Yük Hareketliliğinde Ağırlık Merkezi Değişiyor

Pandemi süreci, tüketici alışkanlıklarından iş yapış şekillerine kadar küreselleşmenin bugüne dek yaşadığı en radikal değişimlerinden birinde ana katalizör görevi görüyor. Mal hareketliliğinde Çin’in ağırlığının değişmeye başladığını söyleyebiliriz

“Koronavirüs pandemisi ile birlikte, özellikle mart ayından itibaren küresel çapta yaşanan kapanmalar ve talep dalgalanmaları, tüm sektörlerde olduğu gibi, lojistik sektöründe de ciddi sonuçlar doğurdu” diyen Globelink Ünimar Kurucu Ortağı ve UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihan Yusufi, sektör olarak, alınan tedbirler ile birlikte daha önce benzeri görülmemiş koşullar altında çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek şunları söylüyor: “Bu süreçte zaman zaman sıkıntılar yaşansa da küresel lojistik hizmetlerinde, sektör paydaşları ile birlikte başarılı bir süreç yönetimi yapıldığını düşünüyorum. Pandemi bize aynı zamanda tedarik zincirinin ve yönetiminin ne kadar kilit bir role sahip olduğunu bir kez daha gösterdi.

Temel umudumuz bilim dünyasından gelecek mutlu haberlerde olsa da önlemlerimizi en üst düzeyde tutmaya devam ediyoruz. Sektörün en önemli STK’larından UTİKAD’ın normalleşme süreci ile ilgili önerileri paydaşların da beklentilerini yansıtıyor. Şu anda teması azaltacak, işlemlerin mümkün olduğunca dijitalleştirildiği bir süreç yönetimi ile riski en aza indirmeyi planlıyoruz.”

Lojistik sektöründe pandemi süreci öncesinde de temelini dijitalleştirmenin oluşturduğu hızlı bir dönüşümün yaşandığını hatırlatan Yusufi: “Pandemi süreci, bizlere dijitalleşmenin aslında bir tercihten yana zorunluluk olduğunu bir kez daha hatırlattı. Özellikle e-ticaret ve e-ihracat talebinin artış gösterdiği bu süreçte, temel beklentilerin hız ile birlikte kişiselleştirilmiş tercihler, sürdürülebilir, verimli ve şeffaf hizmet anlayışı olduğunu gözlemliyoruz” diyor.

Lojistikte Blockchain Tabanlı Çözümler Öne Çıkıyor

Sektörde en hızlı dönüşümün blockchain tabanlı çözümlerde olacağını düşünen Cihan Yusufi, görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Bu noktada benim temel beklentim blockchain ve blockchain tabanlı çözümlerin lojistik süreçlere uyarlanarak dijitalleşme ile birlikte işlemlerin temassız ve kağıtsız bir şekilde sağlanabileceği bir altyapının hayata geçirilmesidir. Bu konuda dönüşümün başladığını da yavaş yavaş görüyoruz; Hollanda limanlarında gerçekleştirilecek operasyonların blockchain tabanlı platformlarla yönetimine ek olarak ülkemizde de benzer adımların atıldığını görmek beni mutlu ediyor. Bu konuda UTİKAD’ın detaylı bir şekilde çalıştığı İş Akış Şemaları Projesi’nin de ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Mal Hareketliliğinde Çin’e Alternatif Rotalar Oluştu

Küresel tedarikçi ağındaki değişimi ve sektörde oluşabilecek fırsatları da değerlendiren Cihan Yusufi, şu noktalara dikkat çekiyor: “Dünyada en çok ihracat yapan birinci ve ithalat yapan ikinci ülke olan Çin’in pandemi sürecinde yaşadığı büyük şok, küresel ticaret açısından da ciddi bir problem yarattı. İlk şokun atlatılmasının ardından küresel ticarette lojistik modlar arası geçişkenlik artarken alternatif taşıma modlarının da ön plana çıktığını gözlemliyoruz. Tedarikçi ağında pandemi dönemi öncesinden de başlayan bir hareketlenme vardı. İş yapış biçimlerinin değişmesine ek olarak mal hareketliliğinin de ağırlığının değişmeye başladığını söyleyebiliriz. Özellikle Çin yerine Uzak Asya’da Tayvan ve Hindistan gibi alternatifler ön plana çıkarken Güney Afrika da önemli bir alternatif olmaya başladı.

Sermayesi Güçlü Olanlar Rekabetçiliğini Artıracak

İçinde bulunduğumuz pandemi süreci, tüketici alışkanlıklarından iş yapış şekillerine kadar küreselleşmenin bugüne dek yaşadığı en radikal değişimlerinden birinde ana katalizör görevi görüyor. Pandemi süresince işletmeler için iki temel konunun odağa oturduğunu düşünüyorum: Küresel tedarik zincirine iyi entegrasyon ve rekabet gücünü artırmada dijitalleşmeye ağırlık verilmesi. Bu başlıklara hızlı bir şekilde uyum sağlayan firmalar önümüzdeki dönemde ciddi avantajlar yakalayacaktır.  Sektörden bağımsız olarak borç yükü sürdürülemeyecek derecede yüksek olan firmaların zor günler yaşaması beklenirken finansal yapıları güçlü firmaların satın alma, birleşme ve iş birliği fırsatlarını kullanarak rekabet gücünü arttıracaklarını öngörebiliriz. Ayrıca önümüzdeki süreçte dijital iş metotlarını benimseyen firmalar ile geleneksel firmaların iş birliklerine de şahit olabiliriz.”

2020, Globelink Ünimar’ın Yeni Senaryolar Kurguladığı Bir Yıl Oldu

Globelink Ünimar olarak firma özelinde yaptıkları çalışmaları değerlendiren Cihan Yusufi, sınır ötesi e-ticaret ve dijitalleşmeye odaklandıklarını belirterek şunları söyledi: “Globelink Ünimar olarak pandemi sürecindeki temel önceliğimizi çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın güvenliği olarak belirledik ve tüm aksiyonlarımızı buna göre planladık. 2020, bizim için, yeni gelişmeleri takip ettiğimiz, sektörel analizler yaptığımız ve yeni senaryolar kurguladığımız bir yıl. Bunun içinde sınır ötesi e-ticaret ve dijitalleşmeye odaklanıyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz gönderi takibi, web sayfası üzerinden online teklif yaratmae-konşimento ve bunlarla birlikte e-lojistik alanında kullanılabilecek blockchain fırsatları uygulamaya başladığımız ve planladığımız dijitalleşme faaliyetlerinin başında geliyor.”

advanced divider

PAYLAŞ:

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    deniz temizleme projesi
    Temmuz 12, 2024

    Deniz Yüzeyi Temizleme Aracımız ile 450 Kilogram Atık Topladık!

    30 yıllık tecrübesiyle lojistik ve tedarik zinciri sektörünün öncüleri

    Mayıs 30, 2024

    Globelink Ünimar’ın Sunum Sponsoru Olduğu SW Summit’24 Gerçekleşti

    Globelink Ünimar, Türkiye’nin en büyük akıllı depo yönetimi etkinliği