Depolama Alanı Görseli

Covid-19 pandeminin etkisinin büyük oranda azaldığı 2023 yılını geride bırakırken, Türkiye için 2024 yılı da ithalat ve ihracatın yüksek seviyelerde seyredeceği yıllardan biri olarak bekleniyor. Ancak pandemiden bu yana azalan ticari hacmin bu yılda devam etmesi bekleniyor.

 

2024 Yılında Türkiye’yi İhracatta Neler Bekliyor?

2024 yılında Türkiye’deki ihracatın 2023 ile benzer bir seviyede olması beklentiler arasında yer alıyor. Türkiye’nin üretim hacminin artışı ve ülkeler arası ticari anlaşmalar 2024 yılında ihracatın olumlu seviyelerde ilerleyeceği beklentisini oluşturuyor. Türkiye’nin ihracattaki yüksek payı ise geçmiş senelerde olduğu gibi tekstil, otomotiv ve makine parçaları olarak görülmektedir.

 

Türkiye tekstil ve hazır giyim sektöründe güçlü bir konuma sahip olduğundan, 2024 yılında da bu sektörden ihracatın devam etmesi bekleniyor. Giyim eşyaları, ev tekstili ürünleri gibi ürünlerin ihracatının yüksek seviyelerde olması beklentiler arasında yer alıyor.

 

Otomotiv parça ihracatının da yine bu dönemde yüksek seviyelerde olması bekleniyor. Bu alandaki üretimin Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri ile ihracatı arttıracağı beklentiler arasında yer alıyor.

 

2024 Yılında Türkiye’yi İthalatta Neler Bekliyor?

2024 yılında Türkiye’nin ithalat beklentileri arasında ilk sırayı enerji, hammadde ve belirli tarım ürünleri alıyor. Özellikle Türkiye’nin üretim kapasitesinin artışı beraberinde hammadde ihtiyacını da getirmektedir.

 

Türkiye’nin enerji talebi yüksek olduğundan, 2024 yılında da enerji ithalatının devam etmesi bekleniyor. Petrol, doğalgaz ve kömür gibi enerji kaynaklarının ithalatında önemli bir paya sahip olması bekleniyor.

 

Türkiye’nin sanayi sektörü gelişmiş olduğundan, 2024 yılında da sanayi hammaddeleri ithalatının devam etmesi bekleniyor. Özellikle sanayi üretimindeki kimyasal maddeler ve yapı-inşaat malzemeleri başlıca ithalat kalemleri arasında yer alabilir.

 

Tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu gübre, zirai ilaçlar ve tohumlar da yine 2024 yılında Türkiye’nin ithalat kalemlerinde ilk sıralarda almasını öngördüğü ürünler arasında yer alıyor. 

 

İhracata Destek Bekleniyor

Son yıllarda ihracatın büyümesi için yapılan çalışmalar 2024 yılında da devam etmesi beklenen öngörüler arasında yer alıyor. Özellikle tekstil alanında ihracat desteklerinin artacağı ve Türkiye’nin dünya pazarında daha fazla söz sahibi olması beklentiler arasında.

 

advanced divider

PAYLAŞ:

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih