Küreselleşen dünyada uluslararası lojistik ve tedarik zinciri faaliyetlerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Uluslararası pazarlarda yer almak isteyen şirketler de lojistik süreçlerini geliştirmek ve bu faaliyetlerdeki verimliliği arttırmak için çeşitli planlamalar yapmaktadır. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası ticaret yapan firmalar Globelink Unimar gibi güvenilir hizmet sağlayan lojistik çözüm ortakları ile çalışarak müşteri memnuniyetini sağlarlar.
Ülkemizde de son yıllarda artış göstermeye devam eden ve gelişimini sürdüren ticari faaliyetler, uluslararası lojistik firmaları tarafından sunulan tedarik zinciri çözümlerinin de genişletilmesine olanak sağlayarak dış ticaretin gelişmesine fayda sağlamaktadır. Sektördeki yapılan yenilikler, her geçen gün gelişen ticari fırsatlar, tedarik zinciri ve lojistik yöntemleri ve çeşitleri uluslararası lojistik ve taşımacılık sektörünün global ticaret açısından ne kadar önemli bir alan olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
Müşteri istek, ihtiyaç ve taleplerinin, dolayısıyla üretimin hemen hemen her gün yeniden şekillendiği ticari dünyada, Globelink Unimar’ın öncüleri arasında yer aldığı uluslararası lojistik firmaları sadece taşıma operasyonları ile sınırlı kalmayarak, dış ticaret için katma değer sağlayan hizmetler üretmeye devam etmektedir. Lojistik sektörü her geçen gün gelişim sağlayarak bu alandaki yatırımlarına devam etmekte, sadece taşıma operasyonlarını değil depolama, paketleme, etiketleme gibi katma değerli süreçlere de destek sağlamaktadır. Dış ticaret operasyonlarında uluslararası lojistik firmaları oldukça kritik öneme sahiptir.
Uluslararası Lojistik ve Taşımacılığın Önemi
İthalat ve ihracat süreçlerinin yönetimini sağlayan uluslararası taşımacılık ve lojistik sektörü Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların ticari faaliyetleri için son derece önemli bir role sahiptir. Gerek komşu ülkelerle gerekse de kıtalararası ticari faaliyetlerin sağlanması için lojistik destek süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi oldukça önemli hale gelmiştir. Uluslararası lojistik ve taşımacılık sektörü globalleşen dünyada ülkemizde faaliyet gösteren KOBİ’ler başta olmak üzere tüm firmalar açısından çok büyük bir önem arz etmektedir.
Dış ticaret faaliyetleri kapsamında uluslararası lojistik ve taşımacılık sektörünün temel amacı, şirketlerin lojistik süreçleri ve faaliyetlerini hızlı ve güvenilir şekilde tamamlayarak firmaların uluslararası pazarlarda en önde yer alabilmesini sağlayarak ticarete katkı sağlamaktır. Globelink Ünimar’ın öncüleri arasında yer aldığı uluslararası lojistik şirketleri günümüzde modern ve globalleşen dünyaya uyum sağlayarak yenilikçi bir süreç yönetimi faaliyeti sürdürmektedir. Bu sayede uluslararası pazarlamada lojistik ve uygulamalar kapsamlı bir şekilde tamamlanmaktadır.
Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Şirketlerinin Faaliyet Alanları
Uluslararası lojistik ve taşımacılık sektörünün sunduğu hizmetler ile dış ticaret kapsamında yeni pazarlara ulaşmak isteyen firmaların ticari faaliyetleri hız kazanır. Dış ticareti desteklemek için denizyolu, demiryolu, karayolu ve havayolu başta olmak üzere taşıma modları ile etkili, hızlı ve güvenli taşıma yöntemleri sunan lojistik sektörü ülkemizde ticaret sektörünün faaliyetlerinin artmasında büyük bir rol oynamıştır.
Uluslararası lojistik firmaları ulaştırma faaliyetlerinin önem kazandığı günümüzde ticaret sektörü için oldukça önemli bir çözüm ortağı hale gelmiştir. Uluslararası lojistik ve taşımacılık endüstrisinin en temel amacı, lojistik operasyon ve proje süreçlerini sistematik bir halde, uluslararası standartlara uygun bir şekilde tamamlayarak dış ticaret yapmak isteyen firmalara destek olmaktır.
Dış Ticarette Uluslararası Lojistiğin Avantajları
Uluslararası lojistik, dış ticaretin gelişiminde küresel ölçekte hızla gelişen dinamik bir sektör olarak öne çıkmaktadır. Uluslararası ticaretin gelişimi, teknolojik gelişmeler, ulaşım yöntemlerinin gelişimi, e-ticaretin etkisi ile uluslararası lojistik sektörünün hacmi yükselmeye devam etmektedir.
Uluslararası ticaret hacminin artması, ülkeler arasındaki sınırların kaybolması ve globalleşmeye paralel olarak lojistik sektörü son dönemde çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Artık uluslararası lojistik ve taşımacılık, dünyanın en önemli, en büyük ve en dinamik sektörlerinden biri haline gelmiştir. Bu sayede mal veya ürünler dünyanın herhangi bir bölgesinde tasarlanabilmekte, farklı bir ülkesinde üretilebilmekte ve başka bir pazarda satışa sunulabilmektedir. Lojistik sektörü, sağladığı tüm bu avantajla birlikte dış ticaret yapmak isteyen firmaların en önemli çözüm ortağı haline gelmiştir.
Türkiye’nin Dahil Olduğu Önemli Denizcilik Serbest Ticaret Anlaşmaları
Denizyolu taşımacılığında önemli bir oyuncu olan Türkiye, birçok önemli serbest ticaret anlaşmasına aktif olarak taraftır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, denizyolu rotaları sayesinde ticari hacmini her geçen gün hızla arttırmaktadır.
Türkiye’nin taraf olduğu serbest ticaret anlaşmaları, Türk işletmelerinin çeşitli denizyolu rotalarında erişim alanlarını genişletmeleri ve ortak ülkelerle ticari ilişkilerini güçlendirmeleri için fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca bu anlaşmalar Türkiye’nin uluslararası lojistikte daha etkin bir rol oynamasını sağlamaktadır.
Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA)
Türkiye, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’nin dahil olduğu EFTA’nın bir üyesidir. Bu anlaşma, Türkiye ve EFTA üyesi ülkeler arasında ticaretin serbestleştirilmesini ve ekonomik işbirliğini teşvik ederek bölge genelinde deniz ticaretini kolaylaştırmaktadır.
Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği
Türkiye, AB ile olan gümrük birliği sayesinde Avrupa pazarına tercihli erişimden yararlanmaktadır. Bu anlaşma gümrük vergilerini ortadan kaldırmakta ve Türkiye ile AB üye ülkeleri arasında ticareti yapılan mallar için ortak bir dış tarife oluşturarak iki taraf arasındaki deniz ticaretini kolaylaştırmaktadır.
Akdeniz için Birlik (AiB)
Türkiye, Akdeniz bölgesinde bölgesel işbirliği ve entegrasyonu teşvik eden hükümetler arası bir kuruluş olan AiB’nin üyesidir. Bu anlaşma, Türkiye ve diğer AiB üyesi ülkeler arasındaki deniz ticaretini teşvik ederek ekonomik büyüme ve kalkınma için fırsatlar yaratmaktadır.