İhracat, kelime anlamı ile bir ülkenin ürettiği malları veya hizmetleri farklı bir ülkeye veya ülkelere satması anlamına gelmektedir. Amerika, ihracat yapmak isteyen firmalar için geniş bir pazara sahiptir. Aynı zamanda dünyada en fazla ithalat yapan ülkeler arasında yer almaktadır. Global ticarette yer almak isteyen birçok firma Amerika ihracat ürünleri ile bu pazarda yer almaktadır.
Son yıllarda gelişen teknoloji ve e-ticaret de Amerika’ya ihracat yapılacak ürünlerin sayısının artmasına katkı sağlamıştır. İnternet üzerinden yapılan satışlarda pazarlama ve dağıtım olanakları eskiye oranla çok kolay gerçekleşmektedir. Geçmişte hedef pazarlara ulaşmak için daha geleneksel yöntemler tercih edilse de günümüzde internet ortamında bir mağaza açmak veya var olan pazar yerlerinde yer almak hedef kitleye ulaşmak için yeterli olmaktadır.
Amerika’ya Nasıl İhracat Yapılır?
Dış ticaret yapmak isteyen firmalar için iyi bir pazar araştırması yapmak oldukça önemlidir. İhracat yapmak isteyen firmalar öncelikle hangi ürünleri satacaklarını belirlemeli, satmak istedikleri bu ürünün Amerika pazarına uygun olup olmadığı detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Ardından da doğru bir lojistik çözüm ortağı seçilmelidir.
Globelink Ünimar, alanında uzman ve deneyimli operasyon ekibiyle sunmuş olduğu entegre lojistik çözümleriyle Amerika kargo gönderimi konusunda tüm süreci sizin adınıza yönetmektedir. Pazar araştırması sırasında Amerika’daki potansiyel müşterilerin analizinin yapılması, taleplerinin tahmin edilmesi gibi süreç planlamalarının yapılması oldukça önemlidir.
Zira yanlış müşteri portföyüne sunulan ürünler başarısızlık getirebilir. Amerika’ya en fazla ihraç edilen ürünler arasında; otomotiv endüstrisi, tekstil ürünleri, savunma sanayi, çelik ve kimyevi maddeler gibi ürün grupları yer almaktadır.
Peki Amerika’ya ihracat nasıl yapılır? Denizyolu taşımacılığı başta olmak üzere çeşitli taşımacılık modlarıyla Amerika’ya ihracat yapmanın en kolay yolu Globelink Ünimar’ın alanında uzman ekibiyle iletişime geçerek fiyat teklifi almaktır. Bu sayede geniş bir pazara erişme fırsatı bulmuş olursunuz.
Amerika’ya İhracatı Yapılan Ürünler
Ülkeler arası ürün giriş çıkışlarında devletlerin belirlediği bazı kurallar ve sınırlamalar bulunmaktadır. Bu kurallar sayesinde ülkeye giriş veya çıkış yapacak ürünlerle ilgili standartların sağlanması ve ticaretin korunması amaçlanmaktadır.
Amerika ihracat için gerekli belgeler ile ilgili bilgi almak için Globelink Unimar’ın deneyimli operasyon ekibi ile iletişime geçebilir, ihtiyacınız olan tüm planlamayı güvenle yapabilirsiniz.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi Amerika’ya ihracatı yapılacak ürünlerin izinli ürünler arasında yer almasıdır.
Eğer ihracata konu olacak ürünlerin yasal durumları hakkında detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa ilgili devlet kurumlarının web sitelerini ziyaret edebilir veya ihracat birlikleri ile iletişime geçebilirsiniz.
Kuzey Amerika Kıtasının Önemli Deniz Yolu Rotaları
Kuzey Amerika Kıtası, sahip olduğu ticari güç ile hem Avrupa hem de Asya ile güçlü ticari bağlara sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri’nin büyük nüfus yapısı ve üretim hacmi bu önemli rotaların ortaya çıkışına zemin hazırlamıştır. Ayrıca Kanada ve Meksika gibi ülkeler de bu ticaret rotalarından önemli bir gelir elde etmektedirler.
Trans-Pasifik Rotası
Kuzey Amerika’daki en yoğun deniz yollarından biri, kıtanın batı kıyısını Asya’ya bağlayan Trans-Pasifik rotasıdır. Bu güzergâh, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki ürünlerin ithalat ve ihracatı için hayati bir öneme sahiptir. Özellikle Asya ve Amerika arasındaki konteyner taşımacılığı bu rota üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Trans-Atlantik Rotası
Kuzey Amerika’nın doğu kıyısını Avrupa’ya bağlayan Trans-Atlantik rotası da bir diğer önemli deniz yolu. Bu rota, mamul malların, tarımsal ürünlerin ve otomobillerin ithalat ve ihracatının gerçekleşmesini büyük ölçüde gerçekleştirmektedir. Avrupa ve Kuzey Amerika’nın birçok önemli limanı bu rota ile birbirine bağlanmaktadır.
Meksika Körfezi Rotası
Meksika Körfezi, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyindeki limanlarını Orta ve Güney Amerika’nın yanı sıra Karayipler’e bağlayan bir deniz taşımacılığı merkezi olarak bilinmektedir. Meksika Körfezi Rotası genellikle denizyolu tanker taşımacılığında oldukça önemli bir rota olarak öne çıkmaktadır. Ham petrol ve doğal gaz taşıyan çok sayıda petrol tankeri olan bu rota, dünya enerji ticareti açısından dikkat çekmektedir.
Kuzey Amerika’nın Başlıca Limanları
Amerika Birleşik Devletleri, yüksek ticari hacme sahip birçok limana sahiptir. Bu limanlar ABD’nin önemli ticaret yolları ile bağlantı kurmasına büyük ölçüde imkan sağlamaktadır.
Los Angeles Limanı
San Pedro Körfezi’nde yer alan Los Angeles Limanı, Kuzey Amerika’nın en işlek konteyner limanı olma özelliğini taşıyor. Özellikle Asya’dan gelen yükler için kilit bir geçit görevi görmesi nedeniyle yılda oldukça yüksek miktarda elleçleme kapasitesine sahiptir. Derin limanları ve kapsamlı demiryolu bağlantıları da dahil olmak üzere altyapısı, uluslararası ticaret için önemli bir merkez olma statüsünü desteklemektedir.
Long Beach Limanı
Los Angeles Limanı’na komşu olan Long Beach Limanı, Kuzey Amerika deniz ticaretinin bir diğer kritik noktasıdır. Dünya’nın en büyük konteyner limanlarından biri olan liman, Amerika Birleşik Devletleri ile Pasifik Kıyıları arasındaki ticareti kolaylaştırmaktadır.
New York ve New Jersey Limanları
ABD’nin doğu kıyısındaki başlıca liman olan New York ve New Jersey Limanı, Atlantik ticaretinin önemli limanları arasında yer almaktadır. Yoğun nüfuslu kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere geniş bir hinterlanda hizmet veren bu iki liman ayrıca Kanada açısından da önemli bir ticari noktadır.