Orta Doğu’nun en önemli ülkelerinin başında gelen Birleşik Arap Emirlikleri, hızla yükselen geliri sayesinde dünyanın zengin ülkeleri arasında kısa sürede üst sıralara ulaşmıştır. Dünya’nın önemli petrol tedarikçilerinden olan BAE, bu kazancını alt yapısını ve ticari ağlarını güçlendirerek değerlendirme yolunda ilerlemektedir.
Umman Körfezi’ne kıyısı bulunan bu ülke, büyük bir ticari hacme sahip olduğu gibi her geçen gün büyüyen ekonomisiyle ticaret için cazip bir merkez olma özelliğini korumaktadır. Özellikle denize kıyısı bulunan bu küçük ülke deniz yolu ticaretinde önemli bir paya sahiptir. Ülkenin sahip olduğu limanlar da bu ticari yapının önemli bir kısmını oluşturmaktadır.
Jebel Ali Limanı
Jebel Ali Limanı dünyanın en büyük yapay limanı olarak bilinmektedir. Bu liman Dubai’de yer almaktadır. 134 kilometrekarelik bir alanı kaplayan ve 18 metre derinliğe sahip olan Jebel Ali Limanı, dünyanın en büyük konteyner gemilerini elleçleyebilecek bir kapasiteye sahiptir.
Dünyanın en büyük liman işletmecilerinden biri olan Dubai merkezli DP World şirketine ait olan Jebel Ali Limanı sahip olduğu alt yapısı ile de dikkat çekiyor. Ayrıca limanın stratejik konumu sayesinde Dubai’yi Asya, Avrupa ve Afrika arasında seyahat eden ürünler için önemli bir geçiş noktası haline getirmektedir.
Khalifa Limanı
Khalifa Limanı Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti olan Abu Dabi’de yer almaktadır BAE’nin en yeni limanlarından biri olan bu liman, 2012 yılında açılmıştır. Oldukça genç bir liman olmasına rağmen kısa sürede yüksek elleçleme kapasitesine ulaşarak dünyanın en etkili limanları arasında yer almayı başarmıştır.
Khalifa Limanı 2,7 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve 16,5 metre derinliğe sahiptir, bu sayede yüksek tonajlı konteyner gemileri limanda kolaylıkla elleçlenebilmektedir. Bünyesinde 200’den fazla şirkete ev sahipliği yapan devasa bir sanayi bölgesi olan Khalifa Industrial Zone Abu Dhabi’nin (KIZAD) yakınında olması da limanın stratejik önemi açısından iyi bir örnektir.
Mina Rashid Limanı
Mina Rashid Limanı da yine Jebel Ali Limanı’nın olduğu gibi Dubai’de yer almaktadır. Dubai’nin en eski limanlarından biri olup 1970’lerden bu yana faaliyet göstermektedir. Liman 2,2 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve 14 metre derinliğe sahiptir.
Konteyner gemilerinden yolcu gemilerine kadar her şeyin elleçlendiği çok amaçlı bir limandır. Liman aynı zamanda Orta Doğu’nun en büyük kruvaziyer terminali olan Dubai Kruvaziyer Terminali’ne de ev sahipliği yapmaktadır.
Füceyre Limanı
Füceyre Limanı, Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan devletçiklerden biri olan Füceyre Emirliği’nde yer almaktadır ve özerk Füceyre hükümetine aittir. Ülkenin petrol sevkiyatı için kilit bir geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı’nın yakınında yer aldığı için dünyanın en önemli petrol limanlarından biridir. Liman 18 metre derinliğe sahiptir ve 350.000 deadweight ton kapasiteli tankerlere hizmet verebilme kapasitesine sahiptir. Limanda petrolün yanı sıra konteyner ve dökme yük gibi diğer kargo türleri de elleçlenmektedir.
Abu Dabi Limanı
Abu Dabi Limanı şehrin kalbinde yer alır ve Abu Dabi Ports Company’ye aittir. Konteyner gemilerinden yolcu gemilerine kadar her şeyi idare eden çok amaçlı bir limandır. Ticari ve yolcu alanı ikiye ayrılmıştır ve bu liman aynı zamanda turistik bir değere de sahiptir.
Abu Dabi Limanı toplamda 5 kilometrekarelik bir alandan fazlasını kaplamaktadır ve 15 metre derinliğe sahiptir. Ortadoğu, Asya ve Avrupa’dan gelen birçok yük gemisinin uğrak noktası olan bu liman yüksek elleçleme kapasitesi sayesinde ülkenin önemli ekonomik değerleri arasında gösterilmektedir.