• Şubat 2, 2024
  • Blog

 

Türkiye, son yıllarda dünyanın birçok noktasıyla denizyolu ticareti ile bağlantı kurabilmektedir. Özellikle birçok gelişmekte olan ülke, Türkiye ile güçlü ticari bağlar kurmayı hedeflemektedir.  Bu noktalardan biri de Güney Amerika olarak öne çıkmaktadır.

 

Türkiye ile Güney Amerika arasındaki ticari ilişkiler, iki bölge arasındaki ekonomik büyüme ve işbirliğinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İthalat ve ihracat hacminin her geçen gün artış gösterdiği bu bölge, birçok farklı ülke ile farklı ticari metaların dolaşımına da imkan sağlamaktadır.

 

Türkiye ve Brezilya Ticari İlişkileri

Türkiye ve Brezilya arasındaki ticari ilişkiler son yıllarda önemli bir büyüme kaydetmiş ve iki ülke arasındaki ekonomik ortaklık pekişmiştir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi olumlu bir eğilim göstererek dikkat çekici rakamlara ulaşmıştır. 2023 yılında Türkiye ile Brezilya arasındaki toplam ticaret hacminin yaklaşık 3 milyar dolar olması, ikili ticaretin artan önemini yansıtmaktadır.

 

Türkiye ve Brezilya arasındaki başlıca ihracat ve ithalat malları incelendiğinde, Türkiye ve Brezilya’nın çok çeşitli ticari alışverişlerde bulunduğu açıkça görülmektedir. Birçok farklı tarım ürününü üreten Brezilya, Türkiye için birçok farklı tarım ürününü sağlamaktadır. Soya fasulyesi ve kahve bu ürünlerin başında geliyor. Öte yandan Türkiye Brezilya’ya otomotiv parçaları, tekstil ve makine dahil olmak üzere çeşitli ürünler ihraç etmektedir.

 

Ticari ilişkilerini daha da güçlendirmek için Türkiye ve Brezilya çeşitli ticaret anlaşmaları ve işbirlikleri imzalamışlardır. Kayda değer anlaşmalardan biri 2010 yılında imzalanan Ekonomik ve Ticari İşbirliği Anlaşmasıdır. Bu anlaşma, ticaret engellerini azaltarak ve iş fırsatlarını kolaylaştırarak iki ülke arasındaki ticareti ve yatırımı geliştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Türkiye ve Arjantin Ticari İlişkileri

Türkiye ile Arjantin arasındaki ticari dinamikler özellikle Arjantin’in sahip olduğu ekonomik problemlere rağmen büyüme göstermektedir. 2023 yılındaki verilere göre iki ülke arasındaki toplam ticari hacim 2 milyar dolar seviyelerine ilerlemiştir.

 

Türkiye ve Arjantin arasındaki önemli ihracat ve ithalat sektörleri incelendiğinde, tarım ürünleri Türkiye açısından önemli bir ihracat kalemi olmayı sürdürmektedir. Buğday ve mısır gibi kuru yük ürünleri Türkiye tarafından Arjantin’den ithal edilmektedir. Türkiye’den ise Arjantin’e kimyasal ürünler, tekstil ürünleri ve otomotiv parçaları ihraç edilmektedir.

 

Arjantin ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler elbette coğrafi engeller, emtia fiyatlarındaki dalgalanma ve lojistik sorunları gibi durumlardan dolayı daha ağır ilerlese de iki ülkenin ticari hacminde kayda değer bir gelişme görülmektedir.

 

Türkiye ve Şili Ticari İlişkileri

Güney Amerika’nın hızla gelişen ülkeleri arasında yer alan Şili, Türkiye ile olan ticari bağlarını geliştirmektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi son yıllarda umut verici rakamlar göstermiştir. 2023 yılında Türkiye ile Şili arasındaki toplam ticaret hacminin yaklaşık 700 milyon dolara ulaşması, ticari işbirliğinin artan önemini vurgulamaktadır.

 

Türkiye ve Şili arasında genellikle hammadde ve mamul madde ithalat ve ihracatı gerçekleştirilmektedir. Türkiye Şili’ye ağırlıklı olarak tekstil, otomotiv parçaları ve makine ihraç etmektedir. Öte yandan Şili de Türkiye’ye bakır, meyve, deniz ürünleri ve şarap ihraç etmektedir.

 

İki ülke, ekonomik işbirliğini teşvik etmek amacıyla çeşitli anlaşmalar ve mutabakat zabıtları imzalamıştır. Ticaretin önündeki engellerin azaltılması, pazara erişimin arttırılması ve yatırım fırsatlarının teşvik edilmesi için çaba sarf edilmiştir.

 

advanced divider

PAYLAŞ:

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    Ağustos 28, 2024

    Stevedoring Nedir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Eski dönemlerden beri en yaygın ulaşım ve taşıma yöntemlerinden

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden