Sürdürülebilir Bir Büyüme İçin Cinsiyet Dengeli Liderlik Olmazsa Olmaz
  • Kasım 20, 2022
  • Blog

Kuruluş amaçları içinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmayı hızlandıracak farkındalık ve destekleyici faaliyetler düzenlemek olduğunun altını çizdiği röportajıyla Argemonia’nın yeni sayısına konuk olan PWN Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Satun Olsun, “Refah toplumu için cinsiyet dengeli liderlik, olmazsa olmaz.” diyor.

Aylin Satun Olsun, 21. yüzyılın yaşam standartlarında ülkemizdeki kadınların durumunun kaygı verici olduğunu ve ayrımcılık yerine kapsayıcılık ve fırsat eşitliğinin sosyal yaşamın her alanında olması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu amaçla yıllardır Eşitlik Elçisi CEO projeleri ile iş dünyasında özellikle erkek CEO’ları toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sorumluluk almaya davet ettiklerini paylaşan Satun Olsun ile PWN Istanbul’un faaliyetlerini ve projelerini konuştuk.

PWN Istanbul’un kuruluş amaçlarını ve faaliyet alanlarını sizden dinlemek isteriz. Nasıl bir takımınız var?

EPWN (Avrupa İş Kadınları Ağı), 2003 yılında Paris’te kuruldu. Yaptığı başarılı çalışmalarla sadece Avrupa’da değil; Orta Doğu, Amerika ve Güney Amerika’da da tanınan bir iş profesyonelleri ağı hâline geldi. PWN, kadın ve erkekler için güvenilir, ulaşılabilir, samimi bir gelişim platformu olmanın yanı sıra profesyonel bir network ağı imkânı da sunuyor. Kuruluş amaçları içinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmayı hızlandıracak farkındalık ve destekleyici faaliyetler düzenlemek, kadın istihdamını ve iş dünyasında kadın temsil oranını artırmak, kadınların liderlik gelişimini desteklemek, cesaretlendirmek ve iş-özel hayat dengesi bağlamında farkındalık yaratacak çözümler oluşturmak bulunuyor.

Türkiye’de 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren PWN Istanbul, kurumsal üyeleri ile 350 kadın ve erkek profesyonelden oluşan bir üye grubuna sahip. Şu ana kadar yaptığı projelerle farklı sektör ve uzmanlık alanında kadın profillerine ulaşarak 3 bin 700’den fazla katılımcıyı bir araya getirdi. PWN Istanbul’da tüm projeler, farklı sektör ve uzmanlıklarda, farklı yaş gruplarındaki üyeler tarafından gönüllü olarak yürütülüyor. Üye profilimizin yüzde 34’ünü C-Level yöneticiler oluşturuyor. PWN Istanbul’da tüm çalışmalar çember mantığı ile esnek ve etkileşim odaklı yürür. Gönüllü liderlerimiz, iki yıllık stratejik plan doğrultusunda çalışma gruplarımızla projelerimizi gerçekleştirmeye çalışıyor. Üye etkileşim, etkinlik, kurumsal paydaşlar, çeşitlilik ve kapsayıcılık, stratejik iş birlikleri, girişimcilik, teknoloji, pazarlama, mentorluk, PWN Gençlik gönüllü çalışma gruplarımızdan bazıları.

Türkiye’de cinsiyet dengeli liderlik oranlarını ve yıllar içindeki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sürdürülebilir bir büyüme ve refah toplumu için cinsiyet dengeli liderlik, olmazsa olmaz. Dünya Ekonomik Forumu’nun her sene yayımladığı Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda Türkiye, üç sıra daha düşerek 133. sırada yer aldı. Bu, kadınların daha fazla fakirleşmesi anlamına geliyor. Daha az kadın siyasette yer alıyor, daha az kadın istihdamda uzun süreli kalabiliyor, daha çok kadın çocuk yaşta hamile kalıp hayatını kaybedebiliyor. 21. yüzyılın yaşam standartlarında ülkemizde kadınların durumu kaygı verici. Refah bir toplum için ayrımcılık yerine kapsayıcılık ve fırsat eşitliğinin sosyal yaşamın her alanında olması gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği için farkındalık ve birliktelik önemli. Bu sebeple yıllardır Eşitlik Elçisi CEO projemizle iş dünyasında özellikle erkek CEO’ları toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sorumluluk almaya davet ediyoruz. 100’ün üzerinde CEO bu çağrımıza cevap verdi ve eşitlik elçimiz oldu. Son iki yıldır gençlere özellikle önem veriyoruz. Üniversitelerde eşitlik elçisi öğrencilerimiz, cinsiyet eşitsizliği konusunda farkındalık yaratacak faaliyetlerde bulunuyor. PWN Akademi bünyesinde kurumlarla ve gençlerle eğitimlerimiz devam ediyor.

İş yaşamındaki esneklik uygulamalarının ve yeni çalışma modellerinin orta vadede kadınları pozitif etkileyeceğini düşünüyorum.

PWN Istanbul olarak kadınlara nasıl bir gelişim fırsatı sunuyorsunuz?

PWN’de hem global hem de yerel gelişim fırsatlarından yararlanmak söz konusu. Kuruluşumuzdan itibaren mentorluk ve araştırma raporları, her sene düzenli olarak yürüttüğümüz faaliyetler. Mercer iş birliği ile Kadın Parladıkça araştırması, iki senede bir düzenleniyor ve stratejik ortak olarak bu araştırmaya destek oluyoruz. Geçtiğimiz yıl akran mentorluğu, tersine mentorluk ve üniversite öğrencileri mentorluğu sürecinde 300 mentor eşleşmesi gerçekleştirdik.

