Günümüz ticaret akışında ürünler sürekli olarak farklı noktalara transfer halindedir. Gündelik hayatta karşılaştığımız taşıma araçlarında bulunan ürünler bazen nihai kullanıcıya, bazen depoya, bazen de bir sonraki üretim aşamasına transfer ediliyor olabilir. Bu bağlamda lojistik hizmetlerinin aksamaması ve akıcı bir şekilde ilerlemesi adına yeni hizmetler ve çözüm yöntemleri geliştirilmektedir. Çapraz sevkiyat da bu yöntemlerden birisidir. İngilizcedeki cross docking teriminin dilimize uyarlanmış hali olan çapraz sevkiyat, en genel tanımıyla tedarikçi firmaların ürünlerinin depoya veya stoğa alınmadan kısa süre içerisinde sevk noktasına gönderilmesini ifade etmektedir.
Çapraz Sevkiyatın Tanımı
Günümüzde artan müşteri talebi ve özellikle e-ticaret faaliyetleri ile birlikte üretim planlamalarının depolama hizmetleri olmaksızın gerçekleşmesi oldukça zorlaşmıştır. Bu sebeple hemen hemen her üretici firmanın bazen kendisine ait bazense de paydaşlarına ait depolama merkezleri bulunmaktadır. Bu depolarda gerek üretim için ihtiyaç duyulan hammaddeler gerekse de üretim sonrası ortaya çıkan ürünler muhafaza edilir. Üretim aşamasının ardından satışa hazır durumdaki bu ürünler kategorize edildikten sonra uygun saklama koşullarında müşterilere sevk edilmek üzere bekletilir. Bu ürünler piyasadan gelen taleplere istinaden üreticilerin kullandığı depolardan çıkarılır ve gerekli yerlere transfer edilir. Bu transfer işlemi ise temel olarak iki şekilde gerçekleştirilir:
- Doğrudan müşteriye transfer,
- Perakendeci firmalara transfer
Çapraz sevkiyat, tüm bu süreçlerde ortaya çıkan depolama adımlarının azaltılmasına yönelik geliştirilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü nihai ürünlerin paketlenerek depolara sevk edilmesi, depolarda kategorilere ayrılmaları, uygun koşullarda saklanmaları ve sevk noktalarına gönderilmek üzere hazırlanıp araçlara yüklenmesi gibi süreçler hem teslim süreçlerinin uzamasına hem de depolama maliyetlerinin artışına sebep olabilmektedir. Çapraz sevkiyat tam olarak bu noktada devreye girerek üretici firmaların söz konusu bu adımlardan büyük ölçüde kurtulmalarına ve hızlı bir şekilde süreci tamamlamalarına yardımcı olur.
Lojistik Hizmetlerinde Çapraz Sevkiyat Uygulamaları
Çapraz sevkiyat ve bu yönteme bağlı her işlem firmaları yalnızca belli başlı maliyet kalemlerinden kurtarmaktan daha fazlasını yapar. Çapraz sevkiyat tedarikçi firmaların depolama işlemlerini daha organize ve seri bir şekilde sürdürebilmelerine de olanak tanır. Lojistik hizmetlerinde ise çapraz sevkiyat uygulamasını 3 ana başlık altında ele alabiliriz:
- Tedarikçilerin varış noktasını belirlediği önceden tahsis edilmiş tedarikçi konsolidasyonu,
- Sonradan tahsis edilen bir çapraz sevkiyat operatörü,
- Önceden tahsis edilmiş bir çapraz sevkiyat operatörü.
Çapraz sevkiyat yönteminin avantajlarından faydalanmak isteyen firmalar Globelink Ünimar’ın alanında uzman ekibinin tecrübelerinden faydalanarak operasyonlarını yönetebilirler. Alanında uzman bir ekiple çalışarak doğru bir planlama yapabilir, karışık operasyon ağını iyi bir şekilde organize ederek yönetebilirsiniz.
Profesyonel bir şekilde ele alınması gereken çapraz sevkiyat yöntemi yeterli iş gücüne, tecrübeye ve ekipmana ihtiyaç duyulan bir süreçtir. Hem tedarikçi hem de müşteri tarafında birimler arası iletişimin kuvvetli olması sürecin başarısında kritik bir rol oynamaktadır. Bu noktada Globelink Ünimar’ın sunduğu esnek, hızlı ve güvenilir çözümler için fiyat teklifi alarak gönderilerinizi istediğiniz noktalara ulaştırabilirsiniz.
