İhracat şekillerinden biri olarak ifade edilen mikro ihracat yurt dışına yapılan ticarette brüt ağırlığı 300 kilogramdan az, değeri de 15.000 Euro’dan fazla olmayan ürünlerin gönderimlerini kapsar. 15.000 Euro, KDV gibi çeşitli vergi ve faturaların yansıma ücreti dışındadır. Mikro ihracat, ETGB olarak adlandırılan Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile sağlanan bedelli ihracat kategorisinde yer almaktadır. Yurt dışına ürün satışı gerçekleştirerek ihracat yapmak isteyen firmalar, mikro ihracatı tercih ettikleri takdirde çeşitli avantajlar elde eder.
Mikro ihracatın avantajları nelerdir?
- Gümrük müşavirliği hizmet bedeli oluşmaz,
- Çıkış ambar ücreti talep edilmez,
- İhracatçılar birliği kaydı zorunlu değildir,
- Beyanname arşivi gerekli değildir.
Bu noktada, mikro ihracat nedir sorusu akıllara takılabilir. Mikro ihracat, brüt ağırlığı 300 kilogramdan az ve değeri katma değer vergisi (KDV) hariç 15.000 Euro’dan fazla olmayan ürünlerin ülkemizden yurt dışına satışına verilen isimdir. Elektronik ticaret olarak bilinen e-ticaret kavramı gelişim gösterdikçe mikro ihracat kavramı da doğru orantıda gelişim sağlamaktadır. Artan talep, istek ve ihtiyaçların değişmesi mikro ihracat yönteminin daha çok tercih edilmesinin önünü açmaktadır.
Mikro ihracat neleri kapsar?
- Brüt ağırlığı 300 kilogramdan az ve değeri 15 bin Euro’yu geçmeyen eşyalar,
- Bedeli 150 Euro’yu aşmayan ve kişisel kullanıma mahsus olmak kaydıyla kitap ve diğer basılı yayınlar,
- Değeri bin 500 Euro’yu geçmeyen ve brüt ağırlığı 30 kilogramı aşmayan, diplomatik veya yolcu eşyası olmamak kaydıyla serbest dolaşıma girişe konu olan ticari hacim ve mahiyeti olmayan eşya,
- Şahsa ait ve şahıstan bir ay önce ya da gelişinden sonraki 3 aylık periyod içerisinde gelen kişisel eşyalar,
- Kamu kurumlarına, müzelere, kütüphanelere ya da bilimsel çalışmalar gerçekleştiren, eğitim veren kurumlara gönderilen basılı yayınlar bulunmaktadır.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Geleneksel ihracat sistemi yapıldığı zaman gümrük müşavirliği hizmeti sonucu artan maliyetler söz konusu olur. Bu sebeple masraflı ve bürokrasi gerektiren bir iştir. Mikro ihracat ise geleneksel ihracat sisteminden uzak, daha avantajlı bir yöntemdir. 15.000 Euro altında değeri olan ürünleri, mikro ihracat yöntemi ile yurt dışına gönderebilir, ticaret hacminizi büyütebilirsiniz. Geleneksel ihracat ile kıyaslandığı zaman mikro ihracat çok daha avantajlı konumda yer alır. Bu sebeple akıllara mikro ihracat nasıl yapılır sorusu gelebilir. Kişi ve kurumlar, yurt dışı satışlarını elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenleme yetkisine sahip olan kuruluşlar sayesinde yaparak yüksek oranda maliyet ve zaman avantajı elde eder. Küçük çaplı işletmelere sahip olan kişiler, mikro ihracat yönteminden faydalandığı takdirde avantajlar elde edebilir. Yurt dışına ticaret yapacak kadar fazla ürün üretmeyen işletmeler, tercihlerini mikro ihracattan yana kullandığı zaman ticaretlerini sürdürebilme fırsatı elde eder.
