Türkiye, Avrupa ile tarihsel bir ticari bağa sahiptir. Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana Avrupa ilişkilerin her daim canlı olması ticari bağında her geçen yıl daha da artış göstermesine neden olmuştur. Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki lojistik faaliyetlerinde karayolu taşımacılığı ciddi bir hacme sahiptir.
Türkiye’nin sahip olduğu jeopolitik konumu da Asya ve Avrupa ülkeleri arasında köprü vazifesini üstlenmektedir. Asya’nın ürünlerinin karayoluyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması tarih boyunca var olmuştur. Son verilere göre Türkiye’nin Avrupa ile olan ihracatında büyük bir paya sahip karayolu taşımacılığı hızlı ve güvenilir lojistik çözümleri sayesinde her geçen daha da büyük bir hacme sahip olmaktadır.
Almanya
Avrupa Birliği’nin taşıyıcı ülkesi olan Almanya, Türkiye ile her geçen gün artış gösteren ticari bağlara sahiptir. İki ülke arasındaki ithalat-ihracat için karayolu taşımacılığı da büyük önem arz etmektedir. Almanya, yüzölçümü nedeniyle gelişmiş bir karayolu ağına sahiptir. Türkiye üzerinden çıkan ürünler Almanya’nın güçlü karayolu altyapısı sayesinde birçok noktaya ulaştırılabilmektedir.
Türkiye ve Almanya arasında ticareti yapılan ürünler genellikle otomotiv parçaları, tekstil ve sanayi ürünleridir. Almanya’dan Türkiye’ye yapılan yük taşımacılığı ise ağırlıklı olarak makine ve teçhizat, kimyasallar, ilaç ve tıbbi malzemeleri içermektedir.
Bulgaristan
Türkiye’nin sınır komşusu olan Bulgaristan, Türkiye’nin Avrupa’da karayolu taşımacılığı yaptığı önemli ülkelerin başında geliyor. Özellikle her geçen yıl katlanarak artan ikili ihracat ve ithalat oranları Bulgaristan’ı önemli bir ticari partner konumuna getirmektedir.
Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki karayolu ticaretinin geçiş noktasıdır. Ayrıca bu sınır kapısından geçen sayısız tır Türkiye’nin Avrupa ile bağını sağlamaktadır. İstanbul, Bursa ve Edirne gibi sanayi şehirlerine birkaç saat uzaklıkta bulunan Türkiye, bu sayede karayolu taşımacılığını hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.
Romanya
Türkiye’nin Avrupa’daki yakın komşuları arasında yer alan Romanya, karayolu taşımacılığının karşılıklı yapıldığı önemli ülkeler arasında yer alıyor. Son verilere göre iki ülkenin toplam ticari hacmi 5,2 milyar dolara ulaşmış durumda. Türkiye’den Romanya’nın başta Bükreş olmak üzere; Craiova, Galaţi, Brașov Ploiești, Iași, Timișoara, Suceava, Sibiu, Turda, Satu Mare, Kaloşvar, Köstence ve Temeşvar şehirlerine karayolu ile taşımacılık yapılmaktadır.
Türkiye’den Romanya’ya karayoluyla proje taşımacılığı da başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca reefer konteyner ile bozulabilir ürünlerin de taşınabilmesi imkan dahilindedir. Ayrıca Romanya üzerinden diğer Avrupa ülkelerine de transit taşımacılık gerçekleştirilmektedir.
Macaristan
Bir kara ülkesi olan Macaristan, Türkiye ile olan ticari bağlarının büyük çoğunluğunu karayolu taşımacılığı üzerinden gerçekleştirmektedir. Son yıllarda iki ülke arasında imzalanan birçok ticari anlaşma neticesinde iki ülkenin toplam ticari hacmi 6 milyar dolar seviyelerine gelmiştir.
Türkiye’den Macaristan’a ağır nakliye başta Budapeşte olmak üzere; Debrecen, Pécs ve Szeged gibi şehirlere karayoluyla taşımacılık gerçekleştirilmektedir.
Slovakya
Avrupa’nın küçük ülkeleri arasında yer alan Slovakya son yıllarda Türkiye ile ticari bağlarını geliştirmeye hız kesmeden devam ettirmektedir. Avrupa’nın küçük bir ülkesi olmasına rağmen Türkiye ve Slovakya arasındaki toplam ticari hacim neredeyse 2 milyar dolar seviyelerine yaklaşmıştır.
Türkiye’den Slovakya’ya Balkan ülkeleri üzerinden karayolu taşımacılığı yapılmaktadır. Özellikle İstanbul çıkışlı karayolu araçlarıyla hem mamül madde hem de hammadde taşınabilmektedir.