Üyelerimiz arasındaki etkileşimi ve sosyal öğrenmeyi hızlandırmaya çok önem veriyoruz. Yaklaşık bir buçuk yıldır Kadın Çemberleri uygulamamızda 170 üyemiz, yedi kişilik gruplar hâlinde sekiz haftalık iletişim çemberlerine dâhil oldu. PWN Akademi kapsamında eşitlik, kapsayıcılık ve öz farkındalık temelli eğitim ve atölye çalışmaları düzenliyoruz. Global ölçekli IE School iş birliği ile düzenlenen VEP (Online Girişimcilik Programı) ise üçüncü yılına giriyor. Sektörel programlar da düzenliyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ve PWN Istanbul tarafından UN SDSN ile Awen for Us desteğinde hayata geçirilen Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Programı’nın ilk etabı başladı. Program kapsamında PWN Istanbul üyesi ve gönüllüsü pek çok sağlık ve ilaç şirketinin üst düzey liderleri, katılımcılarla bir araya geliyor. Programda Harvard Üniversitesi ilave modülleri ile “Liderlikte Kadın: Yükselen Liderler” çevrim içi sertifika programı tamamlama olanağı da sunuluyor. Bu program bizi çok heyecanlandırıyor. Sektörde yetenek gelişimi ile network açısından önemli bir katkı sağladığını söyleyebilirim.

PWN Istanbul tarafından kadınlara sağlanan destek programlarının avantajlarından bahseder misiniz?

PWN Istanbul’un destek programlarının oldukça etkin olduğunu söyleyebilirim. Programlarımızdan faydalanan üyelerimizin öz farkındalığının arttığı, kişisel ağlarını daha etkin kullandığını program değerlendirme sonuçlarından görüyoruz. Genel memnuniyet seviyesi yüzde 93-97 arasında değişim gösteriyor. Programdan aldığı destekle terfi eden, farklı kariyer rotalarını tercih eden üyelerimizi görmek ve neredeyse tüm katılımcılarımızın programlarımızı tavsiye etmesi bizi de mutlu ediyor ve cesaretlendiriyor. PWN Istanbul, kadınlara doğal bir paylaşım ve öğrenme ortamı sağlıyor. Farklı sektörlerden bir araya gelen kadınlar, benzer kaygıların, sorunların olduğunu görüyor ve birbirlerine destek olarak zor dönemleri atlatabildiklerini görünce bu sosyal ortamdan motive oluyor.

PWN Istanbul’un kısa ve orta vadeli hedefleri, stratejileri ve projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

PWN Istanbul olarak stratejik planımız Bağ Kuran Network, Harekete Geçiren Network ve Etki Yaratan Network olmak üzere üç alandan oluşuyor. Üyelerimiz arasında bağ kurmak ve etkileşim yaratmak bizim için önemli. Kadınları cesaretlendirmeye ve iyi hissettirmeye çalışıyoruz. Aylık çevrim içi ve yüz yüze etkinliklerimiz, mentorluk hizmetlerimiz ve kadın çemberlerimiz devam edecek.

Yeni dönem stratejik planında daha fazla kurumsal paydaş yerine, mevcut paydaşlarımızla etki alanımızı güçlendirecek programlara odaklanıyoruz. Sağlığa Yön Verecek Liderler programımız, Eşitlik Elçileri, Genç PWN girişimimiz bu dönemde odak noktamız. Ayrıca 2021 yılında girişimcilik çalışma grubumuzu kurduk. Burada odağımız, ergenlik çağından başlayarak gençlerin inovasyon ve yaratıcılık yetkinliklerini geliştirmek ve teknoloji alanında cesaret vermek. Aynı zamanda STK dünyasını onlara tanıtmak ve gönüllü projelerimizde onlarla birlikte olmayı seviyoruz. Etki alanımızda paydaş iş birliklerine önem veriyoruz. Datassist iş birliğinde Yeniden Başlasın programımız ile iş hayatından ayrılan kadınları istihdama geri döndürmeye yönelik meslek edindirme projemiz devam edecek. Dernek olarak yeni dönemimizde önemli bir odak alanımız da dijital dönüşümümüzü sağlamak olacak.

İş Dünyasındaki Dönüşümün Kadınlara Olumlu Etkileri Olacak

Türkiye’de pandemi döneminin cinsiyet eşitliği karnesi maalesef çok parlak değil. Aile içi şiddet, artan ev işi yükü, işsizlik gibi ciddi sorunlar yaşandı. Ben yine de bu dönemin uzun dönemde sosyal rollerdeki algıların değişmesinde etkili olacağına inanıyorum. COVID-19 ve karantina önlemlerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği üzerine etkileri, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. İş gücü piyasasında beklenmedik değişimler, evdeki iş bölümü ve sorumluluk algısını yeniden düzenleme potansiyeline sahip. Güncel yaşamdaki beklenmeyen krizlerin, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümü üzerindeki etkisine odaklanan akademik çalışmalar, toplumsal cinsiyet rollerinin davranış veya koşullara uyum sağlamak için değişebileceğini gösteriyor. Pandemi sonrası iş dünyasında dönüşüm hızlandı, bu dönüşümün kadınlar açısından olumlu etkileri olacağına inanıyorum. Algıları değiştirmek için yasal ve sosyal değişim programlarına ısrarla devam etmek gerekiyor.

advanced divider

PAYLAŞ:

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    Ağustos 28, 2024

    Stevedoring Nedir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Eski dönemlerden beri en yaygın ulaşım ve taşıma yöntemlerinden

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden