e-ticaret lojistiği kavramı, e-ticaret ve lojistiğin bir araya gelerek bütüncül bir yaklaşıma sahip olması temelinde ortaya çıkmıştır. Hem lojistikte hem de e-ticaret sektöründe tedarik zinciri yönetiminin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. E-ticaret lojistiğinde sağlanan tedarik zinciri yönetimi, bir ürünün doğru zamanda, doğru yerde, sipariş eden kişiye eksiksiz şekilde ulaştırılmasını destekler. E-ticaret lojistiğinin temel dinamikleri arasında çevrimiçi alışveriş deneyimi sunan çeşitli e-ticaret firmalarının envanter yönetimi, envanter kontrolü ve ürün depolama işlemleri yer almaktadır. E-ticaret lojistiği konusunda uzman olan bir lojistik firması aracılığıyla ürünlerin depolanması da söz konusu olmaktadır. Bu sürecin etkili bir şekilde yönetilmesini sağlayan e-ticaret lojistiği hizmeti, depo yönetim sistemi başta olmak üzere yenilikçi sistemler üzerinden ilerlemektedir. Verimlilik yazılımları ve iş gücü deneyimi sağlayan deneyimli lojistik ortakları ile birlikte e-ticaret ortamında satışa sunulan ürünlerin tüketiciye olabildiğince hızlı ve kaliteli şekilde ulaştırılması hizmeti de e-ticaret lojistiğinin sağladığı dinamikler arasında yer alır.
E-ticaretin Lojistik Sektöründe Yarattığı Değişimler Nelerdir?
E-ticaret sektörü için lojistik aşamaları son derece önemlidir. E-ticaretin lojistik sektöründe yarattığı değişimler arasında sektörün düzenli ve hızlı bir biçimde kendini yenilemesi yer almaktadır. E-ticarette lojistik sürecinin oldukça başarılı ve titiz bir şekilde yönetilmesi gerekir. Süreç içerisinde operasyonlar sürdürülürken maliyet ve zaman tasarrufu elde edebilmek için depo yönetimi konusunda dikkatli olmakta fayda vardır. Ek olarak, ürünlerin tüketiciye teslimatı ve ürün iadelerinin gerçekleştirilmesi işlemleri de lojistik sektörünün paydaşları tarafından gerçekleştirildiği için sektörün yapısında iyileşmeler gerçekleşmektedir. E-ticaret ürün gamının artış göstermesi, teslimat sürelerinin kısalması, iade işlemlerinin kusursuz bir şekilde yürütülmesi gibi sebeplerle e-ticaret firmalarının depolarından faydalanabilecek lojistik ortaklara da ihtiyacı vardır. E-ticaretin son dönemlerde öncelikli alışveriş sistemi haline gelmesi, lojistik sektörünün teslimat, depolama, stok ve tedarik gibi bileşenlerinde hız faktörünün devreye girmesine yol açtı. Bu değişim sonunda lojistik sektörü alanına uygun teknolojiler eşliğinde nihai tüketici memnuniyetini amaçlayarak e-ticaret firmalarıyla ortak bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.
E-ticaret Lojistiği Müşteri Memnuniyeti Sağlar
Son dönemlerde fiziksel alışveriş sisteminden daha çok tercih edilen e-ticaret tabanlı alışveriş sayesinde, alışveriş kavramı yeniden şekillenerek küresel hale gelmektedir. Bu noktada dünyanın diğer ucundan sipariş edilen herhangi bir ürünün belirlenen süre zarfında tüketiciye ulaşması son derece önemlidir. E-ticaret lojistik firmaları ile ortak şekilde çalışılarak lojistik sistemini ileri teknolojiyle harmanlayıp ürünlerin müşteriye doğru anda ulaşmasını destekler. Bu süreçte önemli olan unsurlardan biri de depo yönetimini etkili şekilde sağlamaktır. E-ticaret firmasının deposunun yer almadığı bir bölgeden gelen sipariş sonucu e-ticaret firmaları kendileriyle iş birliği gerçekleştirecek bir lojistik ortağı bularak ürünün tüketiciye zamanında doğru yere teslim edilmesini sağlar.
Lojistikte İnovasyon Örneği: E-ticaret Lojistiği
E-ticaret lojistiği, envanterin üreticiden taşınmasıyla başlamaktadır, ardından sipariş veren tüketicinin bulunduğu noktaya teslimatına kadar devam eder. E ticaretin lojistiğe etkileri arasında yüksek teknoloji sayesinde dijital sipariş karşılama gibi yeniliklerin ortaya çıkıp hızlı bir şekilde sektörde yayılması yer alır. Envanter yönetimi, depolama, paketleme, nakliye gibi işlemler e ticaret lojistik süreçler dahilinde değerlendirilir. Bu bileşenlerin her biri e-ticaret lojistiği için oldukça önemli detaylardır. Tüm bileşenlerin sorunsuz bir şekilde yönetilmesi e-ticaret lojistiği sayesinde daha sistematik bir hale gelir. E-ticaret firmaları, tüketicilerinin yer aldığı konuma yakın bir dağıtım merkezine sahip olarak avantaj sağlayabilirler. Ek olarak, bu dağıtım merkezinde yeteri kadar stok seviyesinin var olması gerekir. Kampanya, indirim ve tatil günleri gibi yoğun dönemlerde bile etkili hizmet sağlayabilmek için depo-stok sürecini başarıyla yönetmek önemlidir.