Otuz yıl önce Balkanlar’da olduğu gibi; bugün Karadeniz’de yaşanan gerginlik, bölge ticareti için Ro-Ro ihtiyacını yeniden ön plana çıkardı. Ro-Ro taşımacılığı, alternatif bir ulaştırma modu olmasının yanında taşımacılıktan kaynaklı emisyonların azaltılması noktasında da büyük potansiyele sahip.
Birçok ulaşım moduna entegrasyon esnekliğine sahip olması ve daha az emisyon salınımı yapması nedeniyle çevreci bir taşıma modu olan Ro-Ro taşımacılığı, bölgesel riskler ve savaşlarda da öncelikli tercih nedeni oluyor.
Bugün dünyanın en geniş Ro-Ro taşıma ağlarına sahip olan Türkiye’nin Ro-Ro taşımacılığı ile başlaması da bir zorunluluktan kaynaklandı. 90’lı yılların başında Balkanlar’da devam eden savaş, Türkiye’nin Avrupa ile ticaretinde aksamalara neden olmuş, karayolu taşımacılığını durdurma noktasına getirmişti. Lojistik sektörü çözümü Ro-Ro taşımacılığında buldu ve zaman içinde Avrupa’nın ikinci büyük Ro-Ro filosu olacak bir şirketin de ilk adımını atmış oldu.
Zorunluluk ile başlayan taşımacılık şekli, karayoluna kıyasla sağladığı avantajlar sayesinde firmalar için tercih edilebilir hale geldi. İstanbul’dan Avrupa’ya başlayan ilk Ro-Ro hattı ile elde edilen tecrübe, ülkenin diğer kıyılarına taşındı ve Ege, Karadeniz ve Akdeniz’den komşu ülkelere Ro-Ro hatları açılmaya başladı.
Türkiye’den bugün, Pendik, Yalova, Kocaeli, İzmir ve Çeşme’den Avrupa’nın yedi limanına Ro-Ro hatlarıyla ulaşılabiliyor. Karadeniz’de Rusya ve Ukrayna’da beş limana Samsun, Zonguldak, Karasu limanlarının yanı sıra Haydarpaşa’dan Ro-Ro seferleri yapılıyor. Akdeniz’de Mersin ve Taşucu limanlarından, Girne, Gazimağusa, Hayfa ve Tripoli’ye düzenli Ro-ro seferleri yapılıyor. İskenderun ile Darüsselam arasında ise Hint Okyanusu Ro-Ro hattı ile servis veriliyor.
Ayrıca 17 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul’dan İngiltere’ye yeni bir intermodal servisi başlatıldı. Ro-Ro ve demiryolu taşımacılığını kapsayan sistemle, sefer süresi yedi güne indi. Yeni hat ilk etapta Calais ve Séte arasında karşılıklı olarak haftada iki kez yapılmaya başladı.
Ro-Ro Taşımacılığın Avantajları
Türkiye’de Ro-Ro taşımacılığının hızlı gelişimi, Türkiye’nin yarımada coğrafi özelliği sayesinde komşularıyla ticaretinde deniz ulaşımın avantajlı olmasının yanı sıra Ro-Ro operasyonlarının da lojistik süreçlerini hızlandırmasından kaynaklanıyor.
Gemi teknolojisindeki gelişim, feribotların daha fazla araç taşımasına imkan tanıdığı için maliyetleri düşürerek taşıma verimliliğini artırdı. Bu açıdan Ro-Ro taşımacılığının gelişmesinde feribotların büyük bir payı bulunuyor. Ro-Ro taşımacılığında kamyon ve tırlar kadar lokomotif ve vagonları da taşınabiliyor. Bu sayede yükün teslimat limanına kadar daha az elleçmesine imkân tanıyor.
Kısa sürede daha çok sefer yapabilme kabiliyeti, operasyon sürelerini kısaltan diğer bir unsur. Lojistik sektörü ve ihracatçıların kara yolunda yaşadıkları gümrük kapılarındaki uzun kuyruklar, Ro-Ro taşımacılığında yaşanmadığı için büyük avantaj sunuyor.
Ayrıca bu taşımacılık yöntemi, karayolu ve demiryolu üzerinde taşıma yapan çeşitli araçların, yolculuğun belirli bir kısmını denizyolu aracılığıyla yapmasına da olanak sağlıyor.
2022’de Taşımalar Arttı
İhracat ağırlıklı olmak üzere Türkiye’nin pandemi sonrası dış ticareti hızlı bir artış içinde. İhracat ve ithalattaki büyüme 2022 yılında da devam ediyor. İthalat enerji tarafında büyürken, Türkiye’nin ihracatı sanayi ürünü ve gıda odaklı büyüyor. Ülke ihracatı 2021 yılını, bir önceki yıla göre yüzde 33 artarak 225,4 milyar dolar ile kapatmasının ardından, yılın ilk çeyreğinde de 60 milyar doları aştı. 2022 sonu için belirlenen 250 milyar dolar ihracatın aşılacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Yılın ilk yarısındaki taşıma verileri de bunu doğruluyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı deniz ticareti verilerine göre; 2022 yılının ilk 3 ayında Türk limanlarında elleçlenen toplam yük miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10’dan fazla artarak 135,2 milyon tona ulaştı. Aynı dönemde limanlardaki konteyner elleçleme miktarı ise yüzde 7 artışla 3,2 milyon TEU oldu.
Ro-Ro’ya Talep Artış Gösteriyor
Yılın ilk çeyreğinde Ro-Ro taşımacılığında ise büyüme daha fazla. 2021 yılında yurt dışı bağlantılı düzenli Ro-Ro hatlarında taşınan araç adedi 670 bin 876 olmuştu. Ocak-Mart 2022 döneminde, bu sayı 181 bin 659 olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde taşınan araç sayısı 149 bin 870 adetti. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş nedeniyle bazı limanlardaki operasyonların durdurulması nedeniyle, Karadeniz’deki Ro-Ro taşımacılığı olumsuz etkilendi.
Geçen yıl ilk çeyrekte 32 binin üstünde araç taşıması yapılırken, bu yıl aynı dönemde Karadeniz’de Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı 25 bin seviyesine geriledi. Bunun bir diğer nedeni savaşın başlamasından sonrası, Rusya’ya ihracatın yüzde 40, Ukrayna’ya ise yüzde 80 düşmüş olması.
Karadeniz’de Yeni Ro-Ro Hatları İçin Talep Var
Karadeniz’deki taşıma sayılarının azalma nedeni talepteki düşüşten ziyade Ro-Ro gemilerinin düzenli servis verdiği limanların taşıdığı riskler. Bu nedenle lojistik sektörü yeni Ro-Ro hatları açılması için talepte bulunuyor. Avrupa ile Rusya ticaretinde Ukrayna rotasının kapanması nedeniyle, Avrupa’nın yükünü Türkiye üzerinden Rusya ve Orta Asya’ya gönderme talepleri bulunuyor. Bu da Gürcistan sınır kapısında uzun kuyruklara neden oluyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin günlük yayımladığı sınır kapılarındaki yoğunluklara göre, 29 Nisan’da Sarp Sınır Kapısı’ndaki tır kuyruğu 28 kilometre.
Bu nedenle Karadeniz’de faaliyet gösteren bazı Ro-Ro firmalarının, alternatif hat açmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na taleplerini ilettiği, Rusya tarafının cevap vermemesi nedeniyle henüz sonuçlanmadığı belirtiliyor. Ülkelerin anlaşmaları durumunda, Karadeniz ticaretinin sürdürülebilir olması için bölgeye yeni Ro-Ro hatları kazandırılmış olacak.
Ro-Ro Taşımacılık Çevreci Özelliği ile Diğer Modlardan Ayrışıyor
Globelink Ünimar’ın sunduğu hizmetlerden bahseden Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Uygar Sül, Ro-Ro taşımacılık, diğer ulaşım modlarına nazaran birçok avantaja sahip olmasının yanı sıra çevreci özelliği ile de ayrışan bir taşıma modu. Tüm dünyanın emisyon salımlarını azaltmak istediği bir dönemde, lojistik sektörü için iyi bir seçenek. Sadece bir gemi ile 400’den fazla tırı trafikten çekebiliyorsunuz. Son yıllarda öne çıkan intermodal taşımacılığı en kullanışlı taşıma modları arasında olarak görüyorum. Demiryolundan çok daha kısa sürede daha az yatırımla entegre lojistiğe dahil edilebiliyor.
Bu açıdan tüm bu eylemler oldukça dikkat ve özen gerektiriyor. Globelink Ünimar olarak Ro-Ro taşımacılık yöntemini kullanarak müşterilerimizin taleplerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmekteyiz. Lojistik operasyonlar esnasında yalnızca tek bir taşıma modu yerine, Ro-Ro taşımacılığının da kullanıldığı taşıma hizmeti işleri daha da kolaylaştırıyor. Son varılacak yere kadar özel ekipmanlar kullanılan Ro-Ro gemilerinde yükleme ve boşaltma işlemleri sırasında yüklerin hasara uğrama oranı son derece düşük.
Ro-Ro ile gerçekleştirilen taşımalarda karayolunda olduğu gibi çeşitli geçiş ücretlerinin ödenmesi de söz konusu değil. Yurt dışında, çeşitli ülkelerde geçerli olan geçiş belgeleri, sınır ve çeşitli trafik sorunları ile karşılaşılmaması da bir avantaj. Sınır geçişlerinde uzun kuyruklara takılmıyorsunuz. Tüm bu faydalar göz önünde bulundurulduğu zaman, Ro-Ro ile gerçekleştirilen taşımalar hızlı ve etkin bir şekilde tamamlanıyor. Gemilerin sefer saatleri nedeniyle tüm operasyon süreçlerinin tecrübeli uzmanlar tarafından yönetilmesi büyük önem taşıyor. Globelink Ünimar olarak müşterilerimize bu güvenceyi sunuyoruz.