Türkiye’nin sınır komşusu olan Gürcistan, Türkiye’nin ticari anlamdaki en önemli partnerleri arasında yer almaktadır. Son verilere göre yaklaşık 15 yıldır bu iki ülke arasındaki ticari ortaklık her geçen gün büyüme grafiği çizmektedir.
Türkiye, Gürcistan’dan demir-çelik ithalatını her geçen gün daha da arttırmaktadır. Ayrıca hayvan yemi ve diğer zirai maddeler de Türkiye’nin Gürcistan’dan ithal ettiği diğer ürünler olarak bilinmektedir.
Türkiye ise Gürcistan’a yapılan ihracatın yaklaşık %20’sini karşılamaktadır. Her geçen gün ekonomisindeki sanayi payı harcamaları artan Gürcistan, Türkiye’den sanayi hammaddesi ve parça ithalatı gerçekleştirmektedir. Ayrıca araç ihracatı da Türkiye’nin her geçen gün payını arttırdığı ihracat kalemleri arasında yer almaktadır.
Türkiye ve Gürcistan Arasındaki Karayolu Taşımacılığı
Sınır komşusu olan Türkiye ve Gürcistan, yapılan ticaretin büyük çoğunluğunu karayoluyla gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin hemen hemen her noktasından Gürcistan’a kesintisiz olarak karayolu taşımacılığı yapılmaktadır.
Gürcistan ve Türkiye’yi birbirine bağlayan sınır kapıları olan Posof, Çıldır ve Sarp sınır kapıları ikili ticaretin sürmesine olanak verdiği gibi Türkiye’nin Kafkasya’ya, Azerbeycan’a ve Rusya’ya karayolu ticaretini yapmasına imkan sağlamaktadır. Yapılan transit geçiş anlaşmaları neticelerinde Türkiye özellikle Azerbaycan’a Gürcistan üzerinden karayolu taşımacılığını yapabilmektedir.
Türkiye ve Gürcistan arasındaki karayolu taşımacılığının büyük bir çoğunluğu Artvin’deki Sarp sınır kapısından gerçekleştirilmektedir. 1989 yılından beri hizmet veren Sarp sınır kapısı başta Gürcistan olmak üzere Türkiye’nin Kafkaslara açılan kapısıdır.
Türkiye ve Gürcistan Arasındaki Denizyolu Taşımacılığı
Hem Türkiye hem de Gürcistan Karadenize kıyısı bulunan ülkelerdir. Batum ve Poti şehirleri sayesinde Karadeniz’de limanları bulunan Gürcistan, Karadeniz’e komşu olan birçok ülkeyle ticaretini bu yolla da sürdürmektedir.
Türkiye’nin İstanbul’daki limanlarından Gürcistan’a doğrudan denizyolu taşımacılığı yapılmaktadır. Gürcistan ve Türkiye arasındaki taşımacılık genellikle karayoluyla yapılsa da özellikle proje taşımacılığı gibi ağır yükler denizyolu taşımacılığı sayesinde kolaylıkla ulaştırılabilmektedir.
Ayrıca konteyner ve parsiyel taşımacılık türleri de Türkiye ve Gürcistan arasındaki denizyolu taşımacılığında önemli bir yere sahiptir.
Türkiye ve Gürcistan Arasındaki Havayolu Taşımacılığı
Havayolu taşımacılığı Türkiye ve Gürcistan arasında çok sık yapılmasa da bazı durumlarda tercih edilen bir lojistik çözümü olarak tercih edilmektedir. Özellikle mikro ihracat ve e-ticaretle uğraşan küçük ve orta ölçekli işletmeler kargolarını saatler içinde Gürcistan’a gönderebilme şansına sahiptir.
Türkiye’deki İstanbul Havalimanı’ndan Batum ve Tiflis Havalimanlarına havayolu kargo taşımacılığı yapılabilmektedir. Havayolu taşımacılığının sunduğu esnek çözümler ve ekspres kargo seçeneği Türkiye ve Gürcistan arasındaki havayolu taşımacılık hizmetlerini her geçen gün arttırmaktadır.
Eğer Türkiye’den Gürcistana havayolu taşımacılığı yapmayı planlıyorsanız; konşimento ve kargo manisfestosu gibi önemli belgelerin öncesinde hazır olması gerekiyor. İstanbul’dan Gürcistana havayolu süresi ortalama 2 saat sürmektedir.