ETGB Belgesiyle Global Pazarda Yerinizi Hızlıca Alın

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi anlamına gelen ETGB ihracat esnasında, çeşitli posta ya da hızlı kargo taşıyıcıları tarafından dijital ortamda düzenlenen bir beyan türü olarak ifade edilir. ETGB nedir sorusunun cevabı da bu şekilde verilebilir. Hızlı kargo taşıyıcıları, lojistik operasyonları gerçekleştiren operatörleri ifade etmektedir. Belirtilen elektronik ticaret gümrük beyannamesi sayesinde, kişiler mikro ihracat yaparak uluslararası pazarda kendilerine uygun bir yer edinebilmektedir.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi olarak ifade edilen ETGB, firmaların ihracat ya da ithalat yaparken lojistik operatörleri sayesinde beyan düzenlemesinin tanımıdır. Operatör ve hızlı kargo taşıyıcıları tarafından verilen bu beyanın belli başlı farkları bulunmaktadır. Bu beyanı diğer beyanlardan ayıran en önemli fark ise elektronik ortamda imzalanması olarak açıklanabilir. Aynı zamanda, beyan gümrük müşavirleri tarafından değil, lojistik operatörler tarafından düzenlenmektedir. ETGB, ithalat gönderileri için de rahatlıkla tercih edilebilen bir beyandır. Yurt dışından ithalat yapacak kişi ve kurumlar da ETGB yoluyla bu ticaret işlemlerini rahatça tercih edebilir. Taşıma operatörleri ve hızlı kargo temsilcilerinin beyan edebileceği elektronik ticaret gümrük beyannamesi, ticari değeri bulunmayan, bedelsiz numune içeren çeşitli ithalat gönderileri için de geçerlidir. İthalat yapması mümkün olan kişi ve kurumların ithalat gönderilerini elektronik ticaret gümrük beyannamesi eşliğinde beyan edebilmesi için bazı şartları sağlaması gerekmektedir.

ETGB kapsamında:

  • Brüt ağırlığı 300 kilogramdan az ve değeri 15 bin Euro’yu geçmeyen eşyalar,
  • Bedeli 150 Euro’yu aşmayan ve kişisel kullanıma mahsus olmak kaydıyla kitap ve diğer basılı yayınlar,
  • Değeri bin 500 Euro’yu geçmeyen ve brüt ağırlığı 30 kilogramı aşmayan, diplomatik veya yolcu eşyası olmamak kaydıyla serbest dolaşıma girişe konu olan ticari hacim ve mahiyeti olmayan eşya,
  • Şahsa ait ve şahıstan bir ay önce ya da gelişinden sonraki 3 aylık periyod içerisinde gelen kişisel eşyalar,
  • Kamu kurumlarına, müzelere, kütüphanelere ya da bilimsel çalışmalar gerçekleştiren, eğitim veren kurumlara gönderilen basılı yayınlar bulunmaktadır.

Eşya ya da yüklerin, elektronik ticaret gümrük beyannamesi kapsamında beyan edileceğinin onaylanması şartı da sunulmaktadır. Hızlı kargo ya da çeşitli operatörlere, yetkilendirme talimatının verilmesi ve verilen bu talimatın imzalanması gerekmektedir. Bu işlemler, yalnızca yetki belgesine sahip firmalar eşliğinde tamamlanabilir.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB)

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, e-ihracatı son derece tercih edilebilir, cazip bir seçenek haline getiriyor. E-ticaret ile uğraşan ve çeşitli ülkelere satış yapmayı arzu eden firmalar için maliyet avantajı sunan ETGB ihracat için son derece avantajlı bir konumda yer almaktadır. Çeşitli kolaylıkları da beraberinde getiren bu sistem sayesinde zaman ve maliyet avantajı sağlanması da mümkün hale gelmektedir. Gerekli şartların sağlanması halinde, ihracat yapmak isteyen firmaları çeşitli fırsatları da beraberinde getirmektedir. ETGB ihracat, mikro ihracat ya da hızlı ihracat olarak da bilinir. ETGB mikro ihracat kendine özgü kuralları olan, özel bir ihracat şeklidir. Bu beyanname yolu ile yapılması mümkün olan ihracat şeklinde brüt ağırlığı 300 kilograma kadar olan ürünün yurt dışına gönderilmesi mümkündür. Aynı şekilde yurt dışına gönderilecek olan ürünlerin 15.000 Euro bedelini aşmaması gereklidir. 

Bu şartlar sağlandığı takdirde, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi beyanı ile çeşitli ürünlerin yurt dışına ihracatının yapılması söz konusudur. ETGB beyanı ile mikro ihracat yapılabilmesi için gerekli şart ve belgeler söz konusudur. Dolaylı temsil yetki belgesi, mikro ihracat gönderi bilgi formu olarak adlandırılan iş emri, istenen belgeler arasında yer almaktadır. Maliyenin onay vereceği ihracat faturasının aslı ve ürünlerin yurt dışına gönderiminin mümkün olabilmesi için Türkçe faturaya uyumlu bir İngilizce belge gerekli olacaktır. Yurt dışına gönderilmesi planlanan ürünlerin gerekli belgeler eşliğinde, ihracatı gerçekleştirecek olan lojistik operatörüne teslim edilmesi gereklidir. Yapılacak olan bu teslimat sonrası elektronik ticaret gümrük belgesi eşliğinde mikro ihracat süreci de resmen başlamış olur. Bazı durumlarda ETGB yoluyla mikro ihracatın yapılması söz konusu değildir. Mikro ihracata dahil olmayan ihracat türleri arasında, tamire giden ürün, fuara giden ürün ve hariçte işleme yer almaktadır. ETGB kapsamına girebilmesi için ürünlerin yalnızca satış amaçlı yurt dışına gönderilmesi gereklidir.

ETGB Nasıl Yapılır?

Gümrük süreçlerini kolaylaştıran bir beyanname olarak ifade edilen ETGB belgesi standart yöntemlere göre çok daha kolay bir şekilde ihracat yapılmasını destekler. Mikro ihracat ya da hızlı ihracat olarak adlandırılması mümkün olan ihracat şekillerine destek veren Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, değeri 15.000 Euro’yu geçmeyen yüklerin kolay bir biçimde ihracata tabi tutulmasını sağlamaktadır. 300 kilograma kadar brüt ağırlığına sahip olan yükler de ETGB beyannamesi ile ihraç edilebilir. Bu noktada şartları karşılayıp ihracat yapmak isteyen kişi ve kurumlar, bakanlık tarafında operatörlük yetkisi verilmiş olan posta ve hızlı kargo firmaları sayesinde işlemlerini gerçekleştirebilir. 

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sayesinde gümrük beyanınızın ihracatçı tarafından onaylanmasına gerek kalmamaktadır. ETGB sayesinde gümrük işlemleri ciddi anlamda kolaylaşır. Anlaşma sağlanan operatör firma tarafından eşyalarınızın kapıdan teslim alınması da mümkündür. Ek olarak, gümrük beyanı da dahil olmak üzere tüm gümrük işlemleri bu operatör firma tarafından sizin adınıza yapılır. Eşyaların bu şekilde yurt dışına gönderilmesi mümkün olur. Aynı zamanda, ETGB yoluyla yapılan ihracat modellerinde, KDV iadesini almak da mümkündür.

Elektronik Ticaret Gümrük Belgesi Sorgulama

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile uluslararası ticaret yapmak isteyen firmalar, ETGB sorgulama yaparak sevk edilen ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak ister. Sorgulama işlemlerini yapmak isteyen firmaların, ilk olarak hizmet aldıkları lojistik firması ve müşteri temsilcileri ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Online yük sorgulama hizmeti sunulan web sitelerinde de konşimento numarasını beyannamenin sorgulanacağı ekranında yer alan bölüme yazdıktan sonra sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Böylece, ETGB beyannamesinin numarası ve tarihine rahatça ulaşılabilir. ETGB gümrük süreçlerini kolaylaştırdığı gibi, KDV iadesini de sağlamaktadır. ETGB ile ihracat yapan firmalar, aynı zamanda KDV iadesini alma hakkına eriştiğinden dolayı yapılan ihracat daha da avantajlı hale gelir. 

İhracat yapan kişiler, bu noktadan sonra nasıl KDV iadesi alacağını merak eder. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sonucu yapılması mümkün olan mikro ihracatta KDV iadesi alabilmek için tarafınıza gönderilen yazı ve belgeleri ilgili kurumlara ibraz ederek, yaptığınız ihracat sonucu KDV iadesini talep edebilirsiniz. Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için oldukça avantajlı olan bu ihracat modeli, ETGB sayesinde mümkün olur. Bu sayede global pazarda kendinize ait bir yer bularak rekabetçi gücünüzü ortaya çıkarabilirsiniz.

advanced divider

Siz de ETGB, mikro ihracat, e-ticaret ve hızlı kargo konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız ETGB Hizmetleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih