E-ticaret yoluyla yapılan alışverişler, zamanla yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu talepte meydana gelen artışlar, küresel ve yerel bazdaki e-ticaret hacimlerindeki yükselişi de beraberinde getirdi.
UTİKAD tarafından hazırlanan Türkiye’de E-Ticaret ve E-İhracat Gelişim Potansiyeli ve Lojistik Süreçler Raporu’na göre, küreselde son dört yılda 630 milyar dolardan 1,6 trilyon dolara çıkan e-ticaret hacminin, perakendedeki payı yüzde 4,2’den yüzde 8,5’e yükselmiş durumda. 2021 yılı için ise bu oranın yüzde 13’lere ulaşacağı düşünülüyor. Türkiye’de rakamlar minimal olsa da sektör içindeki yükseliş devam ediyor; 2016 yılında 3,5 düzeyinde olan e-ticaretin toplam perakende içerisindeki payı, 2017 yılında yüzde 4,1’e yükselirken, aynı dönemde 30,8 milyar TL olarak belirlenen Türkiye e-ticaret pazar hacmi de 42,2 milyar TL’ye yükseldi. Hollanda merkezli E-ticaret Vakfı tarafından 22 ülke arasında yapılan araştırmaya göre; Türkiye’nin 2017 yılında B2C e-ticarette en fazla büyüyen ikinci ülke olduğu tahmin ediliyor.
Küresel e-ticaret hacminin en büyük payını ise Amerika ve Çin alıyor. Amerika menşeili Amazon.com 2018’in Eylül ayında 1 trilyona ulaşırken, Apple 229 milyon dolar, Wal-Mart ise 500 milyon doların üzerinde bir kazanç elde etti. Çin’in en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan JD.com ise 300 milyon aktif kullanıcıya sahip.
Türkler Daha Uygun Olduğu İçin Online Alışverişe Yöneliyor
ABD ve Çin vatandaşlarının online alışveriş sebepleri kolaylıkken, Türk kullanıcıların tercih sebebi ucuzluk. Türkiye’de her üç internet kullanıcısından biri online alışveriş yapıyor. Ayrıca tüketicilerin pek çoğu mobilde araştırma yaparken, satın almaları masaüstünde gerçekleştiriyor. Mobil uygulamalar, satın alma cazibesini artırarak, süreci kolaylaştırdığında, mobilin payı artıyor.
Elektronik Ticaret İşlemecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun’un konuyla ilgili açıklamasında, dünyadaki akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 40’ının mobil ticaret kullandığını ve Uzak Doğu’da e-ticaretin yüzde 50’ye yakın bir kısmının mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiğini belirterek, “Yapılan araştırmalarda dünya ortalamasının yüzde 35’i aştığını görmekteyiz. Bu nedenle Türkiye’deki mobil ticaretin de hızla büyüyeceği aşikâr. Zaten Türk kullanıcısının mobil cihazlarla ilgili her türlü gelişime çok açık olduğunu biliyoruz” dedi. Türkiye e-ticaret pazarında mobilin payı 2016 yılında yüzde 19’a ulaştı ve 2021 için beklentiler yüzde 49. Orhun’un yaptığı açıklamalar araştırmalara da yansımış gibi gözüküyor.
E-Ticarette Yeni Dinamik: Sosyal Medya
Sosyal medya mecralarında yapılan satışlar ve e-ticaret sitelerine yönlendirmeler, mobilin online alışverişlerdeki gücünü arttırıyor. Özellikle genç Y ve Z kuşağının sosyal medyadan araştırarak yaptığı seçimler, yine mobilden yapılan satın almalarla son buluyor. Bu seçim esnasın-da kişinin önüne çıkan kullanıcı ve influencer yorumları oldukça önemli.
İndirim Kampanyaları Kullanımı Arttırıyor
E-ticaret şirketlerinin ‘Siber Pazartesi, Kara Cuma’ gibi belirlediği indirim günleri internet kullanıcılarını online alışveriş yapmaya iten etken sebeplerden. Zamanla sepetinde biriktirdiği ya da kampanya nedeniyle beğendiği eşyaları o an ‘fırsatı kaçırmamak’ için satın alıyorlar. Şirketlerin izlediği mobilde kampanya stratejisi de mobil uygulamaları kullanarak satın alım yapmayı arttırıyor.