Deniz Taşımacılığında En Sık Kullanılan Limanlar
  • Mart 10, 2022
  • Blog

Deniz taşımacılığı, uluslararası yük ve eşya taşımacılığı operasyonlarında en çok tercih edilen taşıma modlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Farklı ülke ve kıtalarda yer alan çok sayıda limanın sağlamış olduğu geniş erişim ağı denizyolu taşımacılığının tercih edilme sebepleri arasında yer almaktadır. Yapılan son araştırmalara göre dünyada kapasite bakımından en yüksek hacmine sahip limanlar arasında, Çin’in Şangay Limanı ilk sırada yer alır. 42.010.000 TEU işlem hacmine sahip bu limandan sonra ikinci sırada 36.600.000 TEU ile Singapur Limanı gelir. Uluslararası deniz taşımacılığı yapılırken sıklıkla tercih edilen limanlar ve işlem hacimleri aşağıda yer almaktadır:

Liman

Ülke

İşlem Hacmi (TEU)

Ningbo-Zhoushan          

Çin

26.350.000

Shenzhen

Çin

25.740.000

Guangzhou

Çin

21.920.000

Busan

Güney Kore

21.660.000

Hong Kong

Çin

19.600.000

Qingdao

Çin

19.320.000

Tianjin

Çin

16.000.000

Dubai

Birleşik Arap Emirlikleri

14.950.000

Rotterdam

Hollanda

14.510.000

 

Türkiye’nin Limanları

Global ticaretin önemli aktörlerinden olan Türkiye limanlar açısından oldukça fazla sayıda alternatife sahiptir. Türkiye’nin limanları bulundukları konum, kapasite, işlem hacmi ve sundukları hizmetler göz önüne alınarak uluslararası operasyonlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Türkiye’nin limanlarını bölgesel olarak incelemek gerekirse:

Akdeniz Bölgesi Limanları

Atakaş Limanı, Akdeniz Serbest Bölge, Assan Limanı, İskenderun Demir Çelik Limanı, MIP (Mersin Uluslararası Limanı), Mersin Serbest Bölge (MESBAŞ), MMK Metalurji, QTerminals Antalya, Torosport Ceyhan.

Karadeniz Bölgesi Limanları

Erdemir Limanı, Giresun Port, Karasu Port, Samsunport (Samsun Limanı), Torosport Samsun, Hopa Limanı, Riport.

Ege Bölgesi Limanları

Batıliman, Ege Gübre, İDÇ Limanı, Nemport, Petkim Limanı, Socar Limanı, Çeşme Limanı.

Marmara Bölgesi Limanları

Ambarlı Limanı, Akçansa Çanakkale Limanı, Altaş Ambarlı Limanı, Anadoluport, Asyaport, Borusan Limanı, DFDS Pendik Limanı, Ceyport Tekirdağ, Diler Demir Çelik, DP World Yarımca, Efesanport, Evyapport, Galataport, Kumport, Mardaş, Marport, Poliport, Roda Limanı, Rota Limanı, Yılport, Port Yarımca.  

Neden Denizyolu Taşımacılığı Tercih Edilmeli?

Denizyolu taşımacılığı sahip olduğu özellikler ile pek çok avantaj sunar. Sunmuş olduğu avantajlar ile global ticaret operasyonlarında sıklıkla kullanılan denizyolu taşımacılığının tercih edilme sebepleri ile ilgili şunlar söylenebilir:

  • Diğer taşımacılık yöntemlerine göre maliyet avantajı sağlar.
  • Büyük miktara ve hacme sahip ürünleri tek seferde taşımak mümkündür. Böylece operasyon süresi kısalır.
  • Karayolu ve havayolu taşımacılığından farklı olarak birçok sınır geçişi yapılmadığı için bürokratik süreçler daha kısa sürede tamamlanır.
  • Uluslararası gemi taşımacılığı yapılırken ürünlerin yüklenip boşaltılması aşamasında gelişen teknolojiler sebebiyle elleçleme süreçleri çok kısa sürede tamamlanır.
  • Diğer taşıma modlarıyla entegre olabilen yapısı nedeniyle ürünler istenilen noktalara güvenle taşınır.

Denizyolu Taşımacılığında Kullanılan Teslim Şekilleri Nelerdir?

Lojistik sektörde kullanılan çok sayıda teslim şekli bulunmaktadır. Bunların bazıları tüm taşıma modlarında ortakken bazıları yalnızca spesifik bir mod için kullanılır. Deniz taşımacılığı teslim şekilleri de hem ortak hem de kendine özel seçeneklerden oluşmaktadır. Tamamını Incoterms 2020 sayfamızda inceleyebileceğiniz teslim yöntemlerinden denizyolu taşımacılığında kullanılan teslim şekillerini aşağıda görebilirsiniz:

  • FAS (Free Alongside Ship): Geminin yanında teslim anlamına gelir. Satıcı malların gümrükleme işlemlerini tamamlar ve geminin yanına teslim eder.
  • FOB (Free on Board): Anlamı gemiye yükleyerek teslimdir. Satıcı malların gümrükleme işlemlerini tamamlayarak gemiye bindirir.
  • CFR (Cost and Freight): Mal bedeli ve navlun ödenmiş olarak teslim demektir. Taşınma masrafı satıcı tarafından ödenir ve satıcının sorumluluğu mallar geminin küpeştesini geçinceye kadardır.
  • CIF (Cost, Insurance and Freight): Navlun ve sigorta masrafları ödenmiş olarak teslim anlamına gelir. Denizyolu yük taşımacılığı sona erip mallar ulaşana kadar maddi sorumluluklar satıcıya aittir.

Denizyolu Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Deniz taşımacılığı ve lojistiği yapmak için öncelikle ürünlerin bulundukları noktadan (depo, üretim tesisi, fabrika vb.) limana getirilmesi ve gemiye yüklenmesi gerekir. Tercih edilen taşımacılık çeşidine uygun olarak elleçleme işlemleri tamamlanarak ürünler gemiye güvenli bir şekilde yüklenir. Bu noktada ürünler konteyner, dökme yük veya proje yük alternatifleriyle değerlendirilebileceği gibi ro-ro veya intermodal taşımacılığa uygun olarak taşıma araçlarıyla da gemi aracılığıyla gönderilebilir. Kullanılan alternatif ne olursa olsun ürünler güvenli bir şekilde gemiye yüklenir, operasyon sürecinde müşterilere her aşamada bilgi verilir ve ürünler gönderileceği yere hızlı bir şekilde teslim edilir. Diğer taşıma modlarıyla da entegre olan yapısıyla birlikte kapıdan kapıya teslim avantajı sunması nedeniyle uluslararası operasyonlarda sık sık tercih edilir.

Globelink Ünimar’ın da öncüleri arasında yer aldığı profesyonel lojistik firmaları tarafından gerçekleştirilen denizyolu taşımacılığı, her geçen gün gelişmekte ve rotaları çeşitlendirerek dünyanın birçok noktasına gönderim yapılmaktadır. Hızlı, güvenilir ve esnek bir hizmet almak için deniz taşımacılığı sektörü içinde çeyrek asrı aşan tecrübesiyle Globelink Ünimar müşterilerine kapsamlı ve kaliteli hizmet sunmaya devam etmektedir.

advanced divider

PAYLAŞ:

Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız hizmetlerimizi inceleyebilir, hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Ağustos 28, 2024

    Stevedoring Nedir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Eski dönemlerden beri en yaygın ulaşım ve taşıma yöntemlerinden

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden