldan bu yana katıldıklarını belirterek, hem yurt içinde hem de yurt dışında katıldıkları yarışmalarda ülkemizi, okullarını ve Türk gençliğini gururla temsil ettiklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Misyonumuz; başta Türkiye olmak üzere dünyaya robotiği ve bu bilimi yaymak. Dizayn ettiğimiz robotlarla, oluşturduğumuz projelerle, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye, Türk gençliğinin adını bilim ve mühendislik alanlarında başarılarıyla duyurmaya çalışıyoruz. Vizyonumuz; kendimizi geliştirirken başkalarına ilham vermek. Bu yüzden projelerimizi Türkiye’de paylaşmak, bize yeterli gelmiyor; bilimin ışığında erişebildiğimiz her noktaya dokunmak istiyoruz.”

Yoğun akademik takvimlerine rağmen, robotik alanının mekanik ve teknik kısmına geniş zaman ayırdıklarını dile getiren Dündar, bu alanda çalışmalar yapacak yeni takımlar açılması ve yeni takımlara destek verilmesi konusunda da destek verdiklerini ve arkadaşlarının kişisel gelişimini tamamlamaları ve bu konudaki bilgilerinin artması için sunum ve konferanslar düzenlediklerini dile getiriyor. Dündar, diğer yandan ekip olarak sosyal sorumluluk alanında da global çalışmalara destek verdiklerini belirtiyor ve şöyle diyor: “Afrika’da güneş enerjisinden su elde eden paneller yapımına destek olmak, sosyal sorumluluk anlamında da ülkemizin adını duyurmak bize gurur veren bir diğer projemiz.”

First Robotic Competiton Macerası

“FRC yarışması, FIRST Vakfı, tarafından 12-18 yaş arası gençlerin katılabileceği bir yarışma. Sporun, bilim ve teknolojinin birleştiği bir organizasyon ve bu yarışma kişisel gelişimlerimizi ilerletmemize ve sorumluluk bilincimizin olgunlaşmasına katkıda bulunuyor. İşte bu nedenlerden dolayı, FIRST’ün uygulamalarına katılıyoruz. Şunu da biliyoruz ki FIRST yarışmaları, biz gençlerin gerçek hayattaki mühendisliğe kendini en yakın hissettiği ve becerilerini göstermek için mücadele ettiği bir organizasyondur” diyen Dündar, bu olaya, bir yarışmadan önce kişisel gelişim platformu gözüyle baktıklarını ve hayata geçirdikleri projeleri de bu bilinçle yaptıklarını vurguluyor.

15 Santim Yüksekliğe Çıkıp İnebilen Robot

Mina Dündar robot hazırlama sürecini ve yarışmaya nasıl hazırlandıklarını ise şöyle anlatıyor: “İlk olarak robotun bazını oluşturan mekanik ve teknik yapıyı oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz bu yapının bütçesel değerlerini tanımlayarak, yazın başında sponsor görüşmeleri ile robotun maddi açıdan nasıl destekleneceğini planlıyoruz. Ocak ayının ilk haftasında FIRST tarafından belirlenen konu başlığına göre robotumuzu imal ediyoruz. 2019 yılında belirlenen konu başlığı ‘Deep Space’di. Robotumuzu belirlenen kurallara, bütçemize ve oluşturduğumuz plana bağlı kalarak gece gündüz demeden çalışarak yarışmaya hazır hale getirdik. Yapmış olduğumuz robot için disk panellerini veya topları alıp belirli bir yüksekliğe çıkardık. Bunları istenilen bölgeleri yapıştırabilen ve kurguladığımız mekanizma sistemi sayesinde atabilen bir robot tasarladık. Aynı zamanda bu robot, 15 santim yükseklikteki bir platforma çıkabilme ve inebilme yeteneğine de sahipti. Derecelendirme aşamasında robotun performansı ve tasarımı ön planda olup ekibimizdeki farklı görevlerde olan arkadaşlarımızın yapması gereken temel görevleri ve yetkinlikleri de değerlendiriyor.”

Yarışmanın Bir Parçası Olmak Bizi Heyecanlandırıyor

Yarışmadan derece alarak dönmüş olmanın kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu ifade eden Dündar, “Aldığımız dereceler, bizi bir sonrakinde daha iyisini yapmak adına kamçılıyor, sorumluluğumuzu bir kat daha artırıp, bizi heyecanlandırıyor. Ayrıca bu ödüller, değerli firmalardan sponsorluk talep ederken kendimizi anlatmamızı kolaylaştırıyor” dedi.

First Robotics Competition Hakkında

First Robotics Competition (FRC) First Vakfı tarafından her sene, 9-12. sınıflar için düzenlenen bir robotik yarışma. Takımlar, her yıl bir tema çerçevesinde, yaptıkları robotlarla belirli görevleri tamamlamaya çalışıyorlar. Ön elemeler sonrasında son yarışma FIRST Championship ile sona eriyor. 1992 yılında ilk yarışma düzenlendiğinde 28 takım yarışmaya katılırken, şimdilerde dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 250 bine yakın öğrenci yarışıyor.

advanced divider

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    deniz temizleme projesi
    Temmuz 12, 2024

    Deniz Yüzeyi Temizleme Aracımız ile 450 Kilogram Atık Topladık!

    30 yıllık tecrübesiyle lojistik ve tedarik zinciri sektörünün öncüleri

    Mayıs 30, 2024

    Globelink Ünimar’ın Sunum Sponsoru Olduğu SW Summit’24 Gerçekleşti

    Globelink Ünimar, Türkiye’nin en büyük akıllı depo yönetimi etkinliği