Denizleri Aşan Devasa Kutular: Konteyner Taşımacılığı

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sunulan ayrıcalıklar, taşıma yöntemlerini de olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Özellikle ihracat ve ithalat ürünlerinin sevkiyatında büyük bir rol oynayan konteyner taşımacılığı, yüksek teknolojiye sahip ekipmanları ile müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçlar. Globelink Ünimar, hızla gelişen müşteri taleplerini ayrıcalıklı imkanları ile birleştirerek en iyi sevkiyat ve depolama işlemlerini titizlikle yürütür. Alanında uzman kadrosunun sunduğu kalite ve güvenlik standartları ile pratik taşıma imkanı sunarken, aynı zamanda ekonomik sonuçlar vermeyi unutmamaktadır. Gelişmiş network ağı ve dünya çapında bağlantı kurduğu en az 40 liman ile birlikte en sağlıklı hizmeti sunarak sektördeki yerini korumayı başarmıştır.

Konteyner Taşımacılığının Faydaları

Uluslararası lojistik alanında hızlı ve güvenilir taşımacılığı olumlu yönde etkileyen faktörlerden bir tanesi de kullanılan taşıma modudur. Taşınacak ürünün boyutu, yükü, sevkiyat yeri gibi hususlara bağlı olarak yapılan planlama, taşıma modu seçiminde kritik rol oynayan faktörlerdendir. Küreselleşmenin etkisi ile birlikte kapıdan kapıya teslimatın önemi, büyük oranda artış göstermektedir. Bu teslimat şeklinin hızla yayılması ile birlikte hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edebilmek, rekabet ortamını güncel tutan en önemli avantajlardan biridir. Bu noktadan son derece fayda sağlayan konteyner taşımacılık, en çok tercih edilen taşıma modları arasında yerini almıştır. Bu taşımacılık tipi ile ilgili bilgi edinmek için öncelikle konteyner terimini kavramak gerekir. Özetle konteynerler, uluslararası standartlara bağlı olarak geliştirilmiş, yük taşımacılığında kullanılan büyük sandık olarak nitelendirilebilir. Özellikle deniz taşımacılığı sırasında sıkça kullanılan konteyner çeşitleri, bu alanda gelişim göstererek son derece pratik bir taşıma işlemi gerçekleştirir. Bu taşımacılık türünün sağladığı faydalar şu şekilde özetlenebilir;

  • Üretiminde kullanılan yüksek teknolojili materyallerin sağladığı dayanıklı ve uzun ömürlü kullanım imkanı,
  • Varış noktasına kadar sürekli olarak açılmadan tek işlemde taşınabilmesi,
  • El değdirmeden taşıma imkanının sunduğu hijyenik nakliyat avantajı,
  • Rahat ve pratik şekilde doldurulup boşaltılması,
  • Hem zaman, hem de maliyet tasarrufu imkanı,
  • Yüklerin konteynerde taşınmasının verdiği güvenlik ayrıcalığı,
  • Dış etmenlere karşı koruyucu materyallerden üretilmiş olması ile malın taşınması sırasında dış etmenlerden gelebilecek zararların en aza indirilmesi,
  • Denizaşırı taşımalarda ulaşım giderlerinin düşürülmesi,
  • Tek seferde daha fazla yük taşıma avantajı,
  • Denizyolu taşımacılığında kullanılmasıyla gemilerin limanlarda geçirdiği süreyi azaltması,
  • Farklı türdeki yüklerin tek bir konteynerde taşınmasının sunduğu yerden tasarruf avantajı,
  • Hava geçirmez yapısı ile taşınan mallarda yapı bozulmasının önüne geçilmesi gibi maddeler, konteyner taşımacılığının sunduğu faydalar arasında yer alır.

Konteyner Taşımacılığı Faaliyetleri

Konteyner taşımacılığın hızla gelişmesi ile birlikte birçok yük çeşidinin taşınması mümkün olmuştur. Eşya yükü, cinsi ve boyutları gibi seçeneklere bağlı olarak konteyner seçimi yapabilir, yüklerinizin Globelink Ünimar imzası ile taşınmasını sağlayabilirsiniz. Böyle durumlarda yükün miktarına göre tercih edebileceğiniz FCL ve LCL konteyner seçenekleri ile nakliyat işlemini kolaylaştırabilirsiniz.

Full Container Loading teriminin baş harflerinden oluşan FCL yani komple konteyner, taşınacak yükün konteyneri tamamen kaplaması durumunda tercih edilir. Bu konteyner modeli, tüm malın aynı yük sahibine ait olduğunu göstermektedir. Mal sahibinin firma ya da gemi acentesi ile anlaşması sağlanarak taşıma işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Geçici kabul taahhütnamesi sonrasında komple konteyner yükleri limana getirildiğinde yük sahibi ister kendi deposu, isterse de hizmet aldığı lojistik firmasının deposunda boşaltma işlemini tamamlayabilir.

Less Than Container Load teriminden oluşan LCL, Türkçe ismi ile parsiyel konteyner, bir yükün konteyneri tam olarak doldurmadığı durumlarda tercih edilir. Bu tip taşımada, konteyner içindeki yüklerin 2 ya da daha fazla alıcıya sahip olduğu bilinir. Konteynerin limana ulaşması ile yükler, gümrük görevlileri kontrolünde açılarak mal sahiplerine teslim edilir. Parsiyel yüklemeler limanda ya da lojistik şirketlerinin deposunda gerçekleşir. Bu tip yüklemelerde bilgi sahibi olunması gereken bazı kodlar mevcuttur. Bu tip kodlarla taşımacılık işlemleri daha pratik şekilde gerçekleşerek sorumlu kişilerin bilgilendirilmesi sağlanır. Komple ve parsiyel konteyner taşımacılığında karşınıza çıkabilecek ifadeler ve anlamları şu şekilde özetlenebilir;

FCL/LCL: Tek bir konteynerde iki ya da daha fazla ihracatçı yükünün bulunduğu durumdur. Bu ifadede ithalatçı tek bir firmadır.

LCL/FCL: Bir ihracatçı tarafından yüklenen konteyner içerisinde iki ya da daha fazla ithalatçı yükünün yer aldığı durumdur.

FCL/ FCL: Komple konteyner içerisinde bir ihracatçı ve bir ithalatçı yükünün olduğu durumdur.

LCL/LCL: Parsiyel konteyner içerisinde bir ihracatçı ve bir ithalatçı yükünün olduğu durumdur.

Konteyner Tipleri

Tüm konteynerler yük taşımak için üretilmiş olsa da, birbirinden farklı boyutlara ve özelliklere sahip modelleri de mevcuttur. Bu tip taşımalarda genellikle 20 lik konteyner ve 40 lık konteyner tercih edilir. Alüminyum ile üretilen konteynerler kuru yükler için, çelik konteynerler ise ağır yüklerde kullanılır. Taşınacak yükün boyutuna, ağırlığına ve cinsine göre farklılık gösteren 20’lik ve 40’lık konteyner tipleri aşağıdaki gibi incelenebilir;

  • Standart Model Konteyner: Taşımacılık sektöründe en çok karşılaşılan modellerden bir tanesi de standart konteynerdir. Pratik ve çok amaçlı kullanımı ile taşıma sürecini kolaylaştırmasının yanı sıra, her tarafı kapalı bir formatta üretilir. Dört tarafına yerleştirilen paneller ve ön taraftan giriş çıkışın yapıldığı kapak ile güvenli bir yolculuk imkanı sunar. İhtiyaca göre 20’lik ve 40’lık seçenekler sunan konteynere istenen ürün kolayca yerleştirilir. Yükleme ve transfer işlemlerindeki pratikliği sayesinde sıkça tercih edilen modeller arasında yerini alır.
  • Açık (Flattrack) Konteyner: Yalnızca alt platform ile üretilmiş olan konteynerlerin yan duvarları ve tavan kısmı mevcut değildir. Yükseklik ve genişlik bakımından yer kaplayan yükler için son derece uygundur. Flattrack ismi ile bilinen bu modeller genellikle askeri araç ve iş makinesi gibi ağır araçların taşınmasında kullanılır.
  • Üstü Açılabilir (Hard Top) Konteyner: Bu tip konteynerin üst kısmında yer alan mekanizma ile açılabilir kapak oluşturulmuştur. Kapıdan geçmekte zorlanan tüm yüklerin taşınmasına yardımcı olan kapaklı sistem, yükleme işlemi bittikten sonra kapanabilir. Gerekli durumlarda açık, yarı açık ya da kapalı şekilde kullanılabilen konteyner, fonksiyonel özelliği ile son derece pratik kullanım imkanı oluşturur.
  • Üstü Açık (Open Top) Konteyner: Dört tarafın ve zeminin panellerle kaplı olduğu, üst tavanın bulunmadığı konteyner tipidir. Uzunluk bakımından konteynere sığmayan yükler için sıkça kullanılır. Yükün cinsine göre üst kısma branda gerilerek kullanılabilir.
  • Soğutmalı (Refrigerated) Konteyner: İsminden de anlaşılacağı gibi, bünyesinde soğutucu sistem yer alan konteyner çeşididir. Çabuk bozulabilen meyve, sebze, bitki gibi ürünlerin belirli bir ısıda taşınmasına yardımcı olur. Konteynerin dış kısmına yerleştirilen enerji bağlantı mekanizması ile taşınan malın zarar görmeden ulaştırılması amaçlanır.
  • Platform Konteyner: Ağır tonajlı yüklerin taşınmasında tercih edilen konteyner çeşitlerinden bir tanesidir. Doğrudan yükleme olanağı olmayan tekne, ağır araç gibi yükler için özel olarak üretilmiştir.
  • Tank Konteyner: Sıvı ya da gaz yüklerinin taşınmasını sağlayan konteyner tipidir. Taşınan yüklerin zarar görmemesi için silindir ya da dikdörtgen şeklinde üretilir. Taşınması belirli mevzuatlar çerçevesinde yapılır.
  • Dökme Konteyner: Tarım ürünleri için kullanılan konteyner çeşidi olarak bilinir. Dökme yüklerin pratik şekilde taşınmasına yardımcı olur.

Globelink Ünimar, sunduğu zengin operasyon seçenekleri ve uzman kadrosu ile ihtiyacınız olan lojistik sürecini en iyi şekilde yönetir. Detaylı bilgi için hizmetlerimizi inceleyebilir, konteyner fiyatları için uzman kadromuzla iletişime geçerek fiyat teklifinizi alabilirsiniz.

advanced divider

FCL veya parsiyel (LCL) konteyner taşımacılığı konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız Denizyolu Taşımacılığı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih