Intermodal Taşımacılığın Avantajları
  • Aralık 27, 2021
  • Blog

Lojistik operasyonlar esnasında yükün taşındığı kap değiştirilmeden birden fazla taşıma modunun kullanıldığı taşımacılık türüne intermodal taşımacılık adı verilir. Birden fazla taşıma modunun kullanıldığı bu sistemde ürünler üzerinde herhangi bir elleçleme işlemi yapılmadığı için daha verimli, çevre dostu ve hızlı şekilde çözüm sunulur. Sunduğu özellikleri bakımından oldukça fazla avantajı bünyesinde barındıran intermodal taşımacılık sıklıkla tercih edilmektedir.

İntermodal taşımacılığın sağladığı avantajlar aşağıda verilmiştir:

  • Zararlı gaz salınımını minimuma indirdiği için çevre dostu taşımacılık sunar.
  • Karayolu taşımacılığında daha az yakıt kullanımı sağlanır, aynı zamanda olası kaza ve hasar durumlarını önler.
  • Özellikle sınır geçişlerinde karşılaşılan bürokratik prosedürlerin hızlıca tamamlanması sağlanır.
  • Alternatif modların kullanılması ile birlikte hava ve yol koşullarında meydana gelecek olumsuzluklardan etkilenmeden operasyon gerçekleştirebilir.
  • Ürünler kısa teslimat süreleri ile teslim edilir.
  • Ürünlerin bulunduğu taşıma kabı değişmediği ve herhangi bir elleçleme işlemi yapılmadığı için daha az işgücü ile operasyon tamamlanır.
  • Taşıma modları tercih edilirken birbirlerine uyumlu olmalarına dikkat edilir; böylece risk en aza indirilir.
  • Lojistik operasyon esnasında her aşama takip edildiği için süreç tüm şeffaflığı ile izlenebilmektedir.

Intermodal taşımacılık avantajları sayesinde pek çok firmanın tercih ettiği bir taşımacılık yöntemidir. Globelink Ünimar, sunmuş olduğu intermodal taşımacılık çözümleri ile müşterilerinin yüklerini çevre dostu, hızlı ve güvenilir bir şekilde istenilen her noktaya güvenli bir şekilde teslim etmektedir.

Intermodal Taşımacılık Nasıl Yapılır?

Intermodal taşımacılık esnasında değişen tek şey, yükün taşındığı araçtır. Örneğin demiryolu ile başlayan bir sevkiyat daha sonra denizyoluna aktarılabilir. Eğer yük araç ile aynı şekilde yeni araca biniyorsa, intermodal taşımacılık yapılmış olur. Yükler, genellikle konteyner gibi taşıma kapları içine yüklenir. Intermodal taşımacılık örnekleri eşyaların en doğru araçla, en doğru şekilde varış noktasına iletilmesini sağlar.

Havayolu, karayolu, denizyolu ve demiryolu taşımacılığı dahil olmak üzere tüm taşıma modlarını aynı anda bu intermodal taşımacılıkta görmek mümkündür. Sunduğu avantajlarla birlikte özellikle uluslararası taşımacılıkta sıklıkla tercih edilmektedir. Globelink Ünimar, müşterilerinin yüklerini, demiryolu, denizyolu ve karayolu servisleri ile entegre ederek başta İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa, İrlanda, İspanya ve İtalya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine göndermektedir. Demiryolu taşımacılığında ise Türki Cumhuriyetler’e gerek vagon gerekse de konteyner taşımacılığı faaliyetleri sunmaktadır.

Intermodal Taşımacılığın Özellikleri Nelerdir?

Güvenlik, hız ve çevre dostu özellikleri ile ön plana çıkan intermodal taşımacılık özellikleri ile sıklıkla tercih edilmektedir. Firmaların bu modu tercih etmesinde avantajlı özelliklere sahip olması büyük bir etkendir. Aşağıda intermodal taşımacılığın başlıca özellikleri sıralanmıştır:

  • Intermodal taşımacılıkta yük yeni bir taşıma aracına yüklendiğinde elleçleme yapılmaması oldukça önemlidir.
  • Modlar arasında ekipmanlar serbest bir şekilde değişebilir. Örneğin; demiryolu aracı denizyolu aracına binerek taşıma yapabilir.
  • Intermodal taşımacılıkta yükler, ilk başta konuldukları taşıma kabından başka bir kaba konulmazlar. Teslimat yerine varana kadar aynı taşıma kabının içinde taşınır.
  • Taşımacılık esnasında kullanılacak tüm taşıma modları için farklı taşıma araçları kullanılır.

Intermodal taşımacılık nedir sorusuna bu özellikler ile cevap verilebilir. Özetlemek gerekirse; intermodal taşımacılığı diğer taşımacılık türlerinden ayıran en önemli özelliği, bir yükün aynı taşıma ünitesinde birden fazla taşıma aracıyla teslimat noktasına ulaşmasıdır.

Intermodal ve Multimodal Taşımacılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Intermodal ve multimodal taşımacılık arasındaki en temel fark; yüklerin başlangıçta konuldukları kaptan başka bir kaba aktarılıp aktarılmamalarıdır. Intermodal taşımacılık gereklilikleri bakımından yüklenen ürünlerin bulunduğu taşıma kabının teslimat noktasına varana karar ağzının açılmaması önemlidir. Yükleme işlemi tek seferde yapılarak ürünler elleçlenmeden birden çok taşıma modunda işlem yapılır. Multimodal taşımacılıkta ise yükler farklı taşıma kaplarına konularak birden fazla taşıma yoluyla transfer edilir. Ayrıca iki taşıma yönteminde, yapılan sözleşmeler ve yetki alan firmalar bakımından da farklılıklar görülür. Multimodal taşımacılıkta tüm taşıma yolları ve süreçler tek bir kanaldan yürütülür.

Intermodal taşımacılık yapan firmalar arasında sunduğu hizmet ve koşulsuz müşteri memnuniyeti anlayışıyla ön plana çıkan Globelink Ünimar, müşterileri için en uygun taşıma alternatiflerini analiz ederek hızlı, güvenilir ve esnek lojistik çözümleri sunar.

advanced divider

PAYLAŞ:

Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız hizmetlerimizi inceleyebilir, hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih