İthalat ve ihracatı doğrudan belirleyen döviz kuru, serbest kur rejimine sahip olan Türkiye’de önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
Türkiye’nin ithalata bağlı bir ülke olduğu göz önünde bulundurulduğunda değişen kur fiyatı ithalatı doğrudan etkilemektedir. Ayrıca kurdaki dalgalanmalar ihracat dengesini de doğrudan etkilemektedir. Kurdaki değişim, hammadde fiyatı, üretim ve ürünün lojistiği gibi tüm değişkenlerin fiyatına doğrudan etki etmektedir.
Kur Farkının İhracata Etkisi
Türk Lirasının giderek değersizleşmesi ihracatın artışına neden olmaktadır. Daha ucuza imal edilen ürünler dünya pazarında uygun fiyatta alıcı bulabildiği için ihracatın artışı gözlemlenmektedir. Türk sanayinden çıkan ürünler bu sayede dünya pazarında kolaylıkla alıcı bularak daha rekabet edebilir bir seviyeye gelmektedir.
Elbette sadece döviz kurundaki artış ve Türk Lirasının daha az değerli olması ihracatın artışı açısından tek belirleyici değildir. Daha düzenli bir kur artışı ihracatın dengesi açısından önemlidir.
Kur Farkının ithalata Etkisi
Yurtdışından ülkeye getirilen ürünler ithal ürün sınıfına girmektedir. Kur farkındaki artış, özellikle Euro ve Dolar ile gelen ürünlerin fiyatını doğrudan etkilemektedir.
Kur farkından dolayı dışarıdan ithal edilen hammadde ürünleri de ülke içinde fiyatların yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden ülke içinde üretilen bir ürün dahi kur farkından dolayı doğrudan etkilenebilir.
Enerjide dışa bağımlı ülkeler yaşanan kur farkı neticesinde daha fazla lojistik giderine sahip olur. Kur etkisinden dolayı hem ürünlerin fiyatı hem de lojistik giderleri arttığı için ürünler pazara çok daha pahalı bir şekilde ulaşır.
Kur Farkının Dış Ticarete Etkisi
Kur farkının artışı neticesinde ithalat ve ihracat dengesinde değişim olması kaçınılmazdır. Bu değişim ekonomistler tarafından farklı bir şekilde yorumlanmaktadır. Bazı ekonomistlerin teorilerine göre; kur farkı neticesinde ithalat azalır ihracat artar. Böylece ihracat yapanlar dış pazarda ürünlerini daha rekabetçi bir şekilde pazara gönderebilir.
Ancak bazı ekonomistlere göre de kur artışı bir süre sonra tekrardan ithalatın artışına neden olabiliyor. Hatta ihracat aynı seviyelerde kalırken ithalat artışı gerçekleşebiliyor. Bu durum da ilgili ülkenin dış ticaret açığının artmasına neden olmaktadır.