Mikro ihracat yapanlar eğer ETGB düzenleme yetkisine sahip olan kargo firmaları ile çalışırsa, ihracatlarını yapabilmek için bazı adımları uygulamalıdır. Üretilen ürünlerin Türkçe faturasını hem orijinal hem de İngilizce kopyasını kargo şirketine teslim etmelidir. Elektronik ticaret gümrük beyannamesi sistemi ile yapılan mikro ihracat faaliyetlerinizde KDV tutarını geri alma durumu söz konusu olabilir. Verilen ETGB sorgu numarası sayesinde KDV tutarını rahatlıkla geri alabilirsiniz. Mikro ihracatı yapacak olan kurum, yetkisi dahilinde satıcı ile birlikte çeşitli sorumluluklara sahiptir. Yurt dışına gönderimi sağlanacak olan ürün ve hizmetlerin sayısı, türü ve diğer tanımlarını eksiksiz bir şekilde raporlayıp beyan etmelidir. Brüt ağırlığı en fazla 300 kg olarak belirtilen ürünleri, mikro ihracat yaparak yurt dışına göndermek mümkündür. Bu şartlar sağlandığı takdirde ürünler, elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile yurt dışına gönderilir.
Mikro İhracat için Gerekli Belgeler
Geleneksel ihracat yöntemlerine göre daha az ağırlığa ve hacme sahip ürünlerin yurt dışına rahatça aktarılmasını sağlayan mikro ihracat, çeşitli amaçlara sahiptir. Mikro ihracatın en temel amacı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin de yurt dışına ürünlerini göndermesine yardımcı olmaktır. Gümrük işlemlerinin getirisi olarak ifade edilen çeşitli masrafların mikro ihracatta yer almaması, özellikle KOBİ’lerin bu ihracat yöntemini tercih etmesini sağlar. Mikro ihracat ile amaç, küçük ve orta büyüklüğe sahip işletmelerin uluslararası ticarette yer edinmesini sağlamaktır. Ayrıca, gelişen teknoloji ve tüketici isteklerine paralel olarak e-ticaret ortamında ürün alım satımının da kolay hale gelmesi, mikro ihracata olan talebi de arttırmaktadır.
Daha kolay ve masrafsız olarak gerçekleştirilen mikro ihracat için gerekli belgeler söz konusudur. İlk olarak mikro ihracat yapacak kişilerin dolaylı temsil yetki belgesine sahip olması gerekmektedir. Ardından mikro ihracat gönderi bilgi formuna ihtiyaç bulunmaktadır. Mikro ihracat gönderi bilgi formu, ETGB formu olarak da adlandırılır. Maliyeden onaylı olması gereken Türkçe faturanın aslı veya e-arşiv hali gereklidir. Mikro ihracat beyannamesi için gönderimin yapıldığı ülkede beyan için kullanılacak İngilizce veya Almanca faturaya da ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer Avrupa Birliği ülkelerine mikro ihracat yapılması söz konusuysa, serbest dolaşımdaki ihracata konu malların gümrük muafiyetinden faydalanılması için ATR belgesi de hazırlanmalıdır. Bu belgeler dahilinde, mikro ihracat işlemini yapabilirsiniz.
Mikro İhracatın Sunduğu Avantajlar
Mikro ihracat, büyük ölçekli işletmeler ile birlikte küçük ve orta büyüklüğe sahip işletmeler için de son derece avantajlı bir sistemdir. Mikro ihracat şartları arasında, gönderilecek olan ürünlerin brüt ağırlığının 300 kilogramdan az olması yer alır. Çeşitli avantajlar sunan mikro ihracat yönteminde gümrük müşavirliği hizmet bedeli oluşmaz. İşlemlerin tamamlanması için mikro ihracat tutarı 15.000 Euro’nun altında yer almalıdır. Mikro ihracat yoluyla yurt dışına göndereceğiniz ürünlerden KDV iadesi almaya hak kazanabilirsiniz. Alıcıların ürünlerini çok daha hızlı şekilde teslim alma fırsatı sunan mikro ihracat sisteminde, ihracatçılar birliği kaydı zorunlu değildir.
Siz de ETGB, mikro ihracat, e-ticaret ve hızlı kargo konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ve sağlıklı bir şekilde ulaşmasını istiyorsanız ETGB Hizmetleri sayfamızı ziyaret edebilir, size özel müşteri temsilcimizden hemen teklif alabilirsiniz.