Denizyolu Taşımacılığına Yön Veren Teknolojiler

Teknolojide yaşanan gelişmeler insan hayatını ve süreçleri hemen hemen her alanda kolaylaştırmaya devam ediyor. Teknolojinin denizcilik sektöründeki yeri ise bambaşka. Günlük yaşantıda sıklıkla karşılaşılmayan ve kullanılmayan pek çok teknoloji denizcilik sektörünün olmazsa olmazlarından. Akıllı gemi ve otonom teknolojiler modern denizcilik sektöründeki bu ürünlerden sadece bazıları.

Küresel ticaretin en önemli paydaşları arasında yer alan denizcilik sektörü teknolojideki ilerlemeler sayesinde hem çevreye etkilerini en aza indirmekte hem de operasyonel süreçleri oldukça kısaltmaktadır. Sadece lojistik sektörünü değil uluslararası pazarlarda yer almak isteyen her firmayı yakından ilgilendiren bu teknoloji trendlerinin önümüzdeki yıllarda deniz taşımacılığı endüstrisini köklü bir şekilde dönüştürmesi bekleniyor. Deniz alanı stratejisinin ve deniz trafiği yönetiminin planlanmasına yardımcı olması beklenen bu teknolojiler akıllı filo operasyonlarında ve otonom gemilerde halihazırda kullanılmaya başlandı bile.

Yapay Zeka

Günümüzde denizcilik sektöründe tekrarlayan görevleri tamamlama amacıyla kullanılan yapay zeka teknolojisi denizcilik endüstrisinin kalitesini artırma konusunda çok önemli bir potansiyeline sahip. Dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte lojistik sektörünün kendisi de yapay zeka odaklı bir sektör haline geldi. Yapay zeka teknolojisinin denizcilik sektöründeki yansımaları ise rota optimizasyonu, güvenlik, karar verme ve otomasyon gibi konularda kendisini gösteriyor. Küresel araştırmalar tipik iş süreçlerinde yapay zeka kullanımının her sene yaklaşık %25’lik bir büyüme gösterdiğini ortaya koyuyor.

Sensör Teknolojisi

Sensör teknolojisi modern denizcilik sektörünün en gelişmiş teknoloji arasında yer alıyor. Özellikle ulaşımla bağlantılı sektörlerde popüler olan bu teknoloji gemilerdeki ekipmanları incelemek, durum takibi yapmak ve manuel görevlerin çoğunu yerine getirmek için kullanılıyor. Gemilerde ve limanlarda kullanılan tüm makinelerin sensörlere bağlanması öncelikle gemi personeline ve teknisyenlerine yardımcı olur. Kablosuz iletişimin sensörler vasıtasıyla kullanılması periyodik bakımların ve gemilerdeki işlerliklerin analiz edilmesinde kolaylık sağlamaktadır. Uygulama alanları incelendiğinde sensör teknolojisinin makine öğrenimi ve yapay zeka ile bağlantı kurabilecek seviyeye ulaştığı görülmektedir. Bu durumun bir avantajı olarak sensörler aracılığıyla uzaktaki tesislere bağlanmanın sağlanması ve verilerin analizinin yapılmasıdır. Gemiye ait bileşenlerden herhangi birinin bakıma ihtiyacı olduğu durumlarda ise uzaktan uyarı gönderebilmektedir. Doğru kalibre edilmiş sensör teknolojisi gemi verimliliğine de önemli ölçüde katkı sağlar.

Robot Teknolojisi

Gelişmiş robot teknolojisi birçok sektörü olduğu gibi denizcilik sektörünü de geliştiriyor ve değiştiriyor. Gemilerin güvenliği, bakımı ve denetiminde endüstriyel robotlar zaten kullanılıyor. Denizcilik sektöründe kullanılan robotlar paketleme, teslimat, teftiş ve hatta yangınla mücadele gibi görevleri de yerine getirebiliyor. Denizcilik sektöründeki robot teknolojisi o kadar ilerledi ki artık bir insan hayatının tehlikede olduğu riskli durumları tespit edip gemiyi yönlendirerek de yardımcı olabiliyor.

Bazı robotlar gemideki tüm verileri tanımlayıp kaydetmek ve analiz etmek için sensörlerle birlikte çalışmaktadır. Robotların yanı sıra dronelar da denizcilik sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Uzaktan yönlendirilebilen bu hava araçları malları gemilere teslim edebilir; uzaktan teftişler ve güvenlik amaçlı gözetlemelerde de kullanılabilir.

Big Data

Veri analitiği, gemiler ve limanlar gibi büyük işletim sistemlerinden gelen bilgileri kontrol eder. Bu veriler konteyner türleri, ağırlıkları, ürün bilgileri ve varış yerleri gibi bilgileri içerir. Büyük data ayrıca trim, stabilite, motor performansı ve iletişim gibi gemi verilerini de analiz edebilir. Veri analitiği sektöre geçmiş seferleri ve okyanus koşullarını analiz ederek de yardımcı olur. Geminin değişen hava koşullarına karşı nasıl tepki vereceğini farklı parametreleri analiz ederek verimlilik ve genel performans konusunda raporlar da hazırlayıp ortaya koymaktadır.

advanced divider
PAYLAŞ:

Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız hizmetlerimizi inceleyebilir, hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih