Lojistik ve tedarik zinciri sektörü 2022 senesinde sürücüsüz araçlardaki iyileştirmeler, akıllı filolar, giyilebilir teknolojideki gelişmeler ve insansız depolama araçları başta olmak üzere pek çok teknolojik gelişmeye şahit oldu. Tedarik zincirleri gerçek zamanlı veri iç görüleriyle daha akıllı hale gelirken büyük veriden faydalanma oranı da gittikçe artıyor. Neticede lojistik sektöründe faaliyet gösteren şirketler ve sektör paydaşları sektörün önemli bir bileşeni olan sürdürülebilirliğe öncelik vermeye başladı. 2023 yılında ise lojistik sektöründe beklenen yenilikleri yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Bulut Tabanlı Sistemler
Bulut tabanlı sistemlerin sektörde yaygın olarak benimsenmesi lojistik şirketleri için yeni bir çağın kapılarını açacak gibi duruyor. Peki bulut tabanlı lojistik teknolojisi nedir ve lojistik sektörüne ne gibi katkılar sağlayabilir? Bu teknoloji lojistik süreçlerindeki çeşitli aşamalardan gelen kaynakları gerçek zamanlı olarak bir araya getirir. Bir araya getirilen bu veriler lojistik süreçlerini koordine etmek amacıyla ekipler arasında paylaşılabilir.
Birçok teknoloji firması, hızlı bir şekilde harekete geçip çalışmalarını tamamlayarak bu bulut tabanlı sistemleri geçtiğimiz sene kullanmaya başlamış ve müşterilerinin sahadan elde edilen gerçek zamanlı verilerle tüm tedarik zincirlerini görselleştirmelerine olanak tanıyan bir tedarik zinciri uygulamasını hayata geçirmiştir. Sektör bileşenlerinden gelen taleplere istinaden geliştirilen bu çözümler kullanıcıların riskleri ve lojistik sorunları ortaya çıktıkları anda tespit edebilmelerine olanak sağlıyor.
Blockchain
Başlangıçta yalnızca finansal alanda kullanımı ön plana çıkan blockchain teknolojisi ilk günlerinden beri tedarik zincirindeki birçok paydaşın benimsediği güçlü bir trend olarak ortaya çıktı. Örnek vermek gerekirse Mitsubishi Technologies ilaçların doğru ve zamanında teslim edilebilmesi adına bir blockchain izleyicisi oluşturdu. Şirket tedarikçilerden hastanelere yapılan teslimatları da kapsayacak şekilde kullanılacak bu teknolojinin uygulanma sahasını genişletmeyi planlıyor. Mitsubishi Technologies’in blockchain teknolojisindeki nihai hedefi uygulamayı uluslararası lojistik faaliyetlerine de adapte edebilmek. Bu kapsamda sektör akıllı kontratlardan evrak gönderimine kadar birçok başlığı da blockchain içerisinde kullanabilme alternatiflerini değerlendiriyor.
Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin interneti en basit tanımıyla tüm cihazları ortak bir internet ağına bağlar. Bu yolla cihazlar arasında bir bilgi akışı oluşturup lojistiği gerçek zamanlı olarak hızlandırabilmek adına verilere dayalı iç görüler sağlar. Lojistik sektörünün paydaşları nesnelerin interneti ile çalışan araçlardan sürekli olarak sağlanan veri akışından yararlanarak gerçek zamanlı planlamalar gerçekleştirebilir. Nesnelerin interneti aynı zamanda firmaların optimize edilmiş rotalar geliştirmesine yardımcı olabilmek adına hava durumu ve trafik verileri de sağlayabilmektedir. Rotaların optimize edilmesi ise hem daha düşük maliyet hem de daha hızlı teslimat süreleri anlamına gelmektedir.
Nesnelerin interneti teknolojisinin lojistik sektörüne varlık takibi ve depo yönetiminin de ötesinde birçok katkı sağlaması ön görülüyor. 2023 senesinde sektörde yeni bir çağın kapısını aralayacak bu teknoloji drone tabanlı teslimatlara da olanak sağlayacak. Teslimatların hızlanması lojistik şirketlerinin müşteri hizmetleri ve memnuniyeti konusunda da büyük bir ilerleme sağlamalarına olanak tanıyacak.
Dijital Modelleme
Lojistik teknolojisindeki en son gelişmelerden biri fiziksel varlıkların sanal olarak modellenmesidir. Fiziki nesnelerin dijital ikizleri olan bu sanal modeller lojistik şirketlerinin tedarik zincirinde kullandıkları her cihazın nasıl işleyeceğini ve bakımlarının ne zaman yapılması gerektiğini tahmin etmeyi kolaylaştırır. Dijital modeller bu süreçte yapay zeka destekli makine öğrenimi algoritmalarını kullanır. Bu teknolojinin 2023 senesinde lojistik sektörüne sağlayacağı katkıları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tedarik zincirinin çevikliğini ve davranışını anlamayı kolaylaştıracak,
- Lojistik darboğazlarını keşfetmeye ve çözmeye yardımcı olacak,
- Tedarik zinciri tasarım değişikliklerinin test edilmesini kolaylaştıracak,
- Tedarik zincirindeki risklerin izlenmesine ve olası durumların test edilmesine olanak tanıyacak,
- Ulaşım planlamasına katkı sağlayacak.