Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, küresel çapta birçok sektörü olumsuz yönde etkilerken en çok etkilenen alanlardan biri de ticaret ve dış ticaret faaliyetleri. Global dış ticaret anlamında olumsuz etkilenen firmalar ise mevcut pazarları ile iş akışını devam ettirirken yeni pazarlara ulaşarak ticari faaliyetlerini sürdürülebilir hale getirmeye çalışmaktadır.
Dünya ekonomisinde yer alan işletmelerin çoğunluğu küçük ve orta boy işletmelerden (KOBİ) oluşmaktadır. KOBİ’ler üretimde önemli yere sahipken, küresel ticaret içerisindeki payları nispeten düşük seviyededir. Mevcut pazarda faaliyetleri sürdürürken yeni pazarlara ulaşmak, sürdürülebilir büyümenin en önemli unsurlarından birisidir. Bu nedenle KOBİ’lerin dış ticaret gücünü attırması dünya piyasasındaki rekabette avantaj kazanmalarını sağlayacaktır.
Mikro İhracat ve ETGB Hizmetleri
Mikro ihracat, sağladığı avantajlar ile dış ticaret işlemleri aşamasında sağladığı kolaylıklar ile özellikle küçük ve orta boy işletmelerin yurtdışına açılmalarını sağlayan bir ihracat türü olarak tanımlanabilir. Dış ticaret amaçları olan ancak ihracat hacmi nispeten yüksek olmayan firmalara sağladığı avantajlar ile sıklıkla tercih edilen mikro ihracat, dış ticaret gücünün arttırılmasına da katkı sağlamaktadır.
Türkiye’den yapılan, brüt ağırlığı 300 kilogramdan az olan ve bedeli katma değer vergisi (KDV) hariç 15 bin Euro’dan az olan ürünlerin, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile gönderimine izin verilen bir belgedir. ETGB basılı olmayan bir belge olmakla birlikte hızlı kargo ile gönderilen ürünlerin kontrol süreçlerini hızlandırmak adına işlemlerin dijital ortamda yapılmasını sağlamaktadır.
Mikro İhracat Neleri Kapsamaktadır?
- Brüt ağırlığı 300 kilogramdan az ve değeri 15 bin Euro’yu geçmeyen eşyalar,
- Bedeli 150 Euro’yu aşmayan ve kişisel kullanıma mahsus olmak kaydıyla kitap ve diğer basılı yayınlar,
- Değeri bin 500 Euro’yu geçmeyen ve brüt ağırlığı 30 kilogramı aşmayan, diplomatik veya yolcu eşyası olmamak kaydıyla serbest dolaşıma girişe konu olan ticari hacim ve mahiyeti olmayan eşya,
- Şahsa ait ve şahıstan bir ay önce ya da gelişinden sonraki 3 aylık periyod içerisinde gelen kişisel eşyalar,
- Kamu kurumlarına, müzelere, kütüphanelere ya da bilimsel çalışmalar gerçekleştiren, eğitim veren kurumlara gönderilen basılı yayınlar bulunmaktadır.
ETGB Nasıl Yapılır?
Mikro ihracat kapsamında belirtilen şartları sağlayan ve ihracat yapmak isteyen kurumlar, bakanlığın yetki belgesi vermiş olduğu ve Globelink Ünimar’ın da öncüleri arasında yer aldığı posta ve hızlı kargo gönderimi yapan firmalarla çalışarak uluslararası lojistik ve taşımacılık işlemlerini gerçekleştirebilir.
Globelink Ünimar, sunmuş olduğu Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi hizmetleri ile, müşterisinden gelen bilgi ve belgelere istinaden doldurulan formu müşterisi ile paylaşır. Elektronik ortamda gerçekleştirilen beyan işleminin ardından ETGB bilgileri müşteri ile paylaşılır ve süreç tamamlanır. Globelink Ünimar, sunduğu entegre lojistik çözümleri ile uluslararası lojistik taleplerinin karşılanması için ürünleri kapıdan teslim alarak dünyanın her bir noktasına güvenli bir şekilde ulaştırmaktadır. ETGB aracılığı ile yapılan mikro ihracat işlemlerinde katma değer vergisi iadesini almanız da mümkündür.
Hava Kargo ile Global Gönderim İşlemleri
Hava kargo taşımacılığı, sunduğu avantajlar ile son günlerde en çok tercih edilen uluslararası taşımacılık hizmetlerinden biri olmuştur. En temel ve önemli sebebi ise hızlı teslimat avantajıyla zamandan tasarruf sağlamasıdır. Havayolu kargo gönderim hizmetiyle çok kısa bir sürede teslimat sağlanabilmektedir. Temel amacı, en kısa zamanda ve en güvenli şekilde teslimatın gerçekleştirilmesidir. Diğer gönderim şekilleri ile arasında teslimat hızı açısından büyük bir fark bulunmaktadır. Müşteri istek ve ihtiyaçlarında meydana gelen değişmeler teslimat işlemlerinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması için planlama yapılmasına yol açmaktadır. Küçük hacimdeki yüklerin hava kargo yolu aracılığıyla taşınması hem alıcı hem de gönderici için zamandan tasarruf açısından avantaj sağlar. ETGB, mikro ihracat ve e-ticaret gönderimleri kapsamında sıklıkla hava kargo yolu ile gönderim yapılmaktadır. Zaman bakımından hassasiyet gösteren bozulabilir ürünlerin taşınmasında da havayolu taşımacılığı yöntemi kullanılmaktadır. Mevsimsel geçişlerin hızlı şekilde değişmesi tekstil sektöründe yer alan ürünlerin dağıtımının sağlanması için hava kargo yolunu kullanmaktadır. Başta aşı olmak üzere tıbbi ürünler, sözleşmeler gibi önemli belgeler ve mevsimsel sevkiyat ürünlerinin gönderiminde de havayolu taşımacılığı tercih edilmektedir.