Lojistik Sektöründe Rekabet Algısı

Günlük yaşantımızın en önemli parçalarından biri de lojistik faaliyetleridir. Tükettiğimiz pek çok ürün ve kullandığımız birçok hizmet bizlere ulaşırken, lojistik süreçlerin içinden geçerek önümüze gelir. Sahip olduğumuz arabanın bir parçası arızalandığı zaman, yetkili servise götürdüğümüzde, bu parça yurtdışında üretiliyorsa, bunu temin etme süreci ve maliyeti satın aldığı lojistik hizmetin ne kadar etkin olduğuna bağlıdır. Eğer bu araba, yedek parçasını bir hafta beklerse demek oluyor ki, biz gündelik yaşantımızda çok kullandığımız bir araçtan en az bir hafta fayda alamayacağız. Buda belki yapacağımız bir seyahati, okula bırakacağımız çocuğumuzu, teslim etmemiz gereken hammaddeyi, kısaca araçsızlıktan ötürü hayatımızda oluşacak zaman ve para kaybını etkileyecektir. Aracımız yokken başka toplu taşıma araçlarına ekstra para harcamamıza sebep olacaktır.

Yukarıdaki küçük paragraf aslında lojistiğin hayatımıza direkt etkisini göstermektedir. Tabi burada daha çok para ve zaman kaybı kısmı ön plana çıkıyor. Burada biz devreye giriyoruz. Gereken parçanın getirilmesi, gümrük işlemlerinin tamamlanması ve malzemenin sorunsuz olarak önce yetkili servise ve sonrasında da nihai alıcıya ulaşmasındaki süreçte, kaliteli ve hızlı servisimizi ortaya koyarak müşterimizi memnun etmeyi birincil hedef yaptık.

Çoğu zaman rekabet kavramı bize ucuz hizmet yada ürün almayı çağrıştırsa da, işin boyutu maliyetten öte kaliteli servisi, uygun fiyata satın alma olduğu gerçeğini bize gösteriyor.

Peki nedir lojistikte kalite? Tek bir cümle ile açıklayacak olursak “ağır işleyen lojistik süreçlerini yalın ve hızlı hale getirmektir.” Bunun birinci prensibi lojistik firmalarının, müşterisinin memnuniyetini ve tatminini sağlamasıdır.

İlk araba örneğinde olduğu gibi şayet lojistik servis sağlayıcısı, ucuz fiyata yavaş işleyen servis sunarsa, yetkili servisin müşterisi olan arabanın sahibi zarar görecektir. Buda neticede o servis için müşteri memnuniyetsizliği yaratacaktır. Kaybeden hem yetkili servis, hem de onun lojistik tedarikçisi olacaktır.

Günümüzde, lojistik servis alıcıları için, hizmetin maliyetinden ziyade kalitesi ve güvenilirliği ön planda olmaya başlamıştır. Malzemenin zamanında, eksiksiz istenilen yere istenilen koşullarda ulaştırılması önem taşımaktadır. Bu yüzden bir lojistik servis sağlayıcının, lojistik kullanıcısının önce hangi ihtiyaçlara gereksinim duyduğunu tespit etmesi gerekmektedir. Bunun üzerine gerekli lojistik çözümleri, taşımacılık modellerini optimum şekilde fiyatlandırması en doğru yoldur. Burada da hizmet rekabeti ortaya çıkıyor. Önemli olan rekabette kalitenin felsefesini günlük yaşamımızla birleştirip maksimum faydanın ve yüksek müşteri memnuniyetinin sağlanmasını tarif edebilmektir. Ayrıca verdiğimiz kaliteli hizmet, hizmet verdiğimiz sektörlerin de kendi sektörlerindeki rekabet gücünü arttırmalarında da büyük önem teşkil ediyor.

Lojistik rekabetinizin gücü, müşterilerinizi kendi sektörlerinde ne kadar rekabetçi yapabileceğinize bağlıdır.

Globelink Ünimar olarak, sizlere stok yönetimi, parsiyel taşımacılık, komple taşımacılık, havayolu hizmeti, denizyolu hizmeti, entegre lojistik ve  gümrükleme hizmetlerimizle optimal çözümler sunmayı hedefledik. Bizim için önemli olan her zaman kaliteyi ön planda tutan, kurumsal yapımızla tamamen müşteri odaklı hizmet anlayışımızla sektörde rekabeti arttırarak sektörümüzü de ileri seviyelere taşımada öncü bir firma olmak amacındayız.

advanced divider

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih