Havayolu taşımacılığı bugün tüm dünyayı birbirine doğrudan bağlayabilen bir lojistik çözümü olarak biliniyor. Havayolu lojistiğinin bu denli artması neticesinde de özellikle uluslararası alanda birçok belgenin kullanımı yasal otoriteler tarafından mecburi kılınmıştır.
Havayolu lojistiğinde kullanılan belgeler bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlarken aynı zamanda tarafların da olası bir olumsuzluk durumunda hukuki olarak gerekli mercilere başvurmasını da sağlamaktadır. Diğer bir deyişle bu belgeler havayolu taşımacılığında sigorta görevi görmektedir.
Air Waybill Nedir?
Air Waybill, ticari hava taşımacılığındaki en önemli belgelerden biridir. Havayolu lojistiğine konu olan kargo veya yüklerin göndericisi ile alıcısı arasında anlaşmaların yazılı hale getirildiği bir taşıma sözleşmesi niteliği taşır. Bu belge, eşyanın hangi havayolu taşıyıcısı tarafından taşınacağını, hangi rotada seyahat edeceğini, hangi havalimanlarından geçeceğini, ne kadar ücret ödeneceğini ve taşıma süresi gibi bilgileri içerir.
Air Waybill yani havayolu konşimentosu taraflar arasındaki hizmetin de bir belgesidir. Bu sayede taraflar olası bir sorunda bu belgeyi kullanarak sorunların çözülmesini talep ederler. Ayrıca bu belge havayolu taşımacılığında adeta kimlik belgesi işlevi görür. Kargoya ve lojistik sürecine ait tüm bilgiler bu belge sayesinde şeffaf bir şekilde kontrol edilebilir.
Air Waybill’in Özellikleri Nelerdir?
Havayolu lojistiğinin en önemli belgelerinden sayılan Air Waybill, lojistiği sağlayan ve talep eden arasındaki resmiyeti sağladığı gibi havayoluyla yapılan ithalat ve ihracat işlemlerinde gerekli kontrollerin sağlanmasına imkan verir.
Air Waybill belgesinde lojistik sağlayan firmalarını eksiksiz bir şekilde sağlar. Firmanın ünvanı ve sicil numarası gibi detaylar da bu belgede yer alır. Diğer yandan gönderinin ağırlığı, fiziksel durumu ve ne olduğu da bu belgede yer almaktadır. Bu sayede gönderinin sınıfı da kontrol mercileri tarafından daha kolay bir şekilde kontrol edilebilir.
Kargonun hangi güzergah üzerinden teslim edileceği, hangi havalimanlarına iniş yapacağı da bu belgeden görülebilecek bir diğer bilgidir. Kısacası, havayolu konşimentosunda göndericinin adı ve adresi, alıcının adı ve adresi, üç harfli çıkış havaalanı kodu, üç harfli varış havaalanı kodu, gümrük için beyan edilen sevkiyat değeri, parça sayısı, brüt ağırlık, malların tanımı ve herhangi bir özel talimat (örneğin, “bozulabilir”) yer almaktadır.
Air Waybill Hangi Görevlere Sahiptir?
Havayolu lojistiği süreçlerinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlayan Air Waybill, hem lojistik sağlayıcı hem de hizmet alan taraf için birçok fayda sağlamaktadır.
İlk olarak bu belge tam anlamıyla bir sözleşme niteliği taşımaktadır. Hizmet veren ve hizmet alan taraflar hangi şartlar altında bu hizmeti aldığını veya bu hizmetin alındığını bu belgeye bakarak anlayabilir.
Kargonun taşıma belgesi olarak da görevi bulunan havayolu konşimentosu, kargonun sahip olduğu tüm özellikleri eksiksiz bir şekilde sunar. Bu sayede özellikle uluslararası lojistikte kargonun sorunsuz bir şekilde kabulü ve teslimi gerçekleştirilir.
AWB, taşıyıcının, kargonun teslim alındığını gösteren bir makbuz niteliği de taşımaktadır. Taşıyıcı, kargonun teslim alındığı havalimanında bu belgeyi gönderici veya göndericinin temsilcisi tarafından imzalatır. Böylece kargonun teslim alındığına dair belge elde edilir.