Yeşil Devrim ve Lojistik

Argemonia‘nın 18. Sayısına konuk olan M-GEN Dijital Ajans Kurucusu Ufuk Tarhan yeşil enerji ve sürdürülebilir yapılara dönmek lojistik sektörünün temel stratejisi olacak” diyor. 


2020 yılının Mart ayından itibaren dünyanın her yerinde, tüm insanlığın iş-yaşam-eğitim koşullarını, ihtiyaçlarını, tercihlerini belirleyen içsel ve çevresel faktörler olağan dışı kapsamda, güçte ve etkinlikte farklılaştı. Farklılaşmaya da devam edecek. COVID-19 sonrası yaşayacağımız her yıl, “İş hayatında bugüne kadar geçirilen değişikliklerle kıyas kabul edilemeyecek ölçüde büyük bir değişiklik, hatta eksponansiyel dönüşüm geçirdik” diyeceğiz.

Tarih, içine girdiğimiz 10 yılı insanlığın, dünyanın en büyük değişim geçirdiği dönem olarak anacak. 2020, adeta bir bıçağın bir peynir dilimini kesmesi gibi dünya tarihini COVID-19 öncesi ve sonrası diye ayıran yıl olarak bilinecek. Aşağıdaki infografik iş dünyasının COVID-19’dan negatif ve pozitif etkilenen sektörlerine ve alanlarına dair gayet iyi bir özet yapmış. Eksikler var ancak genel olarak iyi bir toparlama.

Covid 19'dan Pozitif ve Negatif Etkilenen Sektörler

Lojistik ‘Çatı Sektör’ Konumunda

Listede her sektörün olmazsa olmazı lojistik, ayrıca yer almıyor. Çünkü lojistik bir anlamda çatı niteliğinde, kapsayıcı bir alan. Dolayısı ile istisnasız her sektör ve alan; lojistiği etkileyecek, her sektör ve alan da lojistikten etkilenecek. O yüzden özellikle lojistik sektörünün gelecek trendlerine, lojistiğin geleceğini belirleyecek mevcut ve olası gelişmelere bakmak; pek çok açıdan, her iş kolu için hayati derecede önemli, çünkü planlama ve yatırımlarda belirleyici olacak.

Yakın Gelecekte Lojistiği Etkileyecek Gelişmeler

  • Lojistik ve teknoloji tamamen entegre olacak.
     
  • Nesnelerin İnterneti (IoT), yapay zeka, robotlar, drone’lar, büyük küçük çeşitli türde araçların, farklı teknolojilerin kullanımı yaygınlaşacak.
     
  • Ürünler, süreçler, yolculuk, araçlar, güvenlik, hız vb. ilgili her konuda, her malzemede, ortamda, taşıyıcıda çip ve sensör kullanımı, dolayısı ile veri analizi ve otonom uygulamalar inanılmaz gelişecek.
     
  • Yeşil enerji ve sürdürülebilir yapılara, uygulamalara dönmek lojistik sektörünün temel ve zorunlu stratejisi ve vizyonu olacak.
     
  • 3D baskı teknolojilerindeki gelişmeler ile özellikle çok ufak boyuttaki ürünler yerinde üretilecek, taşınmasına gerek kalmayacak.
     
  • Genel olarak ufak, kısa mesafe, şehir içi taşımalarda drone’lar kullanılacak. Otonom kamyonlar, ufak taşıyıcılar ve çok farklı türde araçlar yoğun olarak kullanılacak. Önümüzdeki 10 yılda uzay lojistiğinin de epeyce geliştiğini ve günlük haberlere girdiğini göreceğiz.
     
  • Tüm bu değişiklikleri her firmanın, endüstri fark etmeksizin iyi okuması, tüm yapısını baştan aşağı değiştirmesi gerekiyor. Her bir iş sahibinin belki de halen yaptığı işi bırakıp, mevcut know-how ve kaynaklarını da değerlendirebileceği yeni bir alana geçmesi veya tamamen farklı bir modelde devam etmesi gerekecek.

Gelecek için Yapılması Gerekenler

Hangi alanda ve ne modelde iş yaparsa yapsın tüm iş liderleri şunlara mutlaka sahip olmalı;

  • Data Driven – veri tabanlı/odaklı, yani tüm süreçlerini; tasarımdan geliştirmeye bütün satın alma, üretim, insan kaynakları, finans, dağıtım, pazarlama, satış, lojistik vb. süreçlerini yönetmeye kadar; her adımı, her katmanı “veri ve veri analizi” ile sürdürebiliyor, yönetebiliyor olması gerekiyor. Burada gerekiyor betimlemesi hafif kaldı, biz ona “şart, kaçınılmaz” gibi daha net tanımlar koyalım.
     
  • Tüm şirketlerin en geç 10 yıl içinde tamamen yeşil ekonomi prensiplerine göre; dünyayı kirletmeden, atık üretmeden, döngüsel ekonomi tasarımı ile, “tutumlu inovasyon” ile sürekli geliştirmeler yaparak çalışabilir hale gelmesi gerekiyor.
     
  • Esnek çalışma olanakları, çalışanlarına ve topluma karşı duyarlılık, sosyal sorumlu-amaçlı şirket olmak ise söylenmesi bile gerekmeyecek derecede refleks haline gelmiş özellikler olmalı.


Yukarıda bir çırpıda özetlenen yeni iş dünyası koşullarını ve gerekliliklerini hayata geçirmek oldukça zor. “Tüm dünyanın kolaborasyon içinde olması gerekiyor” vb. deyip topu taca atmayalım, hepimiz üzerimize düşeni yapalım ki, gelecek güzel gelsin.

advanced divider

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Gerçek ve Sanal Birliktelikli Bir İşleyiş Modeli Kurguluyoruz
    Mart 15, 2021

    Gerçek ve Sanal Birliktelikli Bir İşleyiş Modeli Kurguluyoruz

    Lojistik dünyasının başarılı kadın yöneticilerinden Alışan Lojistik Yönetim Kurulu

    Yeşil Ekonomi
    Şubat 23, 2021

    Yeşil Ekonominin Büyüyen Gerçeği: Sürdürülebilirlik

    Bugünkü ihtiyaçları karşılarken, geleceğin kaynaklarına zarar vermeyen; çalışan ve