Karayolu yük taşımacılığı planlanırken yükün özellikleri, ağırlığı, teslimat noktası gibi değişkenlere göre uygun araç seçimi yapılması oldukça önemlidir. Karayolu taşımacılığı esnasında kullanılabilecek pek çok farklı araç alternatifi mevcuttur. Aşağıda bu araçlarla ilgili kısaca bilgi verilmiştir:
- Kamyon: İzin verilen yüklü ağırlığı 3.500 kilogramdan fazla olan, yük taşıma amacıyla üretilen motorlu araçlardır. Kamyonların kullanım amaçlarına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. En çok bilinenleri arasında damperli kamyon, çekici kamyonu, kapalı kasa kamyon, inşaat kamyonları, tanker kamyonu yer almaktadır. Fransızca Uluslararası Karayolu Taşımacılığı anlamına gelen Transports Internationaux Routiers’in baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma olan ve mavi TIR plakası taşıyan nakliye araçları da tır olarak bilinir.
- Kamyonet: İzin verilen yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşıma amacıyla kullanılan motorlu araçlar kamyonet olarak adlandırılmaktadır. Maksimum ağırlık sınırlaması ile kamyonlardan ayrılan kamyonetler genellikle kısa mesafe taşımacılık operasyonlarında tercih edilirler.
- Treyler: Römork veya dorse olarak da bilinen treylerler, motorlu araç tarafından çekilen ve bağlantı aparatları ile araca bağlanan yük taşıma amaçlı karayolu araçlarıdır. Her türlü yükün taşımacılığında kullanılan treylerler de kendi içerisinde kullanım amaçlarına göre farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar arasında en bilinenleri düz dorse, jumbo dorse, açık dorse, jumbo açık dorse, lowbed ve kamyon+romörk’dür.
- Konteyner: Ürünlerin güvenli ve hasarsız bir şekilde taşınması amacıyla üretilmiş, uluslararası standartlara sahip taşıma araçlarıdır. Karayolu, demiryolu ve denizyolu ile yapılan taşımacılık operasyonlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Hacmi, kullanım amacı, işlevi ve özellikleri bakımından farklı gruplara ayrılmaktadır. Temel olarak 20 feet ve 40 feet olmak üzere iki kategoriye ayrılsa da High-Cube, Open Top, Reefer, Flat Rack, Collapsible Flat Rack ve Platform konteynerler de lojistik operasyonlarda tercih edilmektedir.
Karayolu Taşımacılığı Yükleme Ekipmanları Nelerdir?
Karayolu taşıma araçları için yükleme yaparken bazı ekipmanlardan faydalanılmaktadır. Elleçleme aşamasında kullanılan bu ekipmanlar yardımıyla yükler daha kolay ve hızlı bir şekilde yüklenebilir. Bu ekipmanlar aşağıda anlatılmıştır:
- Transpaletler: Özellikle kısa mesafe yük taşımacılığı işlemlerinde kullanılan transpaletler insan gücü, motor veya akü ile çalışabilirler. Paletlenmiş yüklerin elleçlenmesinde kullanılan ve iki çatallı yapıya sahip olan transpaletler genellikle düz zemin yapısına sahip depolama alanlarında kullanılmaktadır.
- Rampalar: Rampalar, taşıma araçları ile yükleme ve boşaltma yapılan alanın aynı yükseklikte olmasını sağlayarak süreçlerin daha hızlı tamamlanması sağlamaktadır. Rampaların özellikleri ve kapasiteleri tesisin özellikleri dikkate alınarak özelleştirilebilir. Özellikle taşıma araçlarının yükleme ve boşaltma süreçlerini kolaylaştırıcı bir işleve sahiptir.
- Forkliftler: Çatalları aracılığıyla yüklerin bir noktadan başka bir noktaya taşınmasını sağlayan makinelere forklift denilmektedir. İnsan gücüyle hareket ettirilen modelleri olduğu gibi motorlu versiyonları da mevcuttur. Kapasiteleri bir tondan doksan tona kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Paletlerin üzerinde ağır yükleri koymak, kaldırmak ve istiflemek için kullanılır. Hem depo içi hem de yüklemede kolaylık sağlar.
- Vinçler: Büyük boyutlu ve hacimli yüklerin taşınması, yüklenmesi ve boşaltılması işlemlerinde kullanılır. Kullanım amacına bağlı olarak çeşitli versiyonları bulunmaktadır.
Karayolu taşımacılığında kullanılan araçlar, yukarıda belirtilen ekipmanlar sayesinde daha hızlı ve güvenli şekilde doldurulup boşaltılabilmektedir.
Karayolu Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Karayolu taşımacılığı, esnek ve güvenli bir taşımacılık yöntemi olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Sağladığı kapıdan kapıya teslim özelliği ile sıklıkla tercih edilir. Ayrıca diğer taşımacılık yöntemleriyle entegre olabilmesi de teslimat esnekliği açısından avantaj yaratmaktadır. Havayolu, demiryolu ve denizyolu taşımacılığı ile yapılan gönderimlerin hedeflerine ulaştırılması için karayolu yük taşımacılığı yaparken kullanılan araçlar tercih edilebilir. Ürünlerin teslim adresine ulaştırılmasında karayolu taşımacılığına başvurulur.
Karayolu taşımacılığı yapılırken öncelikle taşımacılıkla ilgili tüm belgelerin hazır olması gerekir. Eğer farklı bir ülkeye gidecekse gümrük tarafından talep edilen belgeler de düzenlenmelidir. Ardından ürünlerin araçlara yüklenmesi aşaması gelir. Bu aşamada ürünlerin cinsine göre farklı yükleme şekilleri uygulanır. Örneğin bir taşıma aracını dolduracak yüke sahip olmayan firmalar sıklıkla parsiyel taşımacılıktan faydalanmaktadır. Ayrıca karayolu taşımacılığı araç tipleri arasından da yüke uygun olan tercih edilir.
Karayolu Taşımacılığında Kullanılan Araçların Avantajları Nelerdir?
Karayolu taşımacılığı yapılırken kullanılan yük taşıtları pek çok avantaj sunmaktadır. Örneğin; diğer taşımacılık türlerinde kullanılan araçlara kıyasla daha esnek teslimat avantajına sahiptir. Karayolu araçları yerel otoritelerin ve altyapıların izin verdiği kadar esnek bir şekilde taşımacılık yapabilir. Herhangi bir taşımacılık yöntemiyle taşınan mallar karayolu araçlarına yüklenerek adrese götürülür ve kullanılacak araçların çeşitliliği ile mesafe fark etmeksizin daha esnek taşıma imkanı sunar.
Uluslararası karayolu taşımacılığı mevzuatı ile uluslararası taşımacılıkta kullanılan karayolu araçları standarda bağlanmıştır. Araç tipi bakımından geniş bir çeşitliliğe sahip olduğu için farklı ürünleri taşımayı mümkün kılar. Globelink Ünimar, karayolu taşımacılığında sahip olduğu deneyim ile müşterilerinin farklı transfer ihtiyaçlarına yanıt verme konusunda alternatif yöntemler sunmaktadır.