Çapraz Sevkiyat (Cross-Docking) ile Entegre Lojistik Hizmetlerinin Sağladığı Avantajlar
Cross – Docking lojistik yönetim sisteminde kullanılan bir operasyonel tedarik stratejisidir. Lojistik işlemlerinin daha hızlı, efektif ve ekonomik sürdürülmesine hizmet eden Cross-Docking stratejisi sektörde son yıllarda ağırlığını giderek arttırmaktadır.
Cross-Docking Yöntemi Stok Yönetimini Kolaylaştırır
Cross-Docking yönteminin entegre lojistik sistemine getirdiği avantajlar arasında en önemlilerinden bir tanesi stok yönetimini çok kolaylaştırmasıdır. Cross-Docking sayesinde lojistik depolarının stok yükü oldukça azalır.
Çünkü ürünlerin depolarda bekleme süresi ve depoda bekleyen yük tonajı oldukça düşer. Çünkü ürünler müşteri talebine göre tedarikçilerden temin edilir ve paketlenir. Depolama sürecine dahil edilmeden doğrudan müşteriye sevk edilmeleri sağlanır.
Düşük stok seviyeleri envanter takibini kolaylaştırır. Bu da daha az emek ve daha az iş gücü maliyeti sağlar. Tam anlamıyla oturmuş ve sürdürülebilir bir formatta yürütülen Cross-Docking yönetimi sayesinde lojistik firmalarının depo alanı bir süre sonra düşüş gösterebilir.
Düşük depo alanı ihtiyacı bir süre sonra şirkete ekstra maliyet girdisi sağlayacaktır. Bu da daha sürdürülebilir bir iş modeli için oldukça olumlu bir durumdur.
Operasyonel Verimlilikte Cross-Docking Yönteminin Katkısı
Entegre lojistik alanında kendini iyice hissettiren Cross-Docking yöntemi firmalar için oldukça önemli bir kavram olan operasyonel verimlilik noktasında da pek çok avantaj sağlar.
Kaynakların daha verimli kullanılmasını ve üretkenlik artışını ifade eden operasyonel verimlilik Cross-Docking sayesinde lojistik sektöründe önemli değişimler yaşamaktadır.
Tedarik zinciri, depolama ve ürün teslimi basamaklarını kısaltarak işgücü ve çalışma süresi gibi konularda verimlilik artışına katkı sağlayan Cross-Docking depolama sürecini tasfiye ederek orta ve uzun vadede firmalara pek çok marjinal katkılarda bulunmaktadır.
Malzeme akışını hızlandırmak üzerine kurulu bir sistem olan Cross-Docking sayesinde lojistik firmaları ürün teslim hacimlerini önemli oranlarda arttırabilir. Bu hacim artışında depolama süresinden ve iş gücünden elde edilen tasarrufun rolü büyüktür.
Stok ve envanter seviyelerinin daha kontrol edilebilir seviyelerde seyretmesi firmaların proses kabiliyetlerini daha farklı alanlara kanalize edebilmelerine fırsat tanır.
Müşteri Memnuniyeti ve Cross-Docking İlişkisi
Küresel çapta rekabetçilik her iş kolunda oldukça önemli bir gerçektir. Global anlamda firmaları ve müşterileri rakipleri ile olan ilişkilerinde ön plana çıkaracak en önemli aşamalardan birisi de talep edilen ürünlerin hızlı bir şekilde teslim edilmesidir.
Cross-Docking yöntemi yapısı gereği lojistik sevkiyatları depolama sürecini ya çok azaltarak ya da tamamen bypass ederek hızlandırmayı öngörür. Bu yapısından dolayı entegre lojistik faaliyetleri söz konusu olduğunda en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelmektedir.
Talep ettikleri ürünlere Cross-Docking sayesinde daha hızlı kavuşan müşteriler iş kolları ile ilgili pazarlarda daha rekabetçi bir tutum sergileyebilirler. Bu sayede daha canlı bir nakit akışı ve müşteri memnuniyeti çizgisi yakalayabilirler.
Bütün bu veriler ışığında firmaların Cross-Docking yöntemini operasyonel süreçlerinin bir parçası haline getirmeyi gündeme almaları tavsiye edilebilir. Cross-Docking yönteminin lojistik sektörünün geleceğinde daha önemli bir rol oynayacağı değerlendirilebilir.