Konu lojistik ve tedarik zinciri yönetimi olduğunda en önemli konulardan biri de depolama faaliyetlerinin planlanmasıdır. Hammaddelerin veya ürünlerin güvenli koşullarda korunması ve çok kolay bir şekilde takibinin sağlanması ancak etkin bir depolama süreci ile gerçekleştirilebilir. Depolama sayesinde ürünlerin aktarımı da çok rahat, güvenli ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilir. Lojistik depolama hizmetleri söz konusu ürünün niteliklerine, kullanıcının taleplerine ve mevcut ihtiyaca uygun olacak şekilde şekillenir. E-ticaret lojistiği hizmeti, ürünlerin online ortamda satılmadan önce muhafaza edilmesi süreci ile başlar, stokların tutulması, paketlenmesi, barkodlanması gibi süreçleri de içerir ve ürünlerin dağıtıma çıkarılması ile devam eder. Online alışverişler için en kilit noktalarından biri olan depolama süreci bu anlamda bakıldığında şirketlerin büyümesi ve işleyişleri açısından oldukça önemlidir.
Depolama Hizmeti Nedir?
E-ticaret ve lojistik alanıyla ilgilenen pek çok kişi için E-ticaret lojistiği nedir sorusunun yanıtı en çok merak edilen konular arasındadır. Lojistik depolama hizmeti, belli bir lokasyondan tüm ürünlerin teslim alınması ve belli bir süre boyunca muhafaza edilmesini, ardından istenen hizmetlerin sunulmasını ve teslim noktalarına aktarılmak üzere hazırlanması süreçlerini kapsar. Bu hizmet için kullanılan depolar, yüklerin ne kadar süre muhafaza edileceğine bağlı olacak şekilde değişir. Depolama hizmeti tedarik zinciri içerisinde pek çok farklı işlem ve adımdan meydana gelir. Lojistik sürecin önemli bir adımı olan depolama, ürünlerin sahibi olan firma için kritik olduğu kadar depolama hizmetini sağlayan firma için de son derece önemlidir. Teslim alınan ürünlerin doğru bir şekilde istiflenmesi ve depolama alanının uygun koşullara sahip olması gerekir. Ürünlerin depoda geçirdiği süre bilhassa e-ticaret ve lojistik için son derece kilit bir süreçtir. Burada alınan önlemler, sürecin bütününün zamanında ve sorunsuz şekilde ilerlemesini sağlar.
Depolamanın Önemi Nedir?
E-ticaret depolama hizmeti konusu, lojistik için son derece önemli ve kritik bir noktadadır. Sistematik bir şekilde sağlanan depolama hizmeti aracılığıyla ürünler hızlı ve güvenli bir şekilde istenilen noktalara iletilmesini sağlar. Bu anlamda bakıldığında depolama hizmeti; üretici, satıcı ve tüketiciler nezdinde son derece önemlidir. Doğru bir şekilde kurgulanmayan e-ticaret lojistik süreçler nedeniyle ürünlerde hasarlar meydana gelebileceği gibi teslim sürelerinde gecikmeler de yaşanabilir. Aynı şekilde depolama, ürünlerin güven içinde muhafaza edilmesine de yardımcı olur. Depolama hizmeti nedir sorusuna verilecek en genel yanıt “ürünlerin güvenli koşullarda muhafaza edilerek teslim işlemlerine hazır hale getirilmesi sürecidir” ifadesi olacaktır. Depolama hizmetlerini önemli hale getiren bir diğer nokta da üretilen ve dağıtılan ürünlerin en kısa sürede teslim edilmesine sağladığı katkıdır. Gerek kullanılan ana depolar, gerekse de teslim noktalarına yakınlığı ile dikkat çeken bölgesel depolar sayesinde hızlı bir teslimat süreci sağlanır ve müşteri memnuniyetine katkı sağlanır. Bu uygulamalar sayesinde e-ticaret lojistiği başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Depolama Hizmetinin Aşamaları Nelerdir?
Lojistikte depolama uygulamaları farklı pek çok aşamadan meydana gelir. Depolama hizmetleri ürünün niteliğine ve depolama süresine bağlı olacak şekilde değişiklik gösterirken, pek çok farklı sektör depolama hizmetlerine ihtiyaç duyar. Sanayi, gıda, tekstil ve e-ticaret başta olmak üzere neredeyse tüm sektörler depolama hizmetlerinden yararlanmaktadır. Ürünlerin teslim alınması, ilgili alanlara yerleştirilmesi, adreslemelerin yapılması, stok takibinin yapılması, paketlenmesi, ambalajlanması, kontrol edilmesi ve dağıtım sürecinin gerçekleştirilmesi gibi uygulamalardan her birini kapsar nitelikte olan hizmetlerdir. E-ticaret lojistiği için önemli olan bu adımlarda ürünler transfer için hazır hale getirildiğinden yüksek seviyede önem taşır. Bu anlamda bakıldığında depolama hizmetleri, ürünlerin elleçlenmesi ve katma değerli hizmetler sunulması kadar son tüketiciye teslim edilmesinde de etkin bir roldedir. Dolayısıyla lojistik alanının diğer adımlarında olduğu gibi depolama hizmeti sırasında da sistematik bir çalışmaya ihtiyaç duyulur. Düzenli ve sistemli çalışmalar yapıldığında yüksek oranda verim alınabilir. Pek çok farklı uygulamadan meydana gelen depolama hizmetleri, kullanıcıların gereksinimlerine bağlı olarak şekillendirilir.