Uluslararası karayolu taşımacılığında AB ülkeleriyle yapılan ticaret, Türkiye’nin en önemli karayolu taşımacılığı rotalarının başında geliyor. Yunanistan ve Bulgaristan ile sınır komşusu olan Türkiye, bu iki ülkeden Avrupa’nın birçok ülkesine karayolu taşımacılığı gerçekleştirmektedir.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ticaret, çeşitli anlaşma ve mevzuatlar neticesinde düzenli bir şekilde ilerlemektedir. Avrupa Birliği’nin standartlarının sağlandığı bir dizi belgeler de taşımacılığın sorunsuz bir şekilde yapılmasına imkan sağlamaktadır.

EUR.1 Dolaşım Belgesi Ne İşe Yarar?

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında EUR.1 Dolaşım Belgesi, AB ve üçüncü ülkeler arasında yapılan ticari işlemlerde, ürünlerin gümrük vergilerinden muafiyetini sağlamak için kullanılan bir belgedir. Belge, AB’nin genel olarak tercihli ticaret anlaşmaları yürüttüğü ülkelerle yapılan ticarette kullanılmaktadır.

EUR.1 Dolaşım Belgesi, ürünün kaynağını doğrulayan belgedir ve ürünlerin üretim, imalat veya işleme yerinin AB veya tercihli ticaret anlaşması yürürlükte olan ülkelerden birinde olduğunu gösterir. Bu belge, ürünün gümrük vergisinden muaf olmasını sağlar.

EUR.1 Dolaşım Belgesi, ticari faturalar ve diğer belgelerle birlikte sunulur ve ihracatçılar tarafından verilir. Belgenin verilmesi için ürünlerin AB veya tercihli ticaret anlaşması yürürlükte olan ülkelerde üretilmiş veya işlenmiş olması gerekmektedir.

Ayrıca bu belge ürünlerin ihracatında önemli bir role sahiptir ve ihracatçılar için önemli bir avantaj sağlar. Bu belge, ihracatçıların ürünlerinin gümrük vergilerinden muaf olmasını sağlar ve ticarette rekabet avantajı kazanmalarına yardımcı olur.

EUR.1 Dolaşım Belgesini Kim Düzenler?

Türkiye’den Avrupa ülkelerine çıkışı mümkün kılan EUR.1 belgesi, mutlaka sahip olunması gereken belgelerin başında geliyor. İlgili yükler bu belgeyi isteyen ülkelere gönderilmeden önce ihracatı yapan firma tarafından tam ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. İhracatı yapan firma bu belgeyi doldurmadan önce ilgili taraftan tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde talep etmektedir.

Belge hazırlanırken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Belgede ilk doldurulacak kısımların başında ihracatı yapan firmaya dair bilgiler eksiksiz olarak girilmelidir. Daha sonra ihracı yapan ve ihracatın yapıldığı ülkeye ait tüm bilgiler de bu belgede yer almalıdır. Ayrıca taşınan ürünün menşe, miktarı ve özel durumu olup olmadığı da belgenin içinde yer alması gereken önemli bilgilerin başında geliyor.

Taşımacılığın hangi koşullarda yapılacağına dair bilgiler de mutlaka belgede olmalıdır. Havayolu ve karayolu taşımacılığı için bilgiler ayrı ve doğru bir şekilde girilmelidir. Ayrıca firmaya ait kısımlarda ilgili noktalara kaşe vurulması ve imza atılması eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.

EUR.1 Belgesi Nereden Alınır?

Ticaret için önemli belgelerin arasında olan EUR.1 Belgesi, ihracatçı firma tarafından temin edilmektedir.  Boş bir şekilde temin edilen bu belgenin ilgili kısımlarını doldurduktan sonra ihracatı yapan lojistik firmanız bu belgeyi gümrük idaresine teslim eder. Belgenin gerekli kontrolleri yapılıp onay aldıktan sonra kullanım için hazır hale gelir.

advanced divider

PAYLAŞ:

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih