Denizyolu Taşımacılığında Türkiye’nin Limanları

Yolcuların, malların, ürünlerin, gemi aracılığıyla taşınma işlemine en genel tanımıyla denizyolu taşımacılığı adı verilmektedir. Küreselleşme ve ekonominin gelişmesi ile birlikte gelen ticaret hacminin artmasıyla, ülkeler birbirleri arasında sürekli ticaret yapmaktadırlar.

Havayolu, karayolu ve denizyolu gibi alternatif metotlar olsa da küresel ticaretin büyük çoğunluğu denizyolu aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Peki denizyolunun ticaretteki önemi nedir? Bu sorunun cevabını bilmek için denizyolu taşımacılığının başlıca özellikleri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Bu özellikler kısaca şöyle ifade edilebilir: özellikle ağır ve hacimli yüklerin ve ürünlerin taşıma işlemi yapılırken denizyolu kullanılır. Çünkü denizyolu diğer ticaret kanallarına nazaran daha güvenli, ucuz ve çevreye dost bir ticaret kanalıdır. Uluslararası ticarette ağır ve hassas ürünlerin taşınmasında genellikle denizyolu kullanılır. Çünkü denizyolu, diğer ticaret kanallarına göre, özellikle de ağır ve hassas ürünler için, daha güvenilirdir. Bu sayede ürünler güvenilir bir şekilde hasar almadan yerine ulaştırılabilir. Denizyolu taşımacılığında göz önüne alınması gereken önemli bir faktör, diğer taşıma metotlarına göre daha yavaş olmasıdır.

Uluslararası ticaretin bahsi açılmışken, denizyolu taşımacılığı firmaları yapılacak operasyonlar esnasında birçok noktaya dikkat etmelidirler. Bunlara örnek olarak; gümrükten indirilen malların zarar görüp görmediği; evrakların tam, geçerli ve hasar almamış olmaları, gümrük beyannamelerinin uygun olup olmadığı; beyannamede yazılı olan ihracatçı, ithalatçı, ürün tipi, adeti, ağırlığı, ton miktarı gibi bilgilerin kesin ve net olması; orijinal faturaların ve evrakların kullanılması verilebilir. Bu tür durumlara çok dikkat edilmesi gerekir. Aksi taktirde denizyolu taşımacılığı yapan firmalar, ciddi problemlerle karşılaşabilirler. Denizyolu taşımacılığında evrakların önemi, diğer ticaret kanallarına göre çok daha fazla önem arz etmektedir. Bu yüzden denizyolu taşımacılığı firmalarının bu konuda daha hassas davranması ve evrakların kontrolünü en iyi şekilde yapmaları gereklidir.

Türkiye’de Denizyolu Taşımacılığı

Türkiye denildiğinde aklınıza gelen ilk şey nedir? Denizlerle çevrili bir kara parçası. Belki de bir yarımada. Ama şunu bilmeliyiz ki Türkiye’nin denizyolu taşımacılığındaki önemi, ticaret için, çok büyüktür. Çünkü bir ülke, ticaret yaparken denizyolu kanallarını ne kadar iyi kullanırsa, ticaret konusunda o kadar hızlı büyür. Liman ülkesi olarak da adlandırılan Türkiye, limanları bakımından da bir o kadar zengindir. Türkiye’nin limanları denildiğinde akla gelen onlarca işlek liman bulunmaktadır. Türkiye’nin büyük limanları olarak, Trabzon Limanı, Samsun Limanı, İzmir Limanı, Mersin Limanı, Ambarlı Limanı, Haydarpaşa Limanı, Derince Limanı, Bandırma Limanı örnek verilebilir. Bu limanlar sayesinde Türkiye, uluslararası denizyolu taşımacılığında akla gelen ülkeler arasında ilk sıralardadır.

Türkiye’nin bu durumdaki yeri çok önemli ve kritiktir. Çünkü kıtalar arası bir köprü görevinde olan Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması coğrafi açıdan çok önemlidir. Bu avantajıyla Türkiye, diğer ülkeler ile daha çok denizyolu taşımacılığı yaparak ülkeler arası ilişkilerini hem ticari yönden hem de diğer yönlerden geliştirmiş olur. Denizyolu ticaretin bir diğer önemli noktası ise limanların aldığı yıllık trafiktir. Bir liman ne kadar çok gemi trafiği alıyor ise o kadar işlek durumdadır. Türkiye’nin coğrafi açıdan diğer ülkelere göre çok daha avantajlı olduğunu bildiğimiz için liman konusunda da avantajlıdır. Bu avantajı iyi yönde kullanan Türkiye, denizyolu taşımacılığında gelişmiş ve ticaretini de bu yönde geliştirerek diğer ülkeler ile daha rahat rekabet eder duruma gelmiştir. Uluslararası denizyolu taşımacılığı işte bu yüzden Türkiye için büyük önem arz etmektedir.

Konteyner Limanları ve Türkiye

Konteyner limanları nedir? Konteyner limanları konusunda Türkiye’nin yeri nedir? Bunların cevabını verebilmek için öncelikle konteyner limanlarının ne anlama geldiklerini bilmemiz gerekir. Dünyada yapılan ticaretin büyük bir kısmı denizyolu ile yapılmaktadır. Bu denizyolu ticareti yapılırken ürünler çeşitli yöntemlerle taşınabilir, bu yöntemlerin başında da konteyner taşımacılığı gelmektedir. Konteyner taşımacılığı ile ürünler deniz taşıtları vasıtasıyla kaynak limandan yüklenir, hedef limanda boşaltılır. Süreç kabaca böyledir. Konteynerlerin doldurulup boşaltıldığı limanlara konteyner limanları denmektedir. Konteynerlerin güvenilir şekilde taşınıp hedef limana teslim edilmesi için limanların amaca uygun olarak hizmet vermeleri gerekmektedir. Bunun için konteyner limanlarına verilen desteğin de çok büyük olması gerekir.

Türkiye konteyner limanları bakımından da çok gelişmiş bir ülkedir. Türkiye’nin konteyner limanları konumları, teknik kapasiteleri ve sundukları hizmet bakımından alternatiflerine göre daha gelişmiş vaziyettedir. Türkiye’nin en işlek limanlarına örnek olarak; Ambarlı Limanı, Mersin Limanı (MIP), Asyaport, Safiport Derince, Marport, Kumport, Petlim, Mardaş, DP World, Gemport, Limakport, Yılport Gebze, İzmir/Alsancak Limanı, Evyapport, Ege Gübre, Port Akdeniz, Haydarpaşa, Nemport, Borusan Limanı, Trabzonport, Çelebi Bandırma, Ceyport Tekirdağ, Samsunport, Assanport, Rodaport, Limaş, Karasu Port ve Akçansa Port verilebilir. Bu konteyner limanları Türkiye’deki en işlek konteyner limanları arasındadır. Uluslararası ticarette, Türkiye’nin denizyolu ticaretinden gerekli payı alabilmesi için bu konteyner limanları ciddi önem taşımaktadır. Örnek vermek gerekirse Türkiye’nin en işlek limanı unvanına sahip olan Ambarlı Limanı, yıllık yaklaşık 3.2 milyon TEU trafiğine sahiptir. İstanbul’un ilk özel limanı olan Ambarlı Limanı’na yıllık yaklaşık 4.000 adet gemi yük alıp-vermek için gelmektedir.

Denizyolu Taşımacılığının Avantajları

Dünyadaki yapılan ticaretlerin %80-90 gibi büyük bir oranı denizyolu ticareti ile yapılmaktadır. Bu büyük oranın en büyük sebeplerinden birisi, alternatif metotlara kıyasla, düşük maliyete sahip olmasıdır. Denizyolu taşımacılığının sunduğu ikinci avantaj ise büyük çaplı ürünlerin kolay bir şekilde taşınabilmesidir. Diğer taşıma metotlarının aksine kullanılan taşıma araçlarının yüksek taşıma kapasitesine sahip olması ciddi bir avantaj yaratmaktadır. Öte yandan denizyolu taşımacılığının avantajları sayesinde, ürünler ne kadar hacimli, ne kadar ağır, ne kadar kırılgan ve değerli olsa da bunları güvenilir bir şekilde taşımak mümkündür. Küresel lojistik talepleriniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm taşımacılık hizmetlerinde Globelink Ünimar’dan destek almanız mümkündür. Karayolu, havayolu, denizyolu ve entegre lojistik hizmetlerimizi, sahip olduğumuz geniş ağ ve köklü geçmişimizden gelen bilgi birikimlerimiz ışığında, yüksek kalite standartlarıyla sunmaya devam ediyoruz. Denizyolu taşımacılığında sunduğumuz hizmetlerimizle, müşterilerimizin beklentilerini dikkate alarak, operasyon verimliliğini en üst seviyeye taşıyacak transfer planı oluşturuyor ve süreç boyunca yaptığımız bilgilendirmelerle tedarik zinciri sürecini doğru şekilde yönetmenize yardımcı oluyoruz.

advanced divider

Siz de FCL ve LCL konteyner taşımacılığı konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız Denizyolu Taşımacılığı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih