E-Ticaret Lojistiğinin Geleceği

İnternet ve bilişim teknolojileri yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinde günlük hayatımızın ayrılmaz parçası haline geldi. Sosyal hayata getirdiği yenilikleri bir kenara bırakacak olursak internetin hayatımızda gerçekleştirmiş olduğu en kapsamlı değişiklik ticari yaşantıda kendisini göstermektedir. Bu noktada internet yalnızca tüketicilerin alışverişlerini gerçekleştirme yöntemini köklü bir şekilde değiştirmedi, aynı zamanda küresel anlamda ticaretin icra edilme şekline de büyük ölçüde yön verdi. Bunun sonucunda e-ticaretin toplam perakende içerisindeki payı da her geçen gün artmaya devam etti.

E-ticaret sayesinde mikro ölçekli işletmelerden çok uluslu şirketlere kadar her işletme küresel pazara aynı anda erişebilme olanağına kavuşmuştur. Bu durum da hedef kitlenin, müşterilerin ve ticari partnerlerin fiziken bir araya gelmeseler bile daha fazla iş yapabilmelerine olanak sağlamıştır. Peki geleneksel ticaret anlayışını köklü bir şekilde değiştiren e-ticarette lojistik hizmetlerinin önemi nedir?

E-Ticaret Lojistiği Nedir?

Lojistik hizmetleri, e-ticaret sektörünü daha da ileriye taşımada rol oynayan en önemli paydaşlar arasında yer almaktadır. E-ticaret lojistiğinin en önemli katkısı çevrimiçi ortamlarda sipariş verilen ürünlerin tüketicilere fiziksel olarak ulaştırılmasını sağlamaktır. Bununla birlikte iade veya değişim gibi durumlar söz konusu olduğunda tüm süreci yine e-ticaret lojistiği üstlenmektedir. Öyleyse e-ticaret lojistiğinde öne çıkan en önemli konu başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ürünlerin bulundukları üretim tesisleri, depolama alanları veya benzer alanlardan tüketiciye güvenli bir şekilde taşınması,
  • Ürünlerin uygun koşullar altında planlı bir şekilde depolanması,
  • İade süreçlerinin hataya yer bırakmadan gerçekleştirilmesi.

E-ticaret lojistiğini satıcı ve alıcı arasında köprü görevi gören operasyonlar zinciri olarak tanımlayabiliriz. E-ticaret alanında faaliyet gösteren firmalar e-ticaret lojistiği süreçlerini Globelink Ünimar gibi sektörün öncü firmaları ile yürüterek tedarik zincirindeki tüm adımları güvenle yönetirken müşteri memnuniyetini de sağlayabilirler.

E-Ticaret Lojistiğinin Geleceği

Her geçen gün hayatımıza dahil olan teknolojik ilerlemeler e-ticaret için bu denli önemli olan lojistik hizmetlerinin geleceğini de şekillendirmektedir. Gelecekte bizi nelerin beklediği sorusuna net bir cevap verebilmek için önce dünya genelinde her geçen gün artmaya devam eden tüketici sayısının ne tür taleplerle e-ticaret sektörüne etki edeceğini ön görebilmek gerekir. Bununla birlikte gelişmeye devam eden teknolojinin bu taleplere ne şekilde ve ne kadar hızlı karşılık verebileceğini bilmek de gereklidir. Ancak mevcut gelişmeler ışığında bazı tahminlerde bulunarak e-ticaret lojistiğinin sektördeki geleceğine yönelik ipuçları verebilmek de mümkündür.

Dron ile Teslimat

Dronları lojistik hizmetleri için elverişli araçlar yapan en önemli özellikleri helikopterler gibi dikey biçimde uçuşa başlayabilme yetenekleridir. Bu modern hava taşıtları taşıdıkları yükleri teslimat noktalarına en kısa güzergâh üzerinden ulaştırabilmektedir. Bununla birlikte teknolojik ilerlemelerin dronları nispeten daha hızlı araçlar haline getireceğini de söyleyebilmek mümkün. Dron ile teslimatlarda operasyonlar şu an için uzaktan kontrol edilse de ilerleyen dönemlerde otonom şekilde çalışan dronları hayatımızda görmek mümkün gözüküyor.

Otomatik Yönlendirmeli Araçlar ile Teslimat

AGV olarak da bilinen otomatik yönlendirmeli araçlar kendi kendilerini sürebilen araçlardır. AGV’lerin halihazırda kullanılan teslimat araçlarının yerini alabilmeleri için ise kilitli paket dolaplarıyla donatılmaları gerekir. Herhangi bir insan müdahalesi gerektirmeden teslimatları gerçekleştirebilen otomatik yönlendirmeli araçlar varış noktalarına önceden belirlenen saatte ulaşır. Teslimatın yapılacağı tüketiciye de paketinin bulunduğu kilitli dolabı açabilmesi için gerekli olan şifre önceden mail, uygulama veya SMS yoluyla bildirilir.

Droidler ile Teslimat

Droidler de eve paket teslimatı için kullanılan küçük özerk araçlardır. Droidlerin boyutları taşıdıkları paketten sadece biraz daha büyüktür. Saatte 5 ile 10 kilometrelik hızlar arasında seyahat eden bu araçlar kaldırımları ve bisiklet yolunu kullanırlar. Kırsal bölgelerde veya daha uzun mesafeli sevkiyatlarda kullanılması mümkün olmayan droidler daha çok teslimat noktasına en fazla yarım saatlik mesafede yer alan işletmeler tarafından tercih edilmektedir.

advanced divider
PAYLAŞ:

Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız hizmetlerimizi inceleyebilir, hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih