Karayolu Taşımacılığında Servis Esnekliğinin Faydaları

Karayolu aracılığıyla taşınan yükler; taşıma kapasitesi, güzergah seçimi ve kapıya teslim avantajı başta olmak üzere operasyonel açıdan birçok esnekliğe sahiptir. Karayolu taşımacılığı, sunduğu bu özellikleriyle operasyon esnasında sıklıkla tercih edilen taşımacılık modları arasında yer almaktadır.

Sunduğu esnek, hızlı ve güvenilir hizmet ağı, karayolu taşımacılığının avantajları arasında yer almaktadır. Bu avantajlara ek olarak, parsiyel yük taşımacılığı sunma kabiliyeti de sıklıkla tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır. Bunlarla birlikte karayolu taşımacılığı ile şu artılar sunulur: yükün türüne ve özelliklerine uygun taşıma aracı bulmak çok daha kolaydır, bu sayede gideceği yere kadar ikinci bir elleçleme işlemi olmadan taşınabilir. Ülkemizin güçlü karayolu altyapısı ile özellikle yakın mesafelere ulaştırılacak ürünler için en hızlı taşımacılık yöntemleri arasında yer almaktadır. Yine ülkemizde bulunan karayolu taşıtları sayesinde araç tedariği hızlı bir şekilde yapılarak operasyona başlanabilmektedir. Karayolu taşımacılığı özellikleri arasında yer alan 7/24 yükleme ve boşaltma yapma avantajıyla operasyonların kısa sürede tamamlanmasını da sağlamaktadır.

Sadece uluslararası taşımalarda değil yurtiçi taşımacılık operasyonlarında da kullanılan karayolu taşımacılığı, intermodal ve multimodal taşıma opsiyonlarında da başarılı bir şekilde yer alarak kapıdan kapıya teslimat özelliği sunmaktadır. Globelink Ünimar, intermodal taşımacılık hizmetleri kapsamında sunduğu ro-ro taşımacılığı servisleriyle ile Fransa başta olmak üzere Güney Avrupa’nın tamamına hizmet sunmaktadır.

Karayolu Taşımacılığında Hangi Belgeler Kullanılır?

Her taşımacılık modunda olduğu gibi karayolu taşımacılığında da uyulması gereken yerel ve uluslararası kurallar mevcuttur. Bu kurallar arasında taşımacılık işlemleri için sahip olunması gereken belgeler de yer almaktadır. İlgili belgeler olmadan taşımacılık işleminin yapılması mümkün değildir. Aynı şekilde ilgili belgeye sahip olmadan taşımacılık yapmak çeşitli cezai işlemleri doğurmaktadır. Karayolu taşımacılığında kullanılan belgeler kısaca şunlardır: Karayolu Taşıma Belgesi (CMR) bir diğer adı kamyon konşimentosudur. Ticari Mallar Güzergah Anlaşması’nda yer alan ülkelere karayolu taşımacılığı yaparken bu belge kullanılmalıdır. Taşınan mala gelebilecek zarar, hasar veya kayıp durumlarında alıcı, gönderici ve taşıyıcı arasındaki yükümlülükleri belirten bir sözleşmedir. Üç kopya hazırlanarak alıcı, gönderici ve taşıyıcıya verilmelidir. FIATA Tesellüm Belgeleri nakliye makbuzu olarak da bilinir ve yalnızca karayolu taşımacılığında geçerlidir. Paket Postası Makbuzu eğer mallar posta ile gönderilecekse posta idaresinin düzenlediği belgedir. Tır karnesi ise malları taşıyacak tırın plakası, boş dolu oranı, bağlı çalıştığı firma gibi bilgileri gösterir. Karayolu taşımacılığı yönetmeliği karayolu ile gerçekleştirilen taşıma operasyonlarında uyulması gereken kuralları ve sahip olunması gereken belgeleri tanımlamaktadır.

Karayolu Taşımacılığı Kaç Çeşide Ayrılır?

Karayolu taşımacılığı çeşitleri operasyon özelliklerine göre çeşitli kategorilere ayrılabilir. Ürünlerin özellikleri, taşımanın yurtiçi mi yurtdışı mı olduğu, yük miktarı gibi kriterler göz önüne alınarak bir seçim yapılır. Örneğin operasyona konu olan ürünler bir taşıma aracını dolduracak miktarda değilse parsiyel taşımacılık tercih edilebilir. Bu sayede ürünler istenilen noktalara hızlıca ulaştırılabilir. Intermodal ve multimodal taşımacılıkta birden fazla taşıma modu entegre edilerek hızlı bir teslimat sağlanabilir. Karayolu taşımacılığı aynı zamanda bozulabilir ürün taşımacılığında da kullanılabilir. Isı ve nem kontrolü sağlayan iklimlendirme özelliğine sahip araçlarla ürünler ilk günkü tazeliğiyle istenilen noktalara ulaştırılmaktadır. Karayolu taşımacılığında kullanılan diğer çeşitler arasında; proje taşımacılığı, yurtiçi taşımacılık, e-ticaret lojistiği, paletli veya kolili genel taşıma, proje dışı taşıma, askılı tekstil ürünü taşımaları, komple ithalat ve ihracat yüklemeleri yer almaktadır.

Karayolu Taşımacılığında Hangi Araçlar Kullanılır?

Karayolu taşımacılığı yapılırken ürün özelliklerine bağlı olarak kullanılacak araçlar da değişkenlik gösterir. Karayolu taşımacılığında kullanılan araçlar arasında kamyon, kamyonet, tır, konteyner gibi opsiyonlar bulunmaktadır. Ürün özelliklerine göre kullanılacak araçların da özellikleri değişkenlik göstermektedir. Örneğin ürün bozulabilir özelliklere sahipse kamyon, kamyonet, tır veya panelvan tipi frigofirik araçlar kullanılır. Eğer taşıması yapılacak ürün bir iş makineyse düşük gövdeye sahip lowbed tercih edilebilir.

Globelink Ünimar alanında uzman kadrosu ve deneyimli operasyon ekibiyle gerekli tüm organizasyonun yapılması konusunda size destek olmaktadır. Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin istediğiniz her noktaya zamanında ve güvenli bir şekilde ulaşmasını istiyorsanız hemen teklif alabilirsiniz.

advanced divider

PAYLAŞ:

Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız Karayolu Taşımacılığı sayfamızı ziyaret edebilir, hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih