Havayolu Taşımacılığında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar
  • Ocak 13, 2022
  • Blog

Havayolu aracılığıyla ithalat ve ihracat en sık tercih edilen taşıma modları arasında yer almaktadır. Uzak mesafelere bile kısa süre içinde ürünlerin ulaştırılmasını sağladığı için pek çok avantaj sunar. Operasyonların doğru ve güvenli bir şekilde yapılması ve ithalat ihracat işlemlerinin sorunsuz yapılması için gümrük işlemleri gibi pek çok detaya da dikkat etmek gerekir. İhracı yapılacak ürünün Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun doğru tespit edilmesi önemlidir. Çünkü tüm süreç ve prosedürler buna göre belirlenir. GTİP’i ve ülke içi kararnamesi, yasası, tüzüğü belirlenen ihraç ürünlerinde, ithal ürünlerde olanın tersine gideceği ülkenin mevzuatı ve gerek duyulan belgelerin de araştırılması gerekir. Globelink Ünimar olarak, alanında uzman olan deneyimli kadromuzla havayolu ithalat ve ihracat süreçlerinde tüm detayları göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Havalimanı gümrük işlemleri başta olmak üzere sorunsuz bir operasyon için dikkat edilmesi gerekenler aşağıda detaylıca anlatılmıştır.

Maliyet Planlamasının Yapılması

İthal edilecek veya ihracı yapılacak ürünün maliyetini hesaplama konusunda GTİP numarası oldukça önemlidir. Havayolu taşımacılığı ile Dünyanın her yerine ürün gönderimi mümkündür; fakat bunların teslim süreleri ve operasyon maliyetleri birbirinden farklıdır. Operasyona konu ürünlerin özellikleri, ürünlerin hacim ve ağırlık bilgileri, yükleme ve varış noktaları, ürünlerin özel bir işlem gerektirip gerektirmediği gibi birçok faktöre göre maliyetlerde değişiklik görülür.

Taşınacak Ürünün Uygunluğu

İthalat ve ihracat yaparken ürünün hangi taşıma aracıyla gönderileceği büyük önem taşır. Havayolu taşımacılığı hızlı olmasından dolayı zaman hassasiyetine sahip ürün gönderimlerinde en çok tercih edilen ulaşım yöntemidir. Özellikle belirli bir süre içerisinde teslim edilmesi gereken ve uzak mesafelere gönderilecek ürünler için en uygun taşımacılık yöntemidir. Fakat taşınacak yükün havaalanı gümrük işlemleri süreci için uygun olması gerekir. Ürün, talep ve dağıtım süreçleri açısından havayolu taşımacılığında özellikle tercih edilen ürün grupları aşağıda kısaca listelenmiştir:

  • Bozulabilir (perishable) ürün grubuna dahilse,
  • Çabuk eskime durumu söz konusuysa,
  • Hemen teslim edilmesi gerekiyorsa,
  • Mevsimsel bir ürünse,
  • Ürünün çalınma, kırılma riski varsa,
  • Ürünlerin yüklenmesi konusunda özel bir hassasiyet gerekiyorsa.

Tercih Edilecek Teslim Şekli

Uluslararası ticaret işlemleri esnasında ürünleri kimin teslim alacağı, ürünlerin nereye teslim edileceği, masrafların kimin tarafından karşılanacağı gibi konular önemlidir. Havayolu ile gerçekleştirilen ithalat ve ihracat işlemlerinde de alıcı ve satıcının yükümlülükleri operasyon öncesinde belirlenmelidir. Gümrük işlemleri nasıl yapılır sorusuna cevap verilmesi için doğru teslim şeklinin seçilmesi oldukça önemlidir. Uluslararası ticarette teslim şekilleri ve tarafların yükümlülükleri Incoterms tarafından belirlenmiştir. Kullanılan teslim şekilleri kısaca aşağıda yer almaktadır:

  • İşyerinde teslim,
  • Taşıyıcıya masrafsız teslim,
  • Taşıması ödenmiş olarak teslim,
  • Taşıması ve sigortası karşılanmış olarak teslim,
  • Gümrük vergileri ödenmiş olarak teslim,
  • Belirlenen yerde teslim.

Yönetmeliklere Uygun Dış Ticaret

İthalat ve ihracat yaparken yönetmeliklere uygun davranmak son derece önemlidir. Aksi takdirde cezai işlemler uygulanabilir. Havayolu taşımacılığı ile yapılan ihracat ve ithalat işlemlerinde de diğer taşıma modlarında olduğu gibi en önemli işlemlerin başında gümrük işlemleri gelir. Gümrük çıkış işlemleri için gümrük beyannamesi, fatura, hangi taşıma aracında ne kadar ürün olduğunu gösteren çeki listesi ve dolaşım belgeleri olmalıdır. İlk olarak gümrük idaresine sevk etmeden malların ve belgelerin hazırlanması gerekir. Ardından mallar gümrüğe beyan edilir ve gümrük beyannamesi kabul edilerek kaydedilir. İhraç edilecek mal incelendikten sonra havayolu aracına yüklenir.

Gerekli Evrakları Hazırlamak

Gümrük giriş işlemleri ve diğer tüm işlemler için gerekli olan belgeler şunladır:

  • Yabancı fatura,
  • Geldiği ülke ve malın gideceği ülkeyi gösteren belge,
  • Çeki listesi,
  • Sigorta poliçesi,
  • ATR, EUR1 gibi uygun dolaşım sertifikaları
  • Taşıma belgesi olarak Airway bill havayolu konşimentosu.

Bu belgeler operasyondan önce hazırlanır ve süreç ilgili kişiler tarafından tamamlanır.

Globelink Ünimar olarak, alanında uzman olan deneyimli operasyon ekibimizle ürünlerinizin teslim alınma anından teslim edileceği noktaya kadar olan sürecini titizlikle planlıyor; en kısa sürede istenilen her noktaya güvenli bir şekilde teslim edilmesini sağlıyoruz.

advanced divider

PAYLAŞ:

Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız hizmetlerimizi inceleyebilir, hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Ağustos 28, 2024

    Stevedoring Nedir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Eski dönemlerden beri en yaygın ulaşım ve taşıma yöntemlerinden